MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, zajedno sa Kosovskom policijom, počelo je da sprovodi akcije uklanjanja srpskih tablica na svim prelazima. Vest je u drugom oglašavanju od jutros, potvrdio kosovski MUP.  Ujedno su i objavili video na kojem se vidi da se tablice uklanjaju.

„Ovom prilikom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, donelo je rešenje kojim se obavezuje da obezbedi registarske oznake za sva vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na Kosovo na svim prelazima. Kosovska policija preduzela je sve potrebne mere da maksimalno smanji zadržavanje na prelazima“, navelo je Ministarstvo.

Istovremeno, obaveštavaju građane koji cirkulišu sa Kosova u pravcu centralne Srbije, da mogu da koriste srpske registarske tablice, ali da prilikom ulaska na Kosovo i za promet unutar Kosova moraju obezbediti privremene registarske tablice.

Iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, ne informišu građane da li privremene registarske tablice mogu uzeti i unutar Kosova.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku.

Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Skoro nedelju dana su u toku najave i i iz Beograda i iz Prištine da će se od 15. krenuti sa primenom, kako to kosovski zvaničnici nazivaju reciprocitetom – uklanjanja srpskih tablica i KS tablica na Severu.

Saobraćaj je trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pešice.

Na Jarinju se nalaze i kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić.

Na Brnjaku su gradonačelnik Srđan Vulović i kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović.

„Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je reakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje – poručio je ranije sa Jarinja predsednik Srpske liste, Rakić. Opširnije o tome šta je Rakić rekao, u posebnoj vesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u međuvremenu je zakazao za sutra u 10 časova „hitnu“ sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju ‘Novosti’.

Jarinje: Situacija mirna, građani prelaze pešice
Foto: KoSSev

Kao što smo se i uverili na prelazu Jarinje, trenutno nema nikog osim policijskih službenika i po koji građanin koji peške uđe ili izađe sa teritorije Kosova.

Građani koji pešice prelaze preko Jarinja nisu raspoloženi da daju izjave za medije, ali jeste bio vozač kamiona registarskih tablica Skoplje koje je kako je potvrdio da je još u ranim jutarnjim satima ušao na Kosovo, ali nije mogao da nastavi svoj put ka Makedoniji zbog blokade na putu odmah ispod prelaza.

Na samom punktu, komandir nam je rekao da se vratimo iza znaka STOP i da se „ne vraćamo zbog trenutne situacije“.

Gotovo u isto vreme kada je naš novinar na terenu pokušao da dobije više informacija, iz kosovskog MUP-a su u novoj objavi poručili da građani izbegavaju saobraćajnice koje vode ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu.

Kosovski mediji: Srbi podigli barikade

Kosovski mediji u međuvremenu pišu da je situacija na Severu Kosova postala napeta, jer su, kako navode, „lokalni Srbi i njihovo rukovodstvo reagovali protestima i barikadama ne slažući se sa odlukom kosovske vlade da primeni mere reciprociteta“.

Prema pisanju kosovskih medija, kosovska policija je takođe osim fizičkog prisustva i oklopnih vozila, povećala svoje prisustvo i dronovima, kako bi situacija na prelazima bila pod kontrolom.

Ranije jutros oglasio se i ministar Đeljalj Svećlja

„Obaveštavamo javnost da od 15. septembra u prometu nema automobila sa važećim registarskim tablicama KS, pa su zbog toga jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom RKS“, kazao je on.

Uvođenje reciprociteta posle 15. septembra najavio je još početkom meseca potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi). On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, i  da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Uprkos najavama Bisljimija, automobili srpskih registarskih tablica i posle 15. septembra mogli su nesmetano da ulaze na Kosovo.

Prema sporazumu sva vozila sa registarskim oznakama KS, koje su sada stavljene van upotrebe, mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS je nemoguće ući, te se na samim prelazima izdaju „privremene tablice“. Sa druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.

Najave da će se od danas započeti sa uklanjanjem srpskih registarskih tablica na administrativnim prelazima i vršiti zamena sa privremenim kosovskim probnim oznakama, odnosno RKS, najavili su prethodnih dana i kosovski i srpski zvaničnici.

U međuvremenu je predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca najavio uskoro i „veće prisustvo Republike Kosovo i na severu zemlje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.