Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera a skoro nedelju dana su u toku najave i i iz Beograda i iz Prištine da će se od 15. krenuti sa primenom, kako to kosovski zvaničnici nazivaju reciprocitetom – uklanjanja srpskih tablica i KS tablica na Severu. Pratite uživo prenos na KoSSevu.
21. septembar 00:25 – Pogledajte kako je izgleda snimak iz drona sada već jučerašnjih dešavanja na Severu 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

21. septembar – 00:15 – Na prelazima mirno, među okupljenim Srbima pronosi se vest o navodnom pokretu srpskih jedinica

Na oba prelaza trenutno je mirno, premda uz tenzije. Saobraćaj je blokiran. U neposrednoj blizini Jarinja i Brnjaka nalaze se okupljeni Srbi, alii  specijalne kosovske policijske jedinice.

Prema svedočenju očevidaca među okupljenim građanima, na oba prelaze u večernjim satima došlo je do smene ovih jedinica i to je proteklo mirno.

Među okupljenim Srbima, ali i na pojedinim nalozima društvenih mreža, pronosi se vest, uz video zapise o navodnom pokretu pojedinih srpskih jedinica.

U međuvremeni, više portala na albanskog i korisnika na društvenim mrežama, kao i stranaca, prenose snimke pokreta na kojima se vide srpske jedinice.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

22:00 – „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“

Kako je srpski predsednik ranije večeras već najavio kao mogućnost, istovremeno se požalivši i na to da Priština još uvek nije sprovela dogovor o ZSO, bilbordi sa logom i natpisom „Zajednice srpskih opština“ osvanuli su spremni usred mraka širom Severa. Na nekadašnjem punktu u blizini Jarinja, gde su protesti i dalje u toku, večeras je parkiran još jedan kamion.

Sa strane kamiona koja gleda ka Jarinju tj. specijalcima kosovske policije upravo je postavljena veća cerada – transparent: „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.
Bilbordi sa istim porukama su i na putu Kosovska Mitrovica – Zvečan, kao i u samoj Mitrovici.

20:40 – Čitaoci javljaju: Smena specijalaca na Brnjaku 

Kako nam čitaoci sa Brnjaka javljaju večeras, upravo dolazi do smene policijskih jedinica na ovom prelazu.

Jedinice koje su u toku dana bile na Brnjaku, prema nezvaničnim informacijama, povlače se a zamenjuju ih oko 50-ak novih pripadnika specijalnih snaga.

Istovremeno, oko 100-njak Srba je i dalje okupljeno kod Brnjaka.

Jedan od naših čitalaca koji je prisutan čitavog dana i koji je insistirao na anonimnosti poslao nam je i video zapis jedinica koje se upravo kreću ka ovom prelazu.

Situacija je trenutno mirna.

20:04 – Ambasada SAD u Prištini: Beograd i Priština da smanje tenzije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini zatražila je od Prištine i Beograda da se „suzdrže i odmah smanje tenzije nastale nakon uvođenja mera reciprociteta u saobraćajnim tablicama od strane Kosova“.

“Pridružujemo se Evropskoj Uniji u pozivanju Kosova i Srbije da se suzdrže od daljih jednostranih akcija, da smanje tenzije i koriste postojeći dijalog kao platformu za rešavanje problema. Sa posebnom pažnjom ćemo nastaviti da pratimo sva dešavanja“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD na Tviteru.

 

19:06 – Vlasnici zatvaraju pojedine kafiće u Kosovskoj Mitrovici

Ovog popodneva pojedini lokali u Kosovskoj Mitrovici su zatvoreni. Zatvaranje je usledilo u istom danu kada se održava i više protesta na Severu Kosova zbog uvođenja mere reciprociteta za tablice.

Kako saznaje KoSSev od više vlasnika lokala na terenu, njima je ovog popodneva rečeno da zatvore svoje objekte. Čitaoci su našem portalu ujedno danas, nešto nakon 18 časova, javili sa terena, da su vlasnici u tom trenutku zatvarali svoje lokale, pre svega misleći na kafiće i butike. Opširnije u posebnoj vesti.

18:30 – Kosovske jedinice na oko kilometar ispod blokade puta kod Jarinja „zaglavljeni“ među parkiranim automobila

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

19:05 – Protest i dalje u toku u blizini Jarinja

Sa dolaskom večernjih sati na punktu kod prelaza Jarinje uvećao se i broj prisutnih ljudi, a nakon što su pristigli zdravstveni radnici mitrovičkog KBC-a.

Dok ujedno pojedini postavljaju konstrukciju nalik šatoru, sve ukazuje na to da će ovo biti duga noć.

Sa druge strane pripadnici specijalne jedinice kosovske policije su i dalje prisutni i stoje pored svojih služebnih vozila.

Mnogobrojne novinarske ekipe koje su od jutarnjih sati u blizini Jarinja i dalje su tu.

Nijedno vozilo, tokom današnjeg dana nije uspelo da pređe sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obrnuto, jer je put i dalje blokiran.

Poslanik Srpske liste, Igor Simić, koji je kao i pojedini članovi ove stranke i dalje su na nekadašnjem punktu na Jarinju, još jednom je pozvao građane da ostanu smireni i na svojim mestima, te da nikoga ne provociraju i da ne nasedaju na provokacije.

18:48 – Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

„Dragi građani, ni u kom slučaju nemamo nameru da ugrožavamo pravo slobodnog kretanja Srba ili bilo kakvo provociranje i destabilizaciju“, poručio je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, u vanrednom obraćanju medijima. Na srpskom jeziku poručio je da je situacija mirna i pozvao sve da ne blokiraju puteve.

„U svim odlukama koje mogu da utiču na bezbednost građana, odluke donosimo u saradnji sa našim saveznicima. Tako je bilo i u ovom slučaju“, poručio je Svećlja. Opširnije u posebnoj vesti.

18:34 – Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

„Mi smo još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na Sever, da su jutros nešto posle 6 časova te snage prešle na teritoriju Severa i to je po šesti put ovoga puta, najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugoh cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, kazao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije koja je u toku u Beogradu, a povodom današnjeg uvođenja probnih RKS oznaka.

Još je jedan od najtežih dana na Severu Kosova – potvrdio je srpski predsednik. Opširnije u posebnoj vesti.

18:10 Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je danas na sednici Skupštine Kosova da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije.  Opširnije u posebnoj vesti.

16:30 – Kosovska policija bacila suzavac na okupljene meštane na Brnjaku

Prema izjavama očevidaca, kosovska policija bacila je suzavac na grupu od oko 150 stanovnika Zubinog Potoka koji se od jutros nalaze na prelazu Brnjak.

Oni su, prema informacija, stajali na prostoru između dve grupe policijskih snaga, jedne na samom prelazu i druge neposredno ispod prelaza.

16:35 – Svećlja na konferenciji za medije u 17 u Prištini, Vučić u Beogradu u 18

Kako je upravo saopštio MUP Kosova, ministar Đeljalj Svećlja će danas u 17 časova u Prištini održati konferenciju za medije. Istovremeno, „kako Blic saznaje“, i srpski predsednik Aleksandar Vučić održaće konferenciju za medije u Beogradu sat kasnije – u 18 časova.

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

16:15 – Građani od sutra mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, upravo se još jednom oglasilo kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice „RKS“.

Međutim, kakva je sudbina vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, a koje mahom voze Srbi na Severu, još uvek nije poznata, odnosno potvrđena.

Uprkos više pokušaja prethodnih dana, uključujući i danas, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenje iz Prištine.

Opširnije u posebnoj vesti.

15:46 – Specijalci „zaglavljeni“ među parkiranim automobilima

Na kilometar ispod uspostavljene blokade između automobila sa jedne i sa druge strane nalaze se pet oklopnih vozila ispred kojih stoje pripadnici kosovske specijalne jedinice.

Oni su takoreći zaglavljeni među parkiranim automobilima i ne mogu nastave put ni u jednom pravcu.

 

15:30 – Građani će po probne tablice, za sada, morati na neki od administrativnih prelaza

Vozači koji imaju registarske oznake gradova Srbije mogu da ih zamene, odnosno preuzmu probne, „samo na graničnim prelazima između Kosova i Srbije“, kazao je za RTV Kim komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković.

Trajković, kako dalje javlja Kim je poručio građanima koji imaju srpske registarske tablice da što pre odu na neki od prelaza između Kosova i Srbije i preuzmu probne registarske oznake RKS.

„Za sada mora da se ide na prelaz. Radimo na tome da se tablice izdaju i ovde, u Registracionom centru, ali trenutno građani mogu da izvade tablice samo na graničnim prelazima. Na bilo kom graničnom prelazu“, kaže Trajković.

Policijski region Sever: Političko pitanje

Sa druge strane u policijskom regionu sever, navode da, kada su u pitanju instrukcije građanima za tablice, za sada nemaju nikakva uputstva, te da se radi o političkom pitanju, i da Priština, odnosno komandni lanac o tome odlučuje, te da kada budu dobili zvanične instrukcije, obavestiće građane.

14:20 – Specijalne jedinice uputile se na sam prelaz Jarinje, okupljeni ih propustili i vikali „Uaaa“, pa se vratili uz još jedno „Uaaa“

Kako javlja naš reporter sa terena, nešto pre 14:30, pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice koji su bili stacionirani ispod kolone, odnosno okupljenih građana, upravo su prošli kroz celu kolonu i uputili se ka samom prelazu. Okupljeni Srbi su ih propustili, ali negodovali uz povike „Uaaa“.

Ubrzo su se i vratili istim putem, ponovo prošavši kroz masu okupljenih ljudi koji su ih još jednom propustili, uz novo „Uaaa“. Ove jedinice su trenutno parkirane još niže od grupe demonstranta, nego što su bili tokom jutra.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Vučić u Beogradu sa Lajčakom

Nešto posle 14 sati, počeo je sastanak Vučića sa Lajčakom Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Lajčak boravi u dvonedevnoj poseti Beogradu i kako je ranije najavljeno tema današnjeg sastanka trebalo bi da bude trenutna situacija u vezi sa primenom sporazuma postignuthih u procesu dijaloga Beograda i Prištine i o napretku u pregovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Ujedno će i tema razgovora biti jučerašnji događaji na severu KiM.

13:45 – Jarinje prazno

Kao što smo se i uverili na samom prelazu Jarinje, trenutno nema nikog osim policijskih službenika i po koji građanin koji peške uđe ili izađe sa teritorije Kosova.

Građani koji pešice prelaze preko Jarinja nisu raspoloženi da daju izjave za medije, ali jeste bio vozač kamiona registarskih tablica Skoplje koje je kako je potvrdio da je još u ranim jutarnjim satima ušao na Kosovo, ali nije mogao da nastavi svoj put ka Makedoniji zbog blokade na putu odmah ispod prelaza.

Na samom punktu, komandir nam je rekao da se vratimo iza znaka STOP i da se „ne vraćamo zbog trenutne situacije“.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Gotovo u isto vreme kada je naš novinar na terenu pokušao da dobije više informacija, iz kosovskog MUP-a su u novoj objavi poručili da građani izbegavaju saobraćajnice koje vode ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu.

12:30 – MUP Kosova potvrdio da je počelo da uklanja tablice

Ministarstvo unutrašnjih poslava Kosova, zajedno sa Kosovskom policijom, počelo je da sprovodi akcije uklanjanja srpskih tablica na svim prelazima. Vest je u drugom oglašavanju od jutros, potvrdio kosovski MUP. Ranije jutros, oglasio se i ministar Đeljalj Svećlja.

„Ovom prilikom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, donelo je rešenje kojim se obavezuje da obezbedi registarske oznake za sva vozila sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo na svim prelazima. Kosovska policija preduzele su sve potrebne mere da maksimalno smanje zadržavanje na prelazima“, navelo je Ministarstvo u najnovijoj objavi, ujedno objavljujući i video snimak uklanjanja tablica. Opširnije u posebnoj vesti.

12:05 – Lajčak u Beogradu, otkazao sastanak sa civilnim društvom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nalazi se danas u Beogradu, gde nakon razgovora u Prištini, nastavlja pokušaje da zakaže sastanak na visokom političkom nivou.

Prema saopštenju, predsednika Instituta za evropske poslove Naima Lea Beširija, Lajčak je danas otkazao sastanak sa civilnim društvom u srpskoj prestonici.

Kako je Beširi naveo, Lajčak je sastanak otkazao sat vremena pre.

„Znaš da ti ističe sporazum o tablicama i praviš se Toša, a onda kuku mi žrtve, jer Kosovo primenjuje recipročne mere. Naravno da Kosovo ima pametnija posla nego da tera ljude da imaju privremene tablice, al eto“, poručio je Beširi na Tviteru.

11:39 – Rakić: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

„Imali smo kontakt sa Beogradom. Čuli smo se i sa gospodinom Lajčakom. Rekli smo i njemu da je situacija ovde veoma napeta. Ljudi su uznemireni, ne samo uznemireni, već uplašeni“, kazao je u drugom obraćanju javnosti od jutros Goran Rakić sa Jarinja.

On naglašava da situacija na terenu „prevazilazi njihove mogućnosti“, te da zato poziva sve strane da se uključe – Beograd i Prištinu, zemlje kvinte, EU, Miroslava Lajčaka a naročito Vučića da pronađu rešenje.

Kaže da nema ništa novo da doda u odnosu na sat vremena ranije kada je dao prvu izjavu. Ponovio je da Briselski sporazum „nije švedski sto“, te pozvao još jednom „narod da ne naseda na provokaciju“.

11:20 – Saobraćaj na Jarinju blokiran, putnici prelaze pešice

S obzirom na to da je saobraćaj blokiran na prelazima, putnici u oba smera na Jarinju prelaze pešice.

11:10 – Slovenački KFOR nadgleda sa brda, tu je i helikopter

Na brdu poviše okupljenih građana kod Jarinja parkirano je vozilo KFOR-a. Nekoliko pripadnika slovenačkog kontingenta nadgleda situaciju na putu. Saobraćaj je i dalje blokiran, ali je mirno za sada.

Takođe i helikopter je vidljiv.

10:56 – Merdare: Započeto izdavanje probnih RKS tablica

Na Merdaru je upravo započeto izdavanje probnih RKS tablica za vozila koja nose registarske oznake iz Srbije, javlja RTV Kim.

10:50 – Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost ali sutra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova „hitnu“ sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju ‘Novosti’. Kako se navodi, na sutrašnjoj sednici pozvani su načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i šefovi svih specijalnih jedinica naših oružanih snaga.

10:13 – I kod Brnjaka blokiran saobraćaj

Na oko 500 metara od prelaza Brnjak, nalazi se oklopno vozilo specijalne jedinice Kosovske policije, javlja Kontakt plus. Pripadnici policije ne dozvoljavaju prolaz vozila i ljudi.

Saobraćaj je blokiran u oba smera. Rampa na prelazu je spuštena od strane Kosovske policije. Kolona vozila sa Kosova ka centralnoj Srbiji na ovom prelazu duga je oko dva kilometra.

Okupljen je veliki broj ljudi.

10:00 – Rakić se obratio medijima: Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen!

Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je rakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje – poručio je upravo sa Jarinja predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić.

Kako je naveo, situacija je ista i u Zubinom Potoku, gde su se takođe okupili građani i traže objašnjenje. Opširnije o tome šta je Rakić rekao, u posebnoj vesti.

09:45 – Zvaničnici Srpske liste kod Jarinja, Todić i Simić odbili da daju izjavu

U ovom trenutku na mestu gde je blokiran saobraćaj, u neposrednoj blizini prelaza Jarinje pristigli su kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević. Prethodno su došli i gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić, kao i pojedini odbornici. Todić i Simić su u našem uživo prenosu sa lica mesta dbili da daju izjavu, uz poruku da će to učiniti kasnije.

Foto: KoSSev, Rakić na Jarinju
09:40 – Blokiran put kod Jarinja

Na Jarinju, na mestu gde su juče postavljeni kontejneri a gde su ranije u dva navrata paljeni pogranični punktovi, put je blokiran. Na putu se nalaze kamioni, okupljeni građani i specijalne jedinice Kosovske policije. Ipak situacija je za sada mirna. Među okupljenim građanima su i zvaničnici Srpske liste – gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić, kao i pojedini odbornici. Oni su odbili da daju izjavu u našem uživo prenosu, uz poruku da će to učiniti kasnije.

09:30 – Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

„Obaveštavamo javnost da od 15. septembra u prometu nema automobila sa važećim registarskim tablicama KS, pa su zbog toga jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom RKS“, upravo se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja. Opširnije u posebnoj vesti.

07:53 – Specijalne jedinice na Severu

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova-Jarinju i Brnjaku. Pratite uživo prenos.

Oko 15 vozila specijalnih jedinica i dodatnih vozila policije, nešto posle 5 časova jutros, bili su raspoređeni iza administrativnog prelaza Jarinje, odnosno duž puta. Neka od vozila su parkirana, kao što je mesto kod skretanja za Banjsku, a neka od njih se kreću putem, pre svega policijska vozila.

Nešto kasnije jutros, posle 7 časova, za Zubin Potok otišlo je najmanje deset oklopnih vozila i tri bela džipa.

Takođe, na severu je primetno uznemirenje i pojačan civilni saobraćaj.

Jutros je iz severnih opština ka adminstrativnim prelazima krenuo veći broj civilnih i službenih vozila, kao i kamiona.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da u toku sutrašnjeg dana počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Sličnu najavu iznela je i Partija kosovskih Srba, navodeći da će tablice iz centralne Srbije biti oduzimane ukoliko se ne izvade probne. Prištinske vlasti već danima najavljuju uvođenje reciprociteta prema Srbiji kada su registarske tablice u pitanju, a da li će, i kada do toga doći, ni danas nismo uspeli da saznamo iz kosovske vlade.

Uvođenje ovakve mere posle 15. septembra najavio je još početkom meseca potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi). On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, i  da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Prema ovom sporazumu sva vozila sa registarskim oznakama KS, koje su sada stavljene van upotrebe, mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS je nemoguće ući, te se na samim prelazima izdaju „privremene tablice“. Sa druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.

Uprkos najavama Bisljimija, automobili srpskih registarskih tablica i posle 15. septembra mogli su nesmetano da ulaze na Kosovo.

KoSSev od jutros pokušava da stupi u kontakt sa nadležnim zvaničnicima iz Prištine, ali do objavljivanja vesti se niko nije javio na telefonske pozive.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.