Koha: Dva incidenta na Severu podigla tenzije

FOTO: Ministarstvo Odbrane Srbije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Šesti dana protesta na Jarinju Srbija je nadzirala borbenim avionima. U subotu su dva aviona tri puta kružila unutrašnjošću srpske teritorije. Ali situacija nije bila ista u dve opštine sa srpskim većinskim stanovništvom u petak u ponoć. Centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu napale su dosad nepoznate osobe. Dok je ona u Zubinom Potoku pretvorena u pepeo, bačene bombe na centralnu zgradu u Zvečanu nisu eksplodirale. Situacija na severu Kosova izazvala je reakciju šefova institucija i političkih partija u zemlji.

Dva incidenta u severnim opštinama u ponoć povećala su tenzije između Kosova i Srbije u subotu. Zapaljen je Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, dok je sličan pokušaj izveden u Zvečanu. Ali, dve ručne bombe bačene u pravcu objekta na kome su registrovani automobili nisu eksplodirale.

Tragovi plamena prethodne noći još su bili sveži u zgradi Opštine Zubin Potok u kojoj se nalazi i Centar Ministarstva unutrašnjih poslova. Zid je pocrnjeo, prozori oštećeni i nekoliko stolica. Prostorije centra su požarom pretvorene u pepeo. Osim ovog centra, prema podacima kosovske policije, požar je zahvatio i Biblioteku Doma kulture.

Teže je razlikovati incident koji se dogodio prethodne noći u Centru za registraciju vozila u Zvečanu. Osim slomljenog stakla koje u blizini, čini se da je objekat za registraciju automobila u Zvečanu u dobrom stanju. Situacija je bila mirna, dok su se dve patrole kosovske policije nalazile ispred zgrade.

Incidenti u dve opštine sa srpskom većinom dogodili su se pet dana nakon što je utvrđen reciprocitet registarskih oznaka, ne dozvoljavajući saobraćaj vozila sa srpskim tablicama. Treba ih zameniti privremenim.

Manevri srpskih letelica

Otprilike dvanaest sati nakon incidenata na severu pojačan je nadzor srpskih snaga u blizini graničnog prelaza sa Srbijom. U subotu su u tri slučaja borbeni avioni sa teritorije Srbije promatrali područje gde lokalni Srbi nastavljaju da blokiraju put do graničnog prelaza. U 12 sati izveden je prvi manevar. Dva aviona su zatim otišla, da bi se ponovo vratila, tačno sat vremena kasnije. U roku od 6 minuta izvršili su dve patrole. Pola sata nakon ovih događaja, u vazdušnom prostoru Kosova pojavio se helikopter KFOR-a.

Vanredno stanje bilo je oko kilometar i tri metara od položaja specijalnih snaga kosovske policije, na graničnom prelazu sa Srbijom. Granicu na Jarinju, šesti dan zaredom, moguće je prepešačiti.

Iako blokada i dalje ostaje ista, povećao se broj demonstranata u subotu popodne.

Zbog situacije na severu Kosova, premijer Aljbin Kurti sazvao je sastanak Saveta bezbednosti za subotu uveče.

Kurti je to saopštio na konferenciji za novinare, na kojoj su zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Đeljaljom Svećljom razgovarao o situaciji na graničnim prelazima i paljenju centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku i bacanju ručnih bombi u Zvečanu. Premijer Kosova je rekao da je ovakvu situaciju izazvala Srbija, jer tamošnji zvaničnici žele da ona eskalira.

Kurti: Srbija izaziva ozbiljan međunarodni sukob

„Srbija očigledno želi da ilegalizuje situaciju, približava svoje avione granici Republike Kosovo, poput helikoptera i aviona ruske proizvodnje, koristeći ove napade i provokacije protiv građana Kosova. Srbija izaziva ozbiljan međunarodni sukob“, rekao je Kurti.

Kurti nije da signal da će se Specijalne jedinice sa severa povući, jer prema njegovim rečima, opasnost još nije „prestala“.

„To je očigledna opasnost, kako za graničnu policiju, tako i za granične prelaze, kamione, buldožere i demonstrante, od kojih su neki primorani da odu jer su uveče pijani“, rekao je on.

Kurti je naveo i da je bilo ponuda međunarodnih aktera da odu u Brisel da razgovaraju, ali je to Beograd odbio, rekavši da uslove Srbije „ne možemo prihvatiti“.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja rekao je da se odluka o privremenim registarskim tablicama sprovodi na celoj teritoriji Kosova i da je do sada izdato preko 9 hiljada privremenih registarskih tablica. Svećlja je paljenje Centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku nazvao krivičnim delom.

Poziv predsednice Osmani za međunarodnu zajednicu

Povodom ovih incidenata, reagovala je i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja se nalazi u SAD. Osmani je putem posta na Fejsbuku rekla da su nedavni napadi dokaz da su „Srbija i Vučićev hegemonistički režim glavni izvor destabilizacije u regionu“. Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemaruje tako nešto i da preduzme potrebne korake.

„Na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koristi se isti model destabilizacije koji Rusija koristi u baltičkim državama, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Stoga je vreme da međunarodna zajednica, pre svega, zemlje članice EU i NATO -a, uvide ovu opasnost i zaustave Vučićev režim u postizanju cilja stvaranja ‘srpskog sveta’, koji ‘pripada logici devedesetih u Srbiji0, napisala je predsednica pozivajući građane budu jedinstveni u odbacivanju zlokobnih scenarija Srbije.

Opozicija za koordinaciju institucija u pogledu situacije

S druge strane, situacija poslednjih dana na severu ujedinila je opoziciju u nedavnim reakcijama.

Lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići pozvao je Evropsku uniju, Sjedinjene Države i NATO da reaguju na pristup Srbije situaciji na severu, rekavši da je ova druga pretila Kosovu državnim suverenitetom.

Reakcijom na Fejsbuku, Krasnići je rekao da bi Vlada i institucije zemlje trebalo da budu koordinisane za važne akcije, naglašavajući da napadi na institucije u poslednja 24 sata, „ne treba dozvoliti da budu uvod u dalje pogoršanje situacije“.

„U odgovornosti vlade, uvek je prikladno da važne odluke imaju stabilnu koordinaciju i strategiju. Ali, legitimne odluke institucija Kosova, suverene su odluke države Kosovo, koje se ne mogu blokirati i s kojima ne sme da bude pretnji našoj državi. Istovremeno, radnje na blokadi i provokativni jezik Srbije koji poziva na sukobe – prema našoj državi i suverenitetu moraju se shvatiti ozbiljno”, napisao je Krasnići.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da bi trebalo da postoji puno jedinstvo u zemlji u trenutnoj situaciji, zatraživši od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da okupi čitav politički spektar u zemlji na sastanku. Abdidžiku je u postu na Fejsbuku kazao da je DSK od blokade puteva, u stalnom kontaktu sa premijerom Aljbinom Kurtijem i drugim državnim čelnicima, i da su oni izrazili zabrinutost zbog bezbednosne situacije.

„Kao LDK, izrazili smo punu spremnost da pomognemo vladi u svim njenim kapacitetima. Napeta situacija na severu zahteva puno jedinstvo, pa predlažem da premijer prikupi politički spektar u zemlji, pozove parlamentarne stranke na sastanak – stav i opoziciju bez razlike, kako bi iskoristili sve naše kapacitete, domaće i strane, da zaštitimo naše državne interese danas“, napisao je Abdidžiku, pozivajući međunarodnu zajednicu da izbegne pretnje i tenzije Srbije na severu.

U međuvremenu, lider druge opozicione stranke, Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, ocenio je situaciju na severu neprihvatljivom.

„Provokacije Srba na severu se projektuju u Beogradu i Moskvi, a Priština, ne nasedajući na te provokacije, mora biti odlučna u odbranu svog postojanja. Istovremeno pozivam Brisel da interveniše kod zvaničnog Beograda i zatraži od njega da ne izaziva situaciju na severu, već da sprovede potpisane sporazume!“ napisao je on na Fejsbuku.

Vlada Kosova je u ponedeljak počela da primenjuje reciprocitet za automobilske tablice iz Srbije. Od sada, automobili sa srpskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju dobiti privremene registarske tablice RKS na bilo kom graničnom prelazu. Rok im je 60 dana, a da biste dobili ove tbalice morate da platite 5 eura. Vlada Srbije primenjuje ovu meru više od 10 godina za registarske tablice Republike Kosovo.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte u:

Koha: Albansko ministarstvo spoljnih poslova poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage sa granice sa Kosovom

Predsednik ES: Vreme da se povuku specijalci, uklone barikade i nastave pregovori o Lajčakovom predlogu

Kurti: Napade u Z. Potoku i Zvečanu izvršili oni koje podržava Srbija; Osmani: Beograd destabilizuje region

Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi u kojoj je smešten centar za registraciju

Svećlja: Zapaljen centar za registraciju vozila u ZP, a u Zvečanu na isti bačena „eksplozivna naprava“

Izbio požar u zgradi Opštine Z. Potok, izgorele dve kancelarije; Svećlja: Zapaljen centar za registraciju

Eskobar: Lajčak ima odlične predloge za tablice, očekujemo pomak u narednih sedam dana

I NATO poziva na hitnu „deeskalaciju“ situacije na Severu Kosova

Kurti: Napade u Z. Potoku i Zvečanu izvršili oni koje podržava Srbija; Osmani: Beograd destabilizuje region

Todić: Bolje i 100 dana da razgovaraju, nego jedna glava da bude povređena

Probne „RKS“ tablice izdaju se i u opštinama na Severu Kosova

Jarinje peti dan: Putnici sa koferima, logorska vatra, smena straže iz Prištine, srpske patriotske pesme…

Diplomate: „Momentalna deeskalacija!“

Moskva pozvala kosovske vlasti da povuku policijske snage sa Severa

Vučić: Hapse ljude zato što kače table na kojima piše ZSO, u Ranilugu Srbin prijavio

Klan Kosova: Kako izgleda razgovor policije i zamenika gradonačelnika na Brnjaku?

Borelj sa Osmani i Selakovićem o situaciji na Severu; Pozvao na hitnu deskalaciju i dijalog

Vučić: Kurti prodaje maglu, ako povučemo mere Kosovo je nezavisno, neću da pristanem

Svećlja posetio Merdare: Nema većih zadržavanja, primenjuje se odluka o tablicama

Vučić: Kurti prodaje maglu, ako povučemo mere Kosovo je nezavisno, neću da pristanem

Petković: Kako to Kurti misli da pregovara a na goloruki narod ide dugim cevima

Kurti o Rakiću: Imamo neslaganja ali ne mogu da se požalim na komunikaciju, pokušava da spreči eskalaciju situacije

Kurti: Eskalacija interesuje jedino Vučića, ne i Srbe, naša ponuda i dalje važi, uklonimo probne tablice na obe strane

DS o situaciji na Severu: Vučić ispunjava preuzete obaveze, dižu galamu da sakriju istinu

KP demantuje beogradske medije: U operaciji učestvuju samo pripadnici policije

Drecun: Nije problem u tablicama, Kurtiju trebaju incidenti

Kosovski MUP: Za 24 sata izdato oko 1.500 probnih tablica

EU: Lajčak ostaje u Beogradu, pitanje tablica rešavati u sklopu dijaloga

Kurti sa ambasadorima Kvinte: Specijalci obezbeđuju prelaz, demonstranti blokirali puteve

Počelo izdavanje probnih RKS tablica u centru za registraciju vozila u Peći

Lajčak poziva na hitnu deeskalaciju

Laplje Selo: Stigle tablice, ali ne i uputstvo za izdavanje; Građani nervozni

Vučić tvrdi da je odbio predlog Kvinta+EU: A da dobijete pečat na to, e nećete

Brnjak i Jarinje – blokirani i mirni, Merdare – gužva, čekaju tablice

Bisljimi: Vučić rekao neistinu, nije bilo predloga sa srpske strane, da destabiliše region uviđaju…

Osmani: Kosovo u potpunosti primenilo briselske sporazume koje je Srbija zanemarila

Vlasnici zatvaraju pojedine lokale u Kosovskoj Mitrovici

KP demantuje beogradske medije: U operaciji učestvuju samo pripadnici policije

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.