Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

svećlja
FOTO: Gazeta Express

„Dragi građani, ni u kom slučaju nemamo nameru da ugrožavamo pravo slobodnog kretanja Srba ili bilo kakvo provociranje i destabilizaciju“, poručio je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, u vanrednom obraćanju medijima. Na srpskom jeziku poručio je da je situacija mirna i pozvao sve da ne blokiraju puteve.

„U svim odlukama koje mogu da utiču na bezbednost građana, odluke donosimo u saradnji sa našim saveznicima. Tako je bilo i u ovom slučaju“, poručio je Svećlja.

Nakon što je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi najavio nakon dolaska iz Brisela prošle nedelje da od 15. septembra prestaje da važe KS tablice, dok se za vozila iz Srbije uvode probne RKS tablice, Kosovska policija od danas uklanja ove tablice.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku koji su blokirani jer Srbi od jutros protestuju na čijem čelu su čelnici Srpske liste, odnosno kosovskih institucija.

Svećlja smatra da je po isteku sporazuma iz 2016. godine, ovo legitimna odluka.

„MUP je u cilju omogućavanja slobodnog kretanja građana i po isteku sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo rešenje koje zahteva probne tablice za sva vozila sa srpskim tablicama koje ulaze na Kosovo. Od 21. septembra probne registarske tablice se mogu dobiti na svim graničnim prelazima i u Centrima za registraciju vozila“, objasnio je on.

Ponovio je isto što i Kurti danas, da je ovime zapravo samo započeta primena sporazuma na koji je Srbija pristala uz pomoć EU.

Odluka je legitimna, kaže, i zbog toga što, uprkos činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primoravala i dalje primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju.

Istovremeno, Svećlja je na srpskom jeziku pozvao Srbe da ne blokiraju puteve, jer od toga, kako ocenjuje, niko nema koristi.

„Baš kao i danas i sutra, Srbi imaju pravo na slobodno kretanje i zaštićeni su Ustavom i zakonima Kosova. Pozivam Srbe da ne blokiraju puteve. Da radimo zajedno za dobro svih“, poručio je Svećlja.

Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju nameru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije.

Takođe je i pozvao političare, da ne daju nikakve političke izjave i poruke, ocenivši da one samo imaju za cilj širenje panike među građanima.

Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Građani od sutra mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopštilo je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice „RKS“.

Međutim, kakva je sudbina vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, a koje mahom voze Srbi na Severu, još uvek nije poznato, odnosno potvrđeno.

Uprkos više pokušaja prethodnih dana, uključujući i danas, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenje iz Prištine.

S druge strane, u Beogradu je u toku obraćanje srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Mi smo još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na Sever, da su jutros nešto posle 6 časova te snage prešle na teritoriju Severa i to je po šesti put ovoga puta, najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugoh cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, kazao je.

Opširnije u posebnoj vestiUživo sa Jarinja, Brnjaka i detaljnije o današnjim događajima pratite na KoSSevu.

Vlasnici zatvaraju pojedine lokale u Kosovskoj Mitrovici

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.