Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Foto: BETA PHOTO

Vučić „nije čovek kome se serviraju ultimatumi“ i „nikome ne savetujem da u slučaju Srbije ili Vučića krene putem ultimatuma“ dve su jutrošnje poruke srpskih zvaničnika uoči sastanka srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu na kom će se, prema zvaničnim najavama, razgovarati o ekonomskoj saradnji dve strane. Prvu poruku šalje predsednica vlade, Ana Brnabić, drugu šef diplomatije, Ivica Dačić.

Dvoje zvaničnika složili su se jutros u odvojenim gostovanjima na TV Pink i RTS i u tome da je srpska delegacija za sastanak spremna. Dačić međutim precizira da je spremna samo za ekonomske teme, ne i politička pitanja.

Dačić: Sastanci u organizaciji Vašingtona će se nastaviti

„Ako neko očekuje da to bude spektakularan sastanak, u smislu da se pojavi neki politički okvir i da se priča o statusu, tu je stvar već potpuno nepripremljena“, rekao je Dačić jutros dodajući da „ako neko misli da će kroz neku skrivenu agendu izvršiti pritisak na Srbiju“ predsednik Vučić će znati da odgovori na način koji je u nacionalnom interesu.

Iako, kako tvrdi nepripremljena za političke razgovore, srpska delegacija i predsednik Vučić očekuju iznenađenja, iznova je potvrdio Ivica Dačić dodajući i to da ne isključuje mogućnost da se političke teme danas samo otvore, a da se razgovor o njima nastavi na nekim budućim sastancima „jer od svega toga niko neće odustati već će ti sastanci biti nastavljeni dalje i dalje“.

Pitanje Kosova rešava se kompromisom, ne ucenama, ponovio je opet stav Srbije.

„Znam kako to sve funkcioniše, pritisci će biti veliki i na državu i na čoveka lično, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost, za celu državu, ali znam kako Vučić na to reaguje, tako da nikome ne savetujem da u slučaju Srbije ili Vučića krene putem ultimatuma, to nije put za rešavanje problema. Mi smo za pregovore ali ultimatume ne prihvatamo“, poručio je Dačić.

Da su političke teme u Vašingtonu neizbežne smatra i predsednica vlade.

Brnabić: Možda Priština zna nešto što mi ne znamo

Pored srpske službe koja, kako je potvrdio Vučić „beleži“ ono što se u kosovskim medijima piše o predstojećem sastanku, i Brnabić smatra da kosovska strana može da „ima informacije koje mi nemamo“.

„Jesmo malo zabrinuti zato što se u albanskim medijima na Kosovu i Metohiji najavljuje ovaj sastanak kao najvažniji datum za Prištinu ili takozvanu Republiku Kosovo od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Moguće da oni imaju neke informacije koje mi nemamo“, rekla je Brnabić.

Da je za Kosovo vreme „da izvuče najbolje iz dijaloga“ ili će možda biti kasno, poruka je koja je sinoć došla upravo od medijskog radnika i direktora Klan Kosova, Adriatika Keljmendija. Poznati novinar prati kosovsku delegaciju u Vašingtonu odakle je poslao poruku da je potrebno jedinstvo svih političkih stranaka u vezi sa dijalogom. Istu poruku mesecima šalje i kosovski predsednik, Hašim Tači, kao i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Ono što treba da se shvati je to da je ove nedelje započeo proces u kojem nema povratka i kao takav on će imati svoj zaključak, koji će biti relativno brz, u roku od nekoliko nedelja i meseci i ako kosovski politički predstavnici ne budu bili spremni da daju sve od sebe i izvuku najbolje iz ovog procesa, tada će za Kosovo možda biti prekasno“, poruka je ovog medijskog radnika političkim liderima.

I dok s Kosova dolaze poruke o urgentnosti, Srbija se zalaže za ekonomske teme. Kako navodi premijerka Amerika je „prepoznala agendu koju Vučić gura godinama“, pominjući inicijativu poznatu kao mini Šengen.

S druge strane upoređuje ponašanje Prištine koja „apsolutno nije zainteresovana“ za ekonomske teme.

Da je regionalna saradnja put Kosova u EU, poručio je jutros u ekskluzivnom intervjuu za Kohu i Aleksandar Soroš, potpredsednik Fondacije za otvoreno društvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.