Kurti sa ambasadorima Kvinte: Specijalci obezbeđuju prelaz, demonstranti blokirali puteve

Kurti kvinta
FOTO: Kosovska vlada

Potrebno je održati mir i spokoj, stabilnost i bezbednost, dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira, zaključak je do koga su došli ambasadori zemalja Kvinte i šef Kancelarije EU na Kosovu, na sastanku sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem na kojem su razgovarali o situaciji na Severu Kosova. 

Kosovski premijer sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Razgovarali su o jučerašnjoj odluci u vezi sa uvođenjem mere reciprociteta za srpske registarske oznake, a koja je juče dovela do protesta i blokade puta nedaleko od dva prelaza na Severu Kosova – Jarinja i Brnjaka, koja i dan danas traje.

Kurti je, kako je saopšteno iz kosovske vlade, obavestio ambasadore da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom graničnom prelazu.

Ponovio je još jednom da odluka koja se odnosi na srpske tablice nije provokacija ni diskriminacija prema bilo kome, i da je Kosovska policija bila i još uvek je, kako je kazao, profesionalna, korektna i efikasna.

„Zakon je sproveden, obezbeđen je jednak tretman“, rekao je Kurti, istakavši da su Specijalne jedinice u blizini prelaza samo radi zaštite granične policije i graničnih prelaza.

„Oni su tamo prisutni jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do graničnih prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih dirala“, poručio je ambasadorima Kvinte Kurti, dodajući da je sloboda kretanja „poštena i da ne treba da se krši“.

„U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili ne. Stoga ćemo ili zadržati obe vrste registarskih tablica za obe zemlje, ili ćemo dozvoliti da ih Kosovo i Srbija uklone“, zaključio je kosovski premijer.

Kurti je ujedno sinoć razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozefom Boreljom, potvrđeno je danas iz vlade.

Naznačili su da je Kurti danas obavestio ambasadore o ovom telefonskom razgovoru, ali i nisu precizirali šta je rečeno.

Zajedno sa Kurtijem, na sastanku sa ambasadorima Kvinte bio je i ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svećlja.

Svećlja im je poručio da su policajci na terenu i da, kako je kazao, doprinose održavanju reda i bezbednosti.

„Građani Srbije ne moraju da se plaše. Preduzete mere nisu protiv njih, niti protiv bilo koga drugog. Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. Štiti i poštuje sve građane bez razlike“ naglasio je Svećlja.

U saopštenju se precizira da su se ambasadori Kvinte i EU i kosovski premijer, složili da se mora održati mir i spokoj, stabilnost i bezbednost, te da se dijalog mora nastaviti i da situacija mora da deeskalira.

Da je neophodna deeskalacija situacije, te da je zabrinut, posle dva dana ćutnje u javnosti na događaje na Severu Kosova oglasio se i Miroslav Lajčak.

Kazao je da je obavestio šefove misije EU o situaciji na Severu Kosova.

„Ostajemo spremni da podržimo razgovore o svim otvorenim pitanjima dijaloga“, poruka je ovog izaslanika.

Danas se oglasio srpski predsednik Aleksandar Vučić, nakon jutrošnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada je saopštio da je odbio predlog Kvinta+EU koju mu je iznet juče i danas upravo tokom sastanka prvo sa Lajčakom, a potom sa Kvintom, jer, kako je kazao, neće da dozvoli, poniženje Srbije.

Kakav je predlog za ono što se predstavlja kao izlazak iz krizne situacije, Aleksandar Vučić nije objasnio drugačije osim kroz primer kupovine pet kilograma pomorandži u prodavnici.

„U najkraćem, to je rešenje kojim bi 70 posto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji – zaboravili na to, ali bi uveli 20-30 posto…“

„Da jeste (Srbija prihvatila predlog), odmah bi se povukla ROSU jedinica, ali nije. Mi tražimo da se povuku ROSU jedinice bez njihovih uslova, a da mi vičemo kako smo srećni i zadovoljni što će da nam daju probne tablice i stikere…Pustili bi na probne tablice, ne bi oduzimali KM, PR, svoje građane bi pustili kako hoće, ali građane iz centralne Srbije ne bi i to bi otprlike bilo. Uzeli su otprlike zlatnu sredinu, malo bi nas pustili da to bude kao normalno, sve u redu, postigli smo kompromis. A-a, ne može“, naglasio je Vučić danas.

O današnjim i jučerašnjim dešavanjima na Jarinju, Brnjaku i događajima u vezi sa tim koji su im prethodili čitajte u:

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.