Srpsko ministarstvo kulture o pismu iz Prištine Unesku: Falsifikovanje i nastavak nasilja

Dan nakon obelodanjivanja novog pisma kosovskog trojca Unesku, oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, ukazuju na „brojne neistine, falsifikate i podmetanja“ u vezi sa manastirom Visoki Dečani i kulturnim i verskim nasleđem Srbije iznetim u tom pismu, ali i u pismu koje su kosovski lideri uputili na adrese više od 50 premijera.

„Priština govori o navodnom dobrom stanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a onaj deo kulturne baštine koji je zaista uspeo da preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja, nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja međunarodnoj zajednici na ove nasrtaje“, navodi se u ovom saopštenju.

Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa liste UNESCO-a je tako „direktan nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje“.

Iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri je, kako tvrdi ovo ministarstvo iz Beograda, motivisan „politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji“.

„Uveravanja, stavovi i izjave o takozvanoj brizi o kulturnom nasleđu mogu delovati uverljivo samo nekom ko uopšte ne poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji, koju ne samo u skorašnjoj prošlosti, već i sada, odlikuje atmosfera ugrožavanja i nasilja prema srpskom nasleđu i stanovništvu. Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasleđa u dnevno političke svrhe“, pišu dalje u tom ministarstvu.

U ostvarenju ovog cilja Priština ne preza ni od toga da svede vrednost i značaj kulturnog nasleđa na „prosti instrument za sticanje lažnog legitimiteta uz pokušaj uvlačenja dela međunarodnih organizacija i scene u svoje planove u kojima kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ima samo ulogu taoca“.

S druge strane, oni smatraju da su u potpunosti posvećeni zaštiti kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja.

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.