Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Radovi na putu Dečane-Plav u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su ovog ponedeljka uprkos prethodnoj zabrani kosovskog premijera Avdulaha Hotija. Do obustave radova, prema navodima gradonačelnika Dečana, neće doći. „Ukoliko se radovi nastave Ramosaj ne poštuje odluku vlade“ – poručuje sa druge strane savetnik kosovskog premijera, Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri).

Poslanik AAK: Kurtijeva vlada uklonila sredstva za put iz budžeta

Poslanik AAK, Rasim Seljmanaj (Selmanaj) oglasio se danas putem Fejsbuka, navodeći da je prethodna vlada Aljbina Kurtija uklonila iz budžeta sredstva za realizaciju projekta Dečane-Plav.

Da ova sredstva nisu uklonjena do sada bi put Dečane-Plav bio završen, dodaje.

Usred tenzija u vezi sa izgradnjom puta Dečane-Plav, gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, potvrdio je u jučerašnjem intervjuu za ‘Epoka e re’ da su radovi na ovom putu nastavljeni, da se neće prekidati, ali i da bi bilo dobro da se rešenje u vezi sa sporom između opštine i manastira Visoki Dečani što pre pronađe.

Danas se oglasio savetnik kosovskog premijera, Đavit Bećiri, poručivši da nastavak radova predstavlja nepoštovanje odluke vlade.

„Ako on kaže da nastavljaju (radove), on nije poštovao odluku Vlade. Stav premijera je onaj iz saopštenja. Nijedan zarez se ne uklanja“, rekao je Bećiri za Gazeta Express.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani uputivši ujedno apel međunarodnim predstavnicima na Kosovu i zvaničnom Beogradu.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), oglasio se potom za vikend i zatražio obustavu radova na putu Dečani-Plav, u delu koji posebno utiče na zaštićeno područje manastira Visoki Dečani.

Već sledećeg dana gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, obratio se Hotiju tražeći od njega rešenje za novonastalu situaciju, ali i kosovskom predsedniku i predsednici skupštine pismom u kojem je dao svoje viđenje problema i rešenja za spor između opštine Dečani i Manastira.

I dok Ramosaj navodi da je Zakon o zaštićenoj zoni „diskriminatorski“, te da put mora biti izgrađen, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, u više navrata ukazuje na to da manastir nema ništa protiv izgradnje puta, ali i da se zakonom o SZZ jasno zabranjuje izgradnja magistralnog puta u zaštićenoj zoni.

Povezane vesti:

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.