EU: Lajčak ostaje u Beogradu, pitanje tablica rešavati u sklopu dijaloga

Stano
Foto: Anadolu Agency

„Pozivamo obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice“, poručio je danas portparol EU, Peter Stano za Gazeta Express.

Kosovska vlada uvela je juče meru reciprociteta za srpske registarske tablice, što je dovelo do protesta i blokade puta nedaleko od dva prelaza na Severu Kosova – Jarinja i Brnjaka, koja i danas traje.

Portparol EU, Peter Stano, kazao je danas za Gazeta Express da EU prati situaciju na terenu, te ponovio zahtev stranama – da odmah smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih akcija.

„Već smo juče rekli da je sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da će Kosovo i Srbija promovisati slobodu kretanja u regionu. Nastavljamo sa stalnim praćenjem situacije na terenu i pozivamo obe strane da pokažu uzdržanost – uzdrže se od daljih jednostranih akcija i odmah smanje tenzije. Aktivno radimo na rešavanju situacije na svim nivoima“, kazao je Stano.

Beogradu i Prištini poručio je ujedno da EU očekuje od njih da se pitanjem registarskih tablica pozabave u sklopu dijaloga.

„Pozivamo obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice. Spremni smo da u svakom trenutku budemo domaćini sastanka u Briselu“, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Stano je ujedno kazao da je visoki zvaničnik EU, Džozep Borelj razgovarao sinoć sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije.

Potvrdio je da je Lajčak i dalje u Beogradu, gde nastavlja da radi sa stranama.

Danas ranije oglasio se i sam Lajčak iz Beograda, odakle je poručio da je neophodna deeskalacija situacije, te da je zabrinut.

Predsednik Srbije se takođe obratio javnosti, nakon jutrošnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada je saopštio da je odbio predlog Kvinta+EU koji mu je iznet juče i danas upravo tokom sastanka prvo sa Lajčakom, a potom sa Kvintom, jer, kako je kazao, neće da dozvoli poniženje Srbije.

Kakav je predlog za ono što se predstavlja kao izlazak iz krizne situacije, Aleksandar Vučić nije objasnio drugačije osim kroz primer kupovine pet kilograma pomorandži u prodavnici.

„U najkraćem, to je rešenje kojim bi 70 posto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji – zaboravili na to, ali bi uveli 20-30 posto…“

„Da jeste (Srbija prihvatila predlog), odmah bi se povukla ROSU jedinica, ali nije. Mi tražimo da se povuku ROSU jedinice bez njihovih uslova, a da mi vičemo kako smo srećni i zadovoljni što će da nam daju probne tablice i stikere…Pustili bi na probne tablice, ne bi oduzimali KM, PR, svoje građane bi pustili kako hoće, ali građane iz centralne Srbije ne bi i to bi otprilike bilo. Uzeli su otprilike zlatnu sredinu, malo bi nas pustili da to bude kao normalno, sve u redu, postigli smo kompromis. A-a, ne može“, naglasio je Vučić danas.

Danas se još jednom oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji se sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

„Potrebno je održati mir i spokoj, stabilnost i bezbednost, dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira“, zaključak je do kojeg su došli sagovornici na sastanku koji je održan u Prištini.

Kurti je još jednom ponovio da odluka koja se odnosi na srpske tablice nije provokacija ni diskriminacija prema bilo kome. Ujedno je kazao da su Specijalne jedinice u blizini prelaza samo radi zaštite granične policije i graničnih prelaza.

„Oni su tamo prisutni jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do graničnih prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih dirala“, poručio je ambasadorima Kvinte.

Indirektno je naznačio da je Beograd na potezu.

„U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili nisu. Stoga ćemo ili zadržati obe vrste registarskih tablica za obe zemlje, ili ćemo dozvoliti da ih Kosovo i Srbija uklone“, zaključio je kosovski premijer.

O današnjim i jučerašnjim dešavanjima na Jarinju, Brnjaku i događajima u vezi sa tim koji su im prethodili čitajte u:

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.