Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Kosovski ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) izgradnju zaobilaznice puta Dečani-Plav nazvao je opasnim presedanom, protumačivši je kao zahtev Srpske pravoslavne crkve. Razlog zašto je presedan „opasan“: „Gde god postoji zaštićena zona, tražiće se zaobilaznica“. Štaviše, kazao je da se protivi dogovorenoj zaobilaznici, iako je istovremeno i kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje sprovođenja Zakona o zaštičenim zonama koji se krajem prošle godine jednoglasno sporazumeo o tome.

U kosovskoj skupštini ovaj ministar je juče imao oštru polemiku sa liderom AAK Ramušom Haradinajem čija stranka upravlja opštinom Dečane i koja optužuje Kurtijevu vladu da je zaustavila sredstva za izgradnju puta.

Ljuburn Aljiu je kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje primene Zakona o specijalnim zaštićenim zonama (ZSZZ), tela u kojem je predviđeno da zajednički rade kosovska vlada, predstavnici crkve i međunarodni predstavnici.

Krajem prošle godine, ovaj Savet se posle više godina usaglasio oko dogovora za rehabilitaciju dva puta u skladu sa ZSZZ – na međunarodnoj zaobilaznici van granica SZZ i lokalnog puta unutar SZZ, umesto nastavka proširenja lokalnog puta kojem se manastir protivio. Potpis na taj dokument stavili su svi članovi saveta, uključujući i predstavnika opštine Dečane.

U dogovoru su tada posredovali ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando uz ekspertizu tadašnjeg komandanta KFOR-a Mikelea Risija. Dogovoreno je da će SIM pratiti sprovođenje ovog dogovora uz podršku KFOR-a koji će delovati u sklopu svog mandata. Odluku je tada pozdravio iguman Sava, ali i zapadni ambasadori, dok je tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti naglasio da je Kosovo dokazalo da poštuje zakon.

Ljiburn Aljiu je sada kazao da sredstva za izgradnju puta koji grade dečanske vlasti nisu zaustavljena, već je njegovo ministarstvo „protiv ideje da se izgradi zaobilaznica od 18 km, umesto zaobilaznice od 6km, a u okviru zaštićene zone“.

„Mi uopšte nismo stopirali budžet. Ideja je da se izgradi put od 18 km – umesto 6 kilometara u okviru zaštićene zone, kroz planine i brda. Zašto? Zato što prolazi kroz određena vlasništva. To je pogrešno jer tako postavljamo opasan presedan i gde god imamo zaštićene zone, zahtevaće se zaobilaznica“, kazao je Ljiburn Aljiu, prenosi Bota Sot  iz skupštine Kosova.

Haradinaj je, međutim, Kurtijevog ministra optužio da „služi Beogradu“ i da je laž da sredstva nisu stopirana.

„Trudiš se, izvini na rečniku, da nas lažeš u oči i nas – tamošnje stanovnike. Nemoj! Ne možemo da ti dozvolimo, možda ti ja dopustim, ali ne mogu zarad tih ljudi. Put koji nas povezuje sa Plavom nastavlja se preko planina, asfaltiran je jedan određeni broj kilometara, ne vezuj se za crkvu. I Beograd želi da ga veže sa crkvom da bi nas zadržao. Ti si tu gde želiš. Oduzimaš im budžet. Dva puta si ih udaljio. Ako te je naterao Beograd reci nam, da li ti je tu problem, i oprostićemo ti. Ama baš tako radiš“, prenosi Bota Sot.

Ljiburn Aljiu je sada, bez obzira na odluku Saveta za primenu i nadgledanje Zakona o posebno zaštićenim zonama sa kraja prošle godine saopštio:

„Što se tiče Beograda, trenutno kao kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje, suočavam se sa jednom važnom činjenicom a to je prihvatanje zaobilaznice, i.e puta Dečane-Plav. Taj put je jedan od prioriteta, sada se ja protivim toj zaobilaznici. Crkva traži tu zaobilaznicu. Da sam ja Beogradov prihvatio bih, ali nisam Beogradov i shodno tome odbijam tu zaobilaznicu“.

Inače nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači bio je prvi zvaničnik koji je prihvatio uz posredovanje međunarodnih predstavnika da se izgradi zaobilaznica.

A međunarodni predstavnici – ambasadori Kvinte na Kosovu su prekjuče podsetili na petu godišnjicu ustavne odluke da se manastiru vrati zemlja, koja još uvek nije sprovedena u delo. Manastir je juče posetio i šef OEBS-a Majkl Davenport, koji je podsetio na podršku ove organizacije SPC u „očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa“.

U jeku je i objavljivanje pisama najviših kosovskih zvaničnika o tome da manastir koji je i pod Uneskovom zaštitom, nije ugrožen, te da se promene međunarodne odluke o njemu i još tri manastira SPC na Kosovu.

Put koji lokalne vlasti nastavljaju da grade godinama uprkos protivljenju manastira Visoki Dečani upravo je jedan od razloga da se manastir početkom ovog aprila uvrsti na listu 7 najugroženijih evropskih spomenika kulture za ovu godinu, što je takođe izazvalo revolt kosovskih vlasti pa su i njima u tri navrata pisali.

O tome šta se događalo u vezi sa putem Dečane-Plav pročitajte u:

EU: Dogovorena deonica Dečani-Plav van SZZ i rehabilitacija lokalnog puta unutar SZZ

O. Sava: Ohrabren sam današnjim sastankom, postoji volja da se nađe rešenje u skladu sa zakonom

Hoti danas u Dečanima

Jevtić i Rakić posetili Vladiku Teodosija: Za put Dečane-Plav jedino rešenje je u okviru zakona.

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti, da se ne pravi veštačka politička tema

Daut Haradinaj gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi!

Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.