Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečani-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Sedište samoopredeljenja LVV
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog)

Pokret Samoopredeljenje reagovao je na odluku Vlade Kosova da zaustavi radove na trasi puta Dečani – Plav.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, zatražio je obustavu radova, jer se navodi da deo ovog puta utiče na specjalno zaštićeno područje manastira Visoki Dečani. Ova odluka je naišla na kritiku.

„Vučić postavlja zahteve, Hoti i njegovi partneri ih sprovode. To se dogodilo prilikom prekida radova na trasi puta Dečani-Plav“, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

„Već je postao običaj da ova vlada sprovodi zahteve Srbije, što je u velikoj suprotnosti sa njenom ravnodušnošću prema zahtevima naroda Kosova. Prvo je uklonjen reciprocitet, zatim je zaustavljena diplomatska kampanja za međunarodno priznanje Kosova, a sada se zaustavlja južni projekat…“

Samoopredeljenje kaže da su stanovnicima Dečana potrebna ulaganja i infrastruktura i da je veza Plava sa Kosovom projekat od nacionalnog značaja.

„Vlada koja je zavisna od Srpske liste i Beograda, koja je poznata po svojoj nesposobnosti, u svakom slučaju stvara priliku Srbiji da interveniše na Kosovu. Ova vlada mora da osposobi put u korist građana Dečana i Plava, kao i u korist Kosova. Svakim dan koji prođe, postaje prekasno. Nemamo vremena za gubljenje sa političarima i politikama poslednjih 20 godina. Moramo da se vratimo dobroj vlasti i dostojanstvenom predstavljanju“, saopštilo je Samoopredeljenje.

KoSSev: Kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), zatražio je da se obustave radovi na putu Dečani-Plav, u delu koji posebno utiče na zaštićeno područje manastira Visoki Dečani, potvrđeno je danas zvanično iz kancelarije kosovskog premijera. Informacija je usledila nakon jučerašnjih napisa u kosovskoj štampi o tome da je prvobitno KFOR zaustavio radove, a potom potvrde gradonačelnika Dečana da su obustavljeni na Hotijev zahtev, ali samo do ponedeljka.
„Na snazi mora biti poštovanje zakonodavstva koje je usvojila Skupština Republike Kosovo, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navela je vlada u Prištini u današnjem saopštenju, istovremeno naglasivši i da Hoti takođe „ceni vitalnu važnost puta“ za građane.
„Nikada nismo bili protiv puta Dečani-Plav, već je problem uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu“, podsetio je sinoć arhimandrit Sava Janjić nakon optužbi da manastir time što se suprotstavlja izgradnji puta sprečava ekonomski razvoj opštine Dečani.
Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani. Radovi se izvode uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija. Delu izgradnje ovog puta koji bi kako eparhija upozorava, prolazio upravo kroz SZZ oko Visokih Dečana, dečanski monasi se suprotstavljaju već šest godina. Eparhija je još jednom pokrenula apele kod međunarodnih predstavnika i zvaničnog Beograda.
Savet za implementaciju specijalne zaštićene zone, kao i međunarodni predstavnici, predložili su gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani kao jedino rešenje. Zaobilaznica je započeta 2014. godine odlukom tadašnjeg premijera Tačija, ali je gradnja zaustavljena.

O tome šta se dešavalo prethodnih dana, kao i u prošlosti, čitajte u:

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečani-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.