Lajčak poziva na hitnu deeskalaciju

FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

„Obavestio sam šefove misije EU o situaciji na Severu Kosova. Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju. Važno je da se smanje tenzije, da se povrati mirna atmosfera i dozvoli sloboda kretanja. Ostajemo spremni da podržimo razgovore o svim otvorenim pitanjima dijaloga“, posle dva dana ćutnje u javnosti na događaje na Severu Kosova oglasio se Miroslav Lajčak, i to porukom na tviteru.

Primena probnih RKS tablica za vozila iz Srbije, ulazak i raspoređivanje specijalnih kosovskih jedinica na Severu, uz okupljanja Srba i blokiranje Brnjaka i Jarinja, specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine je sve zateklo usred posete Beogradu, a neposredno nakon posete Prištini.

Lajčak snažno pokušava da zakaže dijalog na političkom nivou između Aleksandra Vučiča i Aljbina Kurtija, i to nakon što je pre desetak dana u Briselu propao pokušaj da se isti i potvrdi.

Samo dan nakon razgovora u Briselu sa Miroslavom Lajčakom je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi najavio događaje od ove nedelje. On je tada upozorio da Kosovo posle 15. septembra neće prihvatiti nastavak važenja KS tablica, odnosno to što, kako je objasnio, vozila iz Srbije nisu na Kosovu dobijala probne tablice RKS za razliku od istog u centralnoj Srbiji za vozila sa RKS.

Ipak, 15. septembra se vozila sa srpskim tablicama slobodno kretala Kosovom, zbog čega se postavilo pitanje u Prištini šta je sa najavom.

„Dogodilo se da je ugovor istekao 15. septembra. Danas je prvi dan u nedelji i mi smo delovali. U nedelju nismo mogli“, kazao je sinoć Bisljimi u Interaktivu na KTV u Prištini.

I dok je manje poznata potpuna agenda Miroslava Lajčaka u Beogradu juče i danas, srpski predsednik Aleksandar Vučić je nakon jutrošnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio da je odbio predlog Kvinta+EU koju mu je iznet juče i danas upravo tokom sastanka prvo sa Lajčakom, a potom sa Kvitnom, jer neće da dozvoli, kako je objasnio poniženje Srbije.

Kakav je predlog za ono što se predstavlja kao izlazak iz krizne situacije, Aleksandar Vučić nije objasnio drugačije osim kroz primer kupovine pet kilograma pomorandži u prodavnici.

„U najkraćem, to je rešenje kojim bi 70 posto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji – zaboravili na to, ali bi uveli 20-30 posto…“

„Da jeste (Srbija prihvatila predlog), odmah bi se povukla ROSU jedinica, ali nije. Mi tražimo da se povuku ROSU jedinice bez njihovih uslova, a da mi vičemo kako smo srećni i zadovoljni što će da nam daju probne tablice i stikere…Pustili bi na probne tablice, ne bi oduzimali KM, PR, svoje građane bi pustili kako hoće, ali građane iz centralne Srbije ne bi i to bi otprlike bilo. Uzeli su otprlike zlatnu sredinu, malo bi nas pustili da to bude kao normalno, sve u redu, postigli smo kompromis. A-a, ne može“, naglasio je Vučić danas. Opširnije u posebnoj vesti

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.