Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Sava Janjić

U toku su nastojanja međunarodnih predstavnika da se prekine sa radovima na izgradnji puta Dečani-Plav, nakon sinoćnjeg apela Eparhije Raško-prizrenske da se zaustave najnoviji radovi, kako iz eparhije već šest godina koliko se suprotstavljaju izgradnji puta naglašavaju – unutar Specijalne zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani. 

Da je u toku živa aktivnost srpskog sveštenstva ne bi li još jednom zaustavili bagere i ostale teške mašine, večeras je za RTS potvrdio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.

Istovremeno je izrazio i očekivanje od međunarodnih i srpskih predstavnika u Beogradu da obaveste i nadležne u međunarodnoj javnosti o ugrožavanju zone oko manastira pod UNESCO zaštitom.

Ranije danas, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav, ali i hitno obavestilo UNESCO. Dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da „odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine“.

Reagovali su i srpski predsednik Aleksandar Vučić, Kancelarija za KiM i Srpska lista.

Zakon je prekršen i radovi na putu Dečani-Plav moraju da se obustave, kazao je večeras arhimandrit Sava Janjić.

Podsetio je na Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koji obuhvata i zonu oko manastira i naglasio da lokalne strukture u opštini Dečane, krše sopstvene zakone.

Odluka o izgradnji puta može biti doneta samo uz saglasnost višečlane Komisije za implementaciju SZZ, a čiji su članovi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i Episkop raško-prizrenski. U slučaju magistralnog puta Dečani – Plav, saglasnost Komisije za izgradnju tog puta ne postoji, umesto toga dogovorena je obilazna trasa oko SZZ.

„Dakle, čak i ako bi se manastir složio sa tim putem, on ne bi mogao da se radi. Zakon je prekršen i radovi moraju da se obustave i da se ako se radi put Dečani – Plav mora da se radi zaobilaznica, koja je početa 2014. godine, međutim posle se opet vratilo na radove unutar zaštićene zone, što je direktno zabranjeno i nije dozvoljeno“, naveo je iguman Sava.

Ruši se i poverenje, odnos prema Srbima i crkvi se ne menja

To što lokalne vlasti, uz podršku institucija iz Prištine nastavljaju sa radovima, po oceni sveštenstva – unutar SZZ, arhimandrit je opisao kao neprimereno ponašanje prema manastiru Visoki Dečani, uprkos tome što su se monasi, kako iguman navodi, uvek trudili da održe dobar odnos sa susedima, ali i prema međunarodnim predstavnicima.

Oštećuje se prirodna okolina i nanosi neposredna šteta manastiru iz 14. veka, kazao je takođe, podsetivši na to da se samim tim nanosi šteta spomeniku svetske kulturne baštine.

Upozorio je i na to da se značajno „ruši poverenje“, umesto da se izgrađuju bolji odnosi.

Otac Sava Janjić osvrnuo se i na sinoćnje zadržavanje i vraćanje vladike Teodosija sa prelaza Jarinje. Kako je kazao, šef carine u toj smeni, čije je ime saopštio, ophodio se arogantno prema episkopu, podsetivši na ono što je sinoć i episkop Teodosije kazao za naš portal – to da ga je carinski službenik sprečio da uđe na Kosovo zbog toga što je u gepeku imao dve kante meda i lični prtljag.

Iako je reč o robi čija vrednost ne prelazi 150 evra, uz to se još radilo o poklonu za manastir Gračanicu, vladika je, podseća iguman, „bio ponižavan“ i prisiljen da se vrati i da ostavi med, da se potom vrati i da se auto pretresa ponovo.

„To je jedan odnos prema pravoslavnom episkopu koji nije zabeležen na KiM poslednjih 20 godina“ kazao je.

„Ovo pokazuje da se odnos prema Srbima i SPC ne menja i pored postojećih zakona i pored nekih zvaničnih uveravanja. Vidimo da se ti isti zakoni krše, vidimo da se ne poštuju sudske odluke, jednostavno, svaka prilika se koristi da se naš život učini komplikovanijim i težim“, naglasio je arhimandrit.

Međutim, mi smo čvrsto rešeni da ovde ostanemo da živimo sa našim narodom kao što smo vekovima živeli

Unutar zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopači, valjak), saopštila je Eparhija sinoć. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije, naveli su u eparhiji.

U junu ove godine, svečano je otvorena deonica ovog puta, a ceremoniji su tada prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kojem su Dečani rodno mesto. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta, čemu su se monasi tada takođe suprotstavili, uz istovremeno snažno negodovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i srpskog civilnog društva zbog izgradnje puta u SZZ.

Sa izgradnjom puta Dečani-Plav započelo se još 2014, godine, a sve pokušaje iz Eparhije da se radovi zaustave uz upozorenje na kršenje Zakona i SZZ, vlasti u Dečanima su odbacivale uz optužbe da Visoki Dečani „sprečavaju ekonomski razvoj“ opštine Dečani.

Šta se prethodno dešavalo, čitajte u:

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.