Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Veler: Složenost manastira Visoki Dečani je posledica ponašanja na Kosovu

Prema rečima antropološkinje Nore Veler (Weller), pitanje statusa manastira Visoki Dečani na Kosovu postalo je veoma složeno kao rezultat ponašanja kosovskih vlasti.

U emisiji „Interaktiv“ na KTV Veler je kazala da se kosovske vlasti ne ponašaju profesionalno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Pitanje manastira i njegovog statusa na Kosovu je veoma složeno i ta složenost potiče iz vremena Ahtisarija, ali ide i još dublje s obzirom na to da lokalne vlasti u odnosu na Crkvu nikada nisu imale diplomatiju i potreban profesionalizam. Štaviše, centralne vlasti na Kosovu nisu se bavile crkvenim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu ona zaslužuju, i ne znam zašto, ali Srpska pravoslavna crkva se konstantno stavlja po strani“, rekla je ona.

Prema Velerovoj, pitanje srpske crkve biće jedno od glavnih u sledećem delu dijaloga između Kosova i Srbije.

„Zato jer je jasno da se Crkva bori da reši svoj status, čak i dalje od činjenice da je Ahtisarijev plan štiti na više nivoa, država štiti Crkvu nekim zakonima, ali se nijedna javna ličnost nikada nije pojavila ili kosovski javni zvaničnik dao takav komentar i ostavio utisak na međunarodne predstavnike na Kosovu da Kosovo u stvari vodi računa o crkvi. Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u stanju da primenjuje svoje zakone u odbrani zajednica kao što je obećalo, i zbog toga crkva ima prostora da radi i druge stvari, koje čak nisu ni u njihovoj nadležnosti, a možda im čak ni zakonodavstvo to ne omogućava“, dodala je Veler.

Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Nora Veler, predavač na Univerzitetu u Kembridžu, procenjuje da bi centralne, a posebno lokalne vlasti, u ovom slučaju opštine Dečane, trebalo da se suzdrže od komentara o manastiru.

Antropološkinja Veler je u intervjuu za emisiju Interaktiv na KTV, rekla da Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastir u Dečanima zaštićeni.

Izgradnja puta Dečane – Plav sukobila je lokalne vlasti i manastir, koji tvrdi da ih ovaj projekat ugrožava. To je dovelo do uključivanja centralnih vlasti na Kosovu, kao i reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Lokalne vlasti, u ovom slučaju Dečana, trebalo bi da se suzdrže od pogrdnih komentara koje sam nedavno pročitala o crkvi, jer time samo dokazuju svoju slabost u odnosu na crkvu. Uostalom, kad strani ambasador izađe i kaže – zaustavite put, zaustavlja se. Dakle, mora da se započne istinski dijalog i Kosovo, lokalne i centralne vlasti, moraju da dokažu da su u stanju da zaštite Srpsku pravoslavnu crkvu, jer su je tako branili vekovima i decenijama ranije. Oni moraju da dokažu da je srpska zajednica, čak i u ovom slučaju, zaštićena i da su zaštićene i njihove kulturne vrednosti“, rekla je Veler.

Ona kaže da komentare u vezi sa ovom temom takođe treba izbegavati. Prema njenim rečima, mnogi komentari poslednjih dana nisu tačni.

„Moramo da izbegavamo bilo kakve komentare koji imaju veze sa istorijom ili neke nedavne komentare koji govore da je to vlasništvo Kosova, a ne Srbije. Takvi komentari uopšte nisu neophodni, ne stoje u mnogo čemu i, pored toga, stvaraju prednost crkvi u njihovom krajnjem zahtevu kojim treba da se stvori određeno područje eksteritorijalnosti na Kosovu. Stoga je najpametnije pristupiti ovom pitanju na profesionalan, tehnički način i utvrditi postoji li zaista problem koji može oštetiti manastirski objekat. To je bolje nego ulaziti u politiku duboke istorije, što neće biti dobro za Kosovo u budućnosti“, dodala je Veler.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.