Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Kurti
FOTO: KoSSev

Kosovo želi da Srbija otkloni barijere, i nada se da će to biti učinjeno uvođenjem reciprociteta, kazao je danas kosovski premijer. Osim reciprociteta, Kurti najavljuje i apliciranja za nova međunarodna priznanja, a nakon što kosovsko ministarstvo spoljnih poslova završi sa izradom analize. Kazao je i da novi sastanak u Briselu sa Vučićem sigurno neće biti održan pre 6. oktobra, te ujedno poručio da se sa Lajčakom, tokom prekjučerašnjeg sastanka, nije dogovorio o konkretnom datumu.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je danas konferenciju za štampu sa koje je saopštio da najavljeni reciprocitet prema Srbiji nije osveta već „koncept izveden iz jednakosti kao vrednosti“, prenosi Koha.

Kosovski premijer poručio je da želi da Srbija otkloni barijere koje su, kako je kazao, sporadične, a pojedine i sistematske.

Srbija mora da promeni svoj zastareli Ustav

Za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom neophodno je da zvanični Beograd promeni svoj pristup, odnosno, kako je Kurti naglasio – „svoj zastareli Ustav“. To je usled toga jer je Kosovo njen sastavni deo.

I dok opozicija kritikuje Kurtija da je odustao od uvođenja reciprociteta prema Srbiji, kosovski premijer, međutim, ne prestaje da priča o njegovom uvođenju.

A kada će Kosovo biti spremno, Kurti nije precizirao, i javnost je i danas ostala uskraćena za tu informaciju.

„Želimo da reciprocitetom prema Srbiji uklonimo postavljene barijere. Kada budemo spremni da ga uvedemo, sigurno ćete biti obavešteni“, poručio je Kurti novinarima.

Kosovski premijer je ujedno govorio o budućim aplikacijama za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a nakon što je pre petnaestak dana prestao da važi moratorijum o podnošenju ovakvih prijava, koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma.

„U vezi sa godišnjicom sporazuma – 4. septembra, koji je bio u vidu dva jednostrana obavezivanja u Vašingtonu, mogu reći da Ministarstvo spoljnih poslova vrši interne analize i procene gde ćemo se prijaviti, kada i za šta“, kazao je Kurti.

Ostao je pri stavu da sačeka analize Ministarstva spoljnih poslova, pre nego što govori detaljnije o tome, a budući da je, kako je kazao, reč o osetljivom internom pitanju.

„Imamo zadatak da unapredimo međunarodni subjektivitet, ali kako, kada i šta, pitanja su koja ostaju nakon unutrašnjih ocena i analiza“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer je danas ujedno komentarisao posetu izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka Prištini, te govorio o nastavku procesa dijaloga.

Izneo je stav da neće biti nove runde dijaloga na najvišem nivou pre 6. oktobra, te ujedno poručio da se sa Lajčakom nije dogovorio o konkretnom datumu.

„Nismo se dogovorili o sledećem sastanku sa srpskom stranom. Neće biti sastanka pre 6. oktobra kada budemo imali Samit u Sloveniji između Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana. Ne postoji određeni datum kada će biti moj sledeći sastanak“, kazao je Kurti.

On je, nakon Lajčaka, takođe potvrdio da sa njim nije razgovarao o otvaranju arhiva, ali je i kazao da nisu razgovarali ni o planu za uvođenje reciprociteta.

„Nismo razgovarali o reciprocitetu, ali sam mu rekao da su evropski lideri od mene primili pismo o kršenjima koja Srbija čini. Nedostatak dogovora po pitanju akademskih kvalifikacija, zatim prelazak sa ličnim kartama, bezvizni prolazak iz trećih zemalja… Srbija insistira na ustupcima koje su načinile prethodne vlasti, jer se ne koristi naziv Kosovo, Vlada, država za bilo koji dokument, što dovodi svih pet drugih zemalja Zapadnog Balkana u poteškoće“, izjavio je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.