Kurti: Napade u Z. Potoku i Zvečanu izvršili oni koje podržava Srbija; Osmani: Beograd destabilizuje region

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

11.06 – Na sastanku Saveta bezbednosti o situaciji i daljoj koordinaciji strateških akcija

Kako je i najavljeno, večeras je u Prištini održan sastanak Saveta bezbednosti Kosova kojim je predsedavao kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kako se navodi u saopštenju koje je izdala kosovska vlada, na sastanku je razmatrana bezbednosna situacija na Kosovu od početka primene odluke o izdavanju privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama.

„Posebno se razgovaralo o daljoj koordinaciji strateških akcija u službi mira i bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji“, dodaje se u saopštenju, ali i ne precizira koje bi to akcije mogle da budu.

Naveli su da kosovske institucije ostaju posvećene očuvanju reda, javne bezbednosti i vladavini prava na celoj teritoriji Kosova.

17:45 – Sazvana sednica za bezbednost u Prištini, Kurti optužio Srbiju da želi eskalaciju situacije – „palikuće iz Srbije“.

Nakon što se oglasio na Fejsbuku, a potom sa ministrom unutrašnjih poslova Đeljaljom Svećljom održao i konferenciju za medije nakon noćašnjih događaja na Severu, Kurti je za večeras sazvao i sednicu saveta za bezbednost.

Svećlja: Očekuje brzu istragu

Na istoj konferenciji za medije kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja je kazao da noćašnje događaje na Severu istražuje Uprava za teška krivična dela iz Uprave policije Kosova i da očekuje brze rezultate ovih istraga

Odluka o privremenim registarskim tablicama sprovodi se na celoj teritoriji Kosova i do sada je izdato preko 9,000 privremenih registarskih tablica, kazao je ovaj ministar.

Tvrdi da se tablice izdaju svakog dana u centrima za registraciju, ali najviše na prelazima.

Na konferenciji za medije ponovio je ono što je i ranije tokom dana izneo – pre svega okrivljuje Srbiju da stoji iza noćašnjih incidenata, te da Srbija želi eskalaciju nasilja.

„Srbija izaziva ozbiljan sukob. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, bili jedini način da strah i haos opstanu“, rekao je on na hitnoj konferenciji za medije.

Dodao je i da su nedavne tenzije na Severu izazvane „provokativnim izjavama u Beogradu“, ali da građani na severu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ne treba da se plaše.

„Zamislite kako bi to izgledalo na graničnim prelazima da nije bilo policije“, naglasio je Kurti, objašnjavajući da je to tim pre razlog da policijske jedinice budu raspoređene kod prelaza, podsećajući na 2008, i događaje prilikom unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Danas je dokazano da imamo granične prelaze jer imamo Specijalne jedinice policije. Naše jedinice štite i granične prelaze i policiju. Šesti dan nema incidenata na graničnim prelazima. Tamo gde nije bilo policije postoji opasnost od incidenata. Šest dana sprovođenja mera nakon odluke Vlade i bez incidenata jer je postojala kosovska policija. Desetine hiljada građana došlo je sa teritorije Srbije u Republiku Kosovo, izgleda da su palikuće iz Beograda ovde zabrinute. Oni koji su ih spalili (centre za registraciju) hteli su da nema gde da se nabave tablice. Moral pripadnika policije nikada nije bio veći, a njihov profesionalizam je visok“, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da će specijalne jedinice policije ostati na Severu sve dok „opasnost ne prestane“.

13:03 – 15:00 – Preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku nije bilo slučajan već da je namerno izazvan, oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Ponovio je navode policije – da su u zgradi Centra za registraciju vozila u Zvečanu bačene dve ručne bombe, te dodao da, na sreću, one nisu eksplodirale.

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim“, kazao je Kurti.

Dodao je i da zvanični Beograd koristi Srbe na Kosovu kako bi se izazvao ozbiljan međunarodni sukob.

„Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade neće se tolerisati“, podcrtao je Kurti.

Poručio je da je Kosovska policija profesionalna institucija koju svi moraju poštovati.

„Pozivam građane, posebno Severno od Ibra, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da ostanu mirni i sarađuju sa institucijama Kosova“, poručio je Kurti na Fejsbuku.

Nakon Kurtijevog oglašavanja usledilo je više reakcija u Prištini. Dok opozicija poziva Kurtija da deluje, vlast optužuje zvanični Beograd za umešanost u jutrošnja dešavanja i „destabilizaciju regiona.

Osmani: Srbija glavni izvor destabilizacije u regionu

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, takođe je Srbiju označila kao krivca za jutrošnje događaje u Zvečanu i Zubinom Potoku, naznačivši da je zvanični Beograd „glavni izvor destabilizacije u regionu“.

„Nedavni napadi na javne institucije na Severu zemlje od strane kriminalnih i ilegalnih  struktura koje podržava Srbija, glavni su dokaz onoga što govorimo već duže vreme – Srbija i Vučićev hegemonistički režim glavni su izvor destabilizacije u regionu, čiji je cilj „poništavanje dostignuća naših američkih i evropskih saveznika na Kosovu i u regionu“, poručila je Osmani u objavi na Fejsbuku.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da „ne zanemaruje rusko-srpsku tendenciju s ciljem destabilizacije regiona“.

„Vreme je da međunarodna zajednica, pre svega zemlje članice EU i NATO-a, uvide ovu opasnost i zaustave Vučićev režim u ostvarenju svog cilja – stvaranja ‘srpskog sveta’, koji pripada logici 90-ih u Srbiji“, dodala je Osmani.

Osmani je pozvala građane, a posebno Srbe sa Kim da budu jedinstveni u odbacivanju „zlokobnih scenarija Srbije“.

„Kosovske institucije će im i dalje biti bliske, pružajući podršku i sigurnost od srpskih kriminalnih i ilegalnih struktura“.

Miftaraj: Predsednice – da li nameravate da se vratite na Kosovo

Za to vreme, Ehat Miftaraj, sa kosovskog Instituta za pravosuđe pita kosovsku predsednicu da li i kada planira da se iz Njujorka vrati na Kosovo.

„Predsednice, da li nameravate da se vratite na Kosovo? Vratite se, jer Ustav Republike, ustavni poredak, integritet i suverenitet Republike zahtevaju bar vaše prisustvo na Kosovu“, napisao je Miftaraj na Fejsbuku

Abdidžiku traži od Kurtija da okupi sve stranke povodom situacije na Severu

Predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku, zatražio je od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da okupi čitav politički spektar na Kosovu, a povodom novonastale sitaucije na Severu Kosova.

Poručio je da na Kosovu mora postojati jedinstvo povodom trenutne situacije.

Naznačio je da je stranka koju vodi u stalnoj komunikacjiji sa kosovskim premijerom i drugim čelnicima, a povodom blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka.

Izrazio je zabrinutost za bezbednost policijskih službenika i zatražio pojašnjenje kosovskog premijera u vezi sa planovima za upravljanje situacijom.

„Pre svega, kao LDK, izrazili smo punu spremnost da pomognemo vladi sa svim kapacitetima sa kojima raspolažemo. Napeta situacija na Severu zahteva puno jedinstvo“, precizirao je Abdidžiku.

Haradinaj: Provokacije Srba na Severu projektuju se u Beogradu i Moskvi

Novonastalom situacijom na Severu Kosova nije zadovoljan ni lider AAK, Ramuš Haradinaj.

„Bez obzira na to kako su stvari ispale, kako je doneta odluka o registarskim tablicama, ono što se dešava na severu zemlje je neprihvatljivo“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Naznačio je da snažno podržava pripadnike Kosovske policije i bezbednosne institucije.

Sa druge strane, i Haradinaj povezuje događaje na Severu sa Beogradom i Moskvom.

„Provokacije Srba na Severu projektuju se u Beogradu i Moskvi, a Priština, nenasedajući na te provokacije, mora da bude odlučna u odbrani svog postojanja“, poručio je Haradinaj.

Ujedno je apelovao na Brisel da interveniše i zatraži od zvaničnog Beograda da ne izaziva provokativne situacije na Severu Kosova, te da primenjuje sporazume koje je potpisao.

Hodžaj: SAD i EU da reaguju na agresiju Srbije uz podršku Rusije

Nizu kritika iz Prištine na račun Beograda pridružio se i poslanik PDK, Enver Hodžaj, koji je zatražio od EU i SAD da reaguju.

„Dok sam bio u vladi, podržavao sam reciprocitet sa Srbijom, posebno kada nisu poštovali Briselske sporazume. Sada kao poslanik opozicije takođe u potpunosti podržavam ispravnu odluku Vlade o registarskim tablicama. Sada u EU moraju reagovati na ovu agresiju Srbije preduzetu uz podršku Rusije“, poručio je Hodžaj na Tviteru.

I predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), je danas pozvao EU, SAD i NATO, da hitno reaguju zbog situacije na Severu Kosova.

„Napadi na naše institucije, u prethodnih 24 sata, praćeni srpskim vazduhoplovnim akrobacijama uz granicu ne smeju biti uvod u dalje pogoršanje situacije. Vlada treba da preduzme mere kako bi zaštitila živote pripadnika Kosovske policije i svih građana“, naveo je Krasnići u objavi na Fejsbuku.

Dodao je i da je postavljanje barikada u blizini prelaza Jarinje i Brnjak „provokacije“ Srbije moraju da se shvate ozbiljno i da se hitno odgovori na takav pristup, koji, kako je kazao, predstavlja otvorenu pretnju “ suverenitetu Kosova i ustavnom poretku“.

KoSSev portal izvestio je ovog jutra o požaru koji se dogodio u zgradi Opštine Zubin Potok. Kako su nam potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, u požaru su izgorele dve kancelarije, te tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Međutim, ubrzo se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, koji je saopštio da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, kao i da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Kosovska policija regiona Sever potom je iznela nove detalje, navodeći da su u zgradi Intel u Zvečanu, gde se nalazi Centar za registraciju pronađene dve eksplozivne naprave koje je potom i uništio EOD tim.

Podsetimo, u toku je šesti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Agencija za civilnu registraciju, izdala je u periodu od 20. do 22. septembra 6.375 privremenih registarskih tablica „RKS“. Tablice se izdaju na prelazima, ali i u opštinskim centrima za registraciju, među kojima su i one na Severu Kosova.

Više o tome u posebnim vestima:

Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi u kojoj je smešten centar za registraciju

Svećlja: Zapaljen centar za registraciju vozila u ZP, a u Zvečanu na isti bačena „eksplozivna naprava“

Izbio požar u zgradi Opštine Z. Potok, izgorele dve kancelarije; Svećlja: Zapaljen centar za registracijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.