Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

 

„Imali smo kontakt sa Beogradom. Čuli smo se i sa gospodinom Lajčakom. Rekli smo i njemu da je situacija ovde veoma napeta. Ljudi su uznemireni, ne samo uznemireni, već uplašeni“, kazao je u drugom obraćanju javnosti od jutros predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić sa Jarinja.

On se sa većom grupom građana i ostalim zvaničnicima Srpske liste sa Severa nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje, na mestu gde su tokom vikenda prethodno postavljeni novi kontejneri, ali i mestu gde su montažni objekti u dva navrata paljeni ranijih godina.

Rakić sada naglašava da situacija na terenu „prevazilazi njihove mogućnosti“, te da zato poziva sve strane da se uključe – Beograd i Prištinu, zemlje kvinte, EU, Miroslava Lajčaka a naročito Vučića da pronađu rešenje.

Kaže da nema ništa novo da doda u odnosu na sat vremena ranije kada je dao prvu izjavu. Ponovio je da Briselski sporazum „nije švedski sto“, te pozvao još jednom „narod da ne naseda na provokaciju“.

Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je reakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen, poručio je prethodno Rakić.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku.

Skoro nedelju dana su u toku najave i i iz Beograda i iz Prištine da će se od 15. septembra krenuti sa primenom, kako to kosovski zvaničnici nazivaju, reciprociteta – uklanjanja srpskih tablica i KS tablica na Severu.

Uživo događanja pratite ovde, u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.