O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: "Sramnu odluku" nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Odluka kosovskog ustavnog suda o potvrđivanju vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, izazvala je snažne i različite reakcije u kosovskoj javnosti. Dok su kosovski predsednik Hašim Tači i ambasador američke ambasade u Prištini, Greg Delavi, kao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić – pozdravili ovu odluku, negativne reakcije imali su – kosovska opozicija, društvo istoričara "Ali Hadri", koje je i ranije negodovalo zbog manastirske zemlje, te i sam gradonačelnik Dečana, Rasim Seljmanaj. On navodi da će se zajedno sa građanima snažno suprotstaviti odluci suda, te da njegova opština ovu odluku neće ni prihvatiti, ni sprovesti. Istoričari najavljuju proteste, a lider opozicionog Samoopredeljenja, Visar Imeri, smatra da je jučerašnja odluka Ustavnog suda, o vlasništvu nad zemljom – "dala legitimitet Miloševićevim odlukama", prema kojoj je, kako tvrdi, zemlja dodeljena manastiru. 

Rakić: Odluka važna, ima trostruk pozitivan efekat

U prvim reakcijama na odluku kosovskog ustavnog, sa Severa Kosova – oglasio se gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji je pozdravio ovu odluku. On je istakao da ovakvi postupci mogu i treba da pozitivno da utiču na poverenje koje bi građani srpske nacionalnosti mogli da steknu u kosovske institucije a koje do sada nemaju.

"Ovakva odluka je vrlo važna i ima trostruk pozitivan efekat. Kao prvo, zadovoljena je pravda, jer svi znamo da je crkva jedan od najvećih vlasnika zemlje na KiM-u, što i sam naziv Metohija govori, a da joj je zemlja u prošlosti oduzimana. Kao drugo, ovakva odluka kosovskih institucija, pre svega jednog pravosudnog organa, može i trebalo bi da ima pozitivan efekat na stvaranje poverenja Srba sa KiM-a u kosovske institucije koje s razlogom do sada nije postojalo. I treće, crkva je u srpskom narodu i dalje najuticajnija institucija, njoj se najviše veruje, tako da svaki nepravedni čin prema našoj crkvi ima posebno jak odjek u  našem narodu i destabiliše situaciju," rekao je Rakić u telefonskoj izjavi za KoSSev.


Pročitajte još: 

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje​

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Tači: Odluka zasnovana na državnom ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima

"Odluka Ustavnog suda nad crkvenom imovinom u Dečanima zasniva se na državnom Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kosovo je pravna država, gde se sudske odluke poštuju. Imovina je neotuđiva," poručio je Tači.

Delavi pozdravlja: Strane da krenu napred posle 16 godina spora

Odluku Ustavnog suda pozdravio je i Delavi.

"Drago mi je da vidim da je rešen slučaj Dečanskog manastira, nakon 16 godina spora. Drago mi je da strane mogu da krenu napred," napisao je Delavi na svom Tviter nalogu.

"Ustavni sud izdao interese države i naroda"

Međutim, negativne reakcije usledile su od prvog čoveka Dečana, a zatim i od društva istoričara "Ali Hadri".

"Sramna izdaja interesa zemlje i naroda od strane Ustavnog suda! Političko uplitanje i kršenje prava i pravde! Ova odluka neće biti prihvaćena ili sprovedena od strane opštine, kojom ja rukovodim. Sramno! Manastir ne može da postane vlasnik ove zemlje! Građani Dečana i ja lično snažno ćemo se suprotstaviti političkoj i sramnoj odluci!" – napisao je Seljmanaj na svom Fejsbuk nalogu.

Sud "kapitulirao"

A jedan od predstavnika društva "Ali Hadri", Seljim Ljokaj, naveo je da je odluka "potpuno neprihvatljiva".

"Za nas kao istoričare i građane, odluka je potpuno neprihvatljiva. To je kapitulacija suda," rekao je Ljokaj, upozoravajući na proteste u Dečanima, ali u Prištini pred Ustavnim sudom, navodi Koha.

"Protest će biti nastavljen pred Ustavnim sudom, koji nikada ne može biti ustavan. Odgovornost neće biti naša, već Ustavnog suda," rekao je on, istakavši i da "postoje dokumenti iz 1912. godine koji ukazuju da parcele bile na albanska imena".

Smatra i da je odluka nepravedna, "jer su sve odluke i zakone iz perioda od 1987-'99 ukinuti od strane Skupštine Kosova."

Povodom odluke suda, ogranak istoričara  u Dečanima je zakazao i hitan sastanak.

"Ustavni sud dao legitimitet Miloševićevim odlukama"

Jedan od lidera kosovske opozicije i pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri, smatra da je odluka Ustavnog suda "dala legitimitet Miloševićevim odlukama".

"Institucije Republike Kosova treba da su u suprotnosti sa fašističkom baštinom genocidnog Miloševića. Nažalost, institucija Republike Kosova – Ustavni sud – dala je legitimitet odluci iz 1997. u kojoj je srpska vlada tada poklonila imovinu preduzeća 'Ilirija' i 'Apiko' – manastiru Dečani," naveo je Imeri na svom Fejsbuk profilu  i dodao:

"Republika Kosovo sada delimično opravdava kriminalnog okupatora. Ustavni sud izdaje presude dajući legitimitet Miloševićevim odlukama, a Hašim Tači pozdravlja davanje legitimiteta Miloševićeim odlukama. Prenos imovine preduzeća 'Ilirija' i 'Apiko' na manastir – nije pravedno, oduzima je radnicima ovih preduzeća, izaziva nejednakost među građanima. Zbog toga je i neprihvatljivo."

Ustavni sud Kosova je juče presudio u korist Manastira Visoki Dečani, potvrđujući vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je punih 16 godina bila pod sudskim sporom.

Iz Eparhije raško-prizrenske ocenili su da je ova odluka od izuzetnog značaja za održivost manastira Visoki Dečani, koji je na listi Svetske kulturne baštine UNESCO, kao i za budućnost njegovog monaškog bratstva, poručivši da ovo predstavlja značajno ohrabrenje da je i u današnjim uslovima na Kosovu i Metohiji moguće zaštititi svoja prava i sačuvati svoje vitalne interese.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.