Kurti o Rakiću: Imamo neslaganja ali ne mogu da se požalim na komunikaciju, pokušava da spreči eskalaciju situacije

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je građane da sami predaju „nezakonite registarske tablice“, nakon početka primene, kako je to najavljeno iz Prištine – reciprociteta, odnosno uvođenja privremenih tablica za automobile iz Srbije sa oznakom RKS. Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade na kojoj je bio odsutan ministar u njegovoj vladi Goran Rakić, kazao je da ne namerava da preduzima mere protiv njega, s obzirom na to da su proteklih dana u Prištini dominirale pritužbe na njegov račun da kao član Kurtijevog kabineta, učestvuje u blokadi puteva kod Jarinja, protiveći se upravo odluci svoje vlade.

Kurti je na današnjoj konferenciji za štampu odgovarao na srpskom na pitanja novinarke Euro News Srbija, Anđelke Ćup. Kurtijevo obraćanje na srpskom pogledajte od 23.40 u video iznad.

„Zamena tablica ne može biti momentalna jer nisu sva vozila u prometu, ali nemamo ni prioritet, ni nameru, da sad ulazimo u trag svakom vozilu koje možda nema registarske tablice Republike Kosovo. Sada smo fokusirani na granične prelaze, ali neće biti gonjenja građana zbog tablica. Bilo bi najbolje da građani sami donesu svoje nezakonite registarske tablice“, rekao je on, javila je Koha.

Kurti: U Briselu dogovoreno da 15. septembra prestaju da važe tablice oznaka KM. PR…

Kosovski premijer je u svom obraćanju u Skupštini Kosova 20. septembra ujedno objasnio da je tehnički sporazm o slobodi kretanja između Beograda i Prištine koji je postinut 2011, 14. septembra 2016. „finalizovan“ te da je Kosovo, kako on tvrdi, primenjivalo sve obaveze uključujući i potrebne dodatne pravne izmene kako bi se upravljalo registracijo vozila.

Jedna od ovih akcija, kako je kazao, bio je i produžetak važenja KS tablica na pet godina.

Kako je kazao, 15. septembar 2021. godine bio je određen kao rok za završetak upotrebe ovih tablica, kao rok za prestanak korišćenja srpskih tablica gradova na Kosovu. Nabrojao je oznake KM, PR, UR, PZ, GL.

Što se tiče komunikacije sa ministrom Goranom Rakićem, Kurti kaže da iako postoje „neslaganja“ između njih dvojice, „ne može da se požali“ na komunikaciju sa njim, kao i to da upravo Rakić na barikadama pokušava „da situacija ne eskalira“, a o čemu ga je Rakić sam obavestio.

„Imamo neslaganja, ali ne mogu da se požalim na komunikaciju. Koliko sam obavešten i ono što mi je on kazao, verujem da je pokušao da situacija ne eskalira, da nema nasilnih radnji i ne mislim da preduzimam mere protiv njega“, rekao je Kurti.

A kada su u pitanju specijalne policijske jedinice, on kaže da one na Severu nisu zbog nametanja bilo čega, već da je njihov zadatak da „štite i čuvaju granične prelaze“.

Pozvao gradonačelnike da obustave blokadu puteva

Izrazio je sreću što je problem sa registarskim tablicama okončan, istovremeno pozivajući gradonačelnike i da uklone blokade puteva.

„Srećan sam što ovaj decenijski problem dobija zasluženi epilog. Prepreke na putu, ti kamioni, vlasništvo su opštinskih institucija i to predstavlja kršenje javne svojine. Pozivam gradonačelnike da povuku vozila opštinskih institucija sa puta. Takođe pozivam Srbe da se povuku nakon što su blokirali i sebe i svoje kretanje“, rekao je Kurti.

Eskalacija interesuje jedino Vučića, ne i srpske građane na Severu, kao ni Srbiju, kazao je Kurti, a prenela prištinska Koha.

U odgovoru na pitanje novinarke Anđelke Ćup sa Euro News-a, Kurti na današnjoj konferenciji za štampu u Prištini, ipak nije precizirao imenom da situaciju zaoštrava predsednik Srbije.

„Mislim da niko nema volje niti interesa da na prelazima bude eskalacija i da se situacija pogoršava, ali ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, to nije država Kosovo, to nisu građani Kosova bez obzira koje nacionalnosti bili“, kazao je Kurti.

I danas je ponovio da je spreman za ukidanje probnih tablica ukoliko to isto učini Srbija i da smatra da je to najbolji predlog.

„Ja bih želeo da ni Srbija, ni Kosovo ne uvode privremene tablice“, kazao je.

Srbiju pozvao još jednom da obostrano ukinu probne tablice

„Naša ponuda i dalje važi – uklonimo probne tablice na obe strane“, istakao je dodajući da je Kosovo spremno za dijalog, ali da je Srbija ta koja odbija.

Treći je dan blokade puteva na Severu Kosova. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka, a nakon što je kosovska vlada u ponedeljak započela sa primenom odluke o uvođenju probnih tablica RKS za vozila iz Srbije, odnosno uklanjanjem srpskih tablica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Međutim, na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova i do sada nije bilo incidenata osim jednog bacanja suzavca na kratko kod Brnjaka u ponedeljak.

Za to vreme na jugu zamena tablica se uveliko odvija sa gužvama ispred registarskih centara, dok se na Severu i dalje voze različite tablice – KS, RKS i srpske.

Kurti: Eskalacija interesuje jedino Vučića, ne i Srbe, naša ponuda i dalje važi, uklonimo probne tablice na obe strane

DS o situaciji na Severu: Vučić ispunjava preuzete obaveze, dižu galamu da sakriju istinu

KP demantuje beogradske medije: U operaciji učestvuju samo pripadnici policije

Drecun: Nije problem u tablicama, Kurtiju trebaju incidenti

Kosovski MUP: Za 24 sata izdato oko 1.500 probnih tablica

EU: Lajčak ostaje u Beogradu, pitanje tablica rešavati u sklopu dijaloga

Kurti sa ambasadorima Kvinte: Specijalci obezbeđuju prelaz, demonstranti blokirali puteve

Počelo izdavanje probnih RKS tablica u centru za registraciju vozila u Peći

Lajčak poziva na hitnu deeskalaciju

Laplje Selo: Stigle tablice, ali ne i uputstvo za izdavanje; Građani nervozni

Vučić tvrdi da je odbio predlog Kvinta+EU: A da dobijete pečat na to, e nećete

Brnjak i Jarinje – blokirani i mirni, Merdare – gužva, čekaju tablice

Bisljimi: Vučić rekao neistinu, nije bilo predloga sa srpske strane, da destabiliše region uviđaju…

Osmani: Kosovo u potpunosti primenilo briselske sporazume koje je Srbija zanemarila

Vlasnici zatvaraju pojedine lokale u Kosovskoj Mitrovici

KP demantuje beogradske medije: U operaciji učestvuju samo pripadnici policije

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.