Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav je diskriminatorski

ramosaj
FOTO: Epoka e re

Izvor: Epoka e re (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj (Bashkim Ramosaj), pozvao je kosovske institucije da uzmu u obzir njegove zahteve u vezi sa izgradnjom puta Dečane-Plav.

On je rekao da će se radovi na ovom putu nastaviti i da su zakoni koji sprečavaju izgradnju ovog puta nefer prema građanima Dečana.

U intervjuu datom listu „Epoka e re“, rekao je da će se radovi na ovom putu nastaviti.

„Ovi zakoni su nepravedni i diskriminišući za građane opštine Dečane, jer pravo ne može da se uskrati za 70 hiljada građana opštine Dečane. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naša opština ima 41 hiljadu 167 stanovnika i oko 30 hiljada stanovnika koji žive vani. Diskriminišuće je to da ovim stanovnicima ne dajete nadu i motivaciju da žive u ovom gradu“, rekao je Ramosaj.

On je naglasio da centralne institucije moraju da isprave ovu nepravdu koju su same napravile.

„Trebalo je da institucije što pre prihvate zahteve kojima sam se obratio otvorenim pismom. Dakle, ne dovodite nas u loš položaj, time što ne poštuje nikoga u ovoj zemlji, posebno opštinu Dečane. Nepravda koju su sami stvorili, bolje je da je sami poprave, a ne da zloupotrebljava grad i budućnost ove države“, rekao je.

Ramosaj je rekao da bi centralne institucije uskoro trebalo da nađu rešenje za ovo pitanje i da ovu opštinu ne guraju na loš put.

„Počeli smo danas s radovima i ponovo smo imali negativne reakcije, ali ne od premijera. Međutim, ovaj put je od posebnog značaja za dobrobit građana Dečana, za ekonomski razvoj ove opštine, jer će taj put stvoriti pristup najvećim resursima koje ima dečanska opština“, rekao je Ramosaj.

Epoka e re: Gospodine Ramosaj, početak radova na putu Dečane – Plav izazvao je brojne reakcije, dok je predsednik zemlje zatražio suspenziju. Kako ste videli ove reakcije?

Ramosaj: Pre mesec dana otpočeli smo sa izgradnjom segmenta od 5 kilometara koji je u posebnoj zoni puta Dečane-Plav. Međutim, u trenutku kada je objavljen datum 2. septembar, kada će se održati sastanak između Kosova i Srbije u Beloj kući, počela je ista retorika kao i ranije. Dakle, nije prvi put da sam došao u ovakvu situaciju kao gradonačelnik, a tokom razvoja radova na tom putu. U međuvremenu, osoblje manastira reagovalo je oštro, pozivajući ambasade, premijera i komandanta KFOR-a. Premijer je tada zatražio da obustavim te radove pod uslovom da nađemo zajedničko rešenje za izgradnju ovog puta.

„Epoka e re“: Šta ste rekli premijeru kada je zatražio da obustavite radove?

Ramosaj: U petak, kada me je predsednik Vlade pozvao da se zaustavi sa ovim radovima, razumeo sam ga da je to usled situacije u kojoj se nalazi Kosovo i zbog sastanka 2. septembra. Od premijera sam zatražio da donese brza rešenja kako bismo započeli radove u ponedeljak, ali u vezi s tim nije učinjena nijedna reakcija. Bio sam još ogorčeniji zbog poziva predsednika Vučića koji je zatražio da se radovi obustave i koji je uputio poziv za sastanak da se reši to pitanje. Radove smo započeli danas (u ponedeljak) i ponovo smo imali negativne reakcije, ali ne od premijera. Ovaj put je od posebnog značaja za dobrobit građana Dečana i ekonomski razvoj ove opštine, jer će taj put stvoriti pristup najvećim resursima koje ima dečanska opština.

„Epoka e re“: Dakle, ponovo ste započeli radove?

Ramosaj: Da, ponovo smo započeli radove. Do pre nekoliko sati radili smo zbog dinamike kompanije. U narednih deset dana ćemo videti, tako da ćemo na osnovu konsultacija koje ćemo imati, raditi dalje. Ne želimo da pravimo skandal u ovakvoj situaciji u kojoj je Kosovo, zarad političke situacije. Već 20 godina se bavimo istom temom i nada i motivacija građana Dečana izgubljene su o tome da žive u ovom gradu. Takođe sam zatražio od Kosovske policije, KFOR-a i drugih bezbednosnih mehanizama, da u ovom vremenskom periodu budu pažljivi i obazrivi u vezi sa bezbednošću manastira, jer oni sami znaju da prave skandale, kako bi mi bili krivi.

„Epoka e re“: Kada kažete da ćete se tokom ovih deset dana konsultovati, da li to znači da ćete za to vreme obustaviti radove?

Ramosaj: Radovi će se nastaviti, istovremeno dobro je da se rešenje što pre donese.

„Epoka e re“: Koje rešenje može biti ponuđeno za ovaj put?

Ramosaj: Poslao sam otvoreno pismo predsedniku zemlje, g. Tačiju, predsednici skupštine, g-đi Osmani i premijeru g. Hotiju, da bi najviše državne institucije morale da uzmu u obzir to da donesu ispravno rešenje. Ne zaboravimo da se suočavamo sa Zakonom o posebno zaštićenim područjima, usvojenom 20. februara 2008., tri dana nakon proglašenja nezavisnosti, koji je građanima ove opštine isključio pravo korišćenja njihove imovine, njihovo vlasništvo. Tada se suočavamo sa Zakonom o nacionalnom parku, koji je takođe isključio građane Dečana iz razvoja infrastrukture u ovim delovima. Da ne spominjem sporazum ili izgradnju zaobilaznice iz 2014. godine, sa čim je dogovoreno da se postojeći put neće graditi, već novi put koji ne utiče na Posebno zaštićeno područje od 800 ha oko zaštićene zone. Takođe, bavimo se odlukom Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2014. godine, gde manastiru Dečani pripada vlasništvo nad 24ha nad preduzećima Apiko i Iljirja, što na neki način guši razvojni cilj opštine Dečani.

„Epoka e re“: Na osnovu ovih zakona koji se spominju, procenjuje se da je izgradnja ovog puta nelegalna. Zašto nastavljate da gradite ovaj put na ovaj način?

Ramosaj: Ovi zakoni su nepravedni i diskriminišući za građane opštine Dečane, jer pravo ne može da se uskrati za 70 hiljada građana opštine Dečani. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naša opština ima 41 hiljadu 167 stanovnika i oko 30 hiljada stanovnika koji žive vani. Diskriminišuće je to da ovim stanovnicima ne dajete nadu i motivaciju da žive u ovom gradu.

„Epoka e re“: Da li tražite od centralnih institucija da izmene ove zakone, tako da izgradnja ovog puta nije u suprotnosti sa važećim zakonima?

Ramosaj: Trebalo je da institucije što pre prihvate zahteve kojima sam se obratio otvorenim pismom. Dakle, ne stavljajte nas u loš položaj, time što ne poštujete nikoga u ovoj zemlji, posebno opštinu Dečane. Nepravda koju su sami stvorili, bolje je da je sami poprave, a ne da zloupotrebljava grad i budućnost ove države.

„Epoka e re“: S obzirom na to da govorite da se radovi nastavljaju, da li se plašite da bi KFOR mogao reagovati i zaustaviti radove?

Ramosaj: Moguće su intervencije KFOR-a i kosovske policije, ali nadam se da nećemo doći do toga. Ali, ipak, kako sam i danas kazao, što je dosta, dosta je. Ne možemo više ovako.

„Epoka e re“: Spominje se sporazum o izgradnji zaobilaznice iz 2014. Zašto se put ne gradi u skladu s tim sporazumom?

Ramosaj: Put koji je započeo 2014. godine bio je izuzetak u odnosu na tradicionalni put, istorijski put, put koji je tu bio vekovima. Zaobilaznica 2014. godine je put za avanture, to je put za ljude koji vole adrenalin. Taj put nije za promet roba, nije za promet ljudi. Dakle, taj put je za ekstremne sportove, za ljude koji traže adrenalin. Počinje kvotom od 600 metara, nastavlja se kvotom od 1800 metara i ponovo pada na kvotu od 700 metara, dužine tri kilometra.

Autor intevjua: Muhamet Koci

Povezane vesti:

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.