RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

“Postoji dezinformacija o radovima na jednom od puta u Dečanima. Pozivam diplomate da odemo na lice mesta i uverimo se da je na tom mestu put postojao i ranije, kako bi se izbegle izjave kojima se vrši pritisak,” pozvao je danas preko svoje Fejsbuk stranice kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nakon što je kosovsko ministarstvo za infrastrukturu moralo u subotu popodne da prekine radove na, kako tvrdi Eparhija Raško-prizrenska, koja je i alarmirala javnost – izgradnji puta Dečani-Plav, a posle reakcije međunarodnih institucija iz Prištine. Međutim, iz Dečana i iz ministarstva za infrastrukturu, stižu informacije da se radovi „nastavljaju velikim intenzitetom“ i da se nisu ni prekidali.

„Vlada Kosova u obavezi je da popravi i upravlja putevima na teritoriji Kosova,“ naveo je takođe Haradinaj.

Narod Kosova je oduvek živeo u harmoniji sa manjinskim zajednicama, poštujući „religijsko i kulturno nasleđe svih bez razlike“ – poručio je kosovski premijer.

Dačić: Nastojanje ka rušenju manastira

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozitivno je ocenio brzu reakciju međunarodne zajednice.

“Ali to nije dovoljno,“ kaže on.

„To će se svakako nastaviti i to je već jedno dugogodišnje nastojanje da se manastir Dečani dovede u stanje izolacije koja će kasnije dovesti do njegovog rušenja,” podvukao je šef srpske diplomatije.

Đurić: U ime čovečnosti i evropskih vrednosti prekinite nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručuje da se ne radi o „incidentu“, “već posledici sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji”.

„Takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi i insistiram da se u ime čovečnosti, ali i evropskih vrednosti, prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji,” rekao je Đurić.

Haradinaj je objavio i fotografije na kojima se vidi kamenje na putu, poput odrona.

Istovremeno gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, danas za Kohu tvrdi da se radovi nisu ni prekidali:

„Radovi se zapravo nastavljaju velikim intenzitetom,“ rekao je za Kohu.

I politički savetnik ministra za infrastrukturu, Fatos Mani, izjavio je prethodno za Gazetu Express da se radovi nastavljaju, uz izbegavanje zaštićenog područja oko manastira, ali da je trenutno van radova ostalo šest kilometara puta od Dečana.

Liga Ali Hadri: „Velikosrbin Janjić“ i „pojačavanje anti-albanske politike manastira“

U povike da se nastavi sa izgradnjom „državnog puta“ aktivna je organizacija koja se predstavlja kao „Liga istoričara Ali Hadri“, koja je pozvala na „narodne proteste“. Od međunarodne zajednice zatražili su da se distanciraju i ne ometaju izgradnju ovog puta.

Političarima u Dečanima poručuju da se ujedine i reaguju protiv „inicijative veliko-Srbina Janjića za zaustavljanje izgradnje puta Dečane–Plav“.

Bratstvu manastira upućuju poruku:

„Anti-albanska politika manastira Dečani se svakim trenutkom pojačava, stoga pozivamo Manastir i osoblje istog da se povuku iz prljavih igara koje će prouzrokovati destabilizaciju opšteg reda u Dečanu i okolini.“

Oni koji se potpisuju kao istoričari, u prošlosti su stajali iza više inicijativa u dečanskoj opštini, a koje su se ticale opstanka srpskog manastira.

Radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani, stopirani su u subotu. Eparhija raško-prizrenska tvrdi da su se radovi u subotu izvodili unutar specijalne i zaštićene zone manastira, suprotno zakonu, dok kosovski zvaničnici to demantuju i dalje. Da su radovi nezakoniti potvrdio je i OEBS, na čiju stranu su svojom podrškom stali i ambasadorka EU na Kosovu, Natalija Apostolova i ambasador SAD-a, Greg Delavi.

Kosovske vlasti iz Dečana i centralne iz Prištine tvrde da izvođenje radova ne zalazi u zaštićenu zonu, da se zapravo uklanja odron sa puta a koji se tu i ranije nalazio.

Ovu fotografiju je Ramuš Haradinaj danas objavio na Fejsbuk profilu

Vlada Kosova poštovaće zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama, tvrde iz Ljekajevog ministarstva za infrastrukturu. Ista uveravanja je tokom vikenda dao i gradonačelnik Ramosaj, koji, kao i Ljekaj tvrdi da put ne ulazi u zaštićenu zonu.

I Ljekaj i Ramosaj pripadaju partiji kojom rukovodi Ramuš Haradinaj. Manastir Visoki Dečani se od 2004. nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Povezani članci:

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.