Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

„Mi smo još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na Sever, da su jutros nešto posle 6 časova te snage prešle na teritoriju Severa i to je po šesti put ovoga puta, najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugoh cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, kazao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije koja je u toku u Beogradu, a povodom današnjeg uvođenja probnih RKS oznaka.

Još je jedan od najtežih dana na Severu Kosova – potvrdio je srpski predsednik.

„Nije to pitanje bilo kakve dramatizacije, ali je situacija veoma ozbiljna, teška, i kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i koji se neozbiljno ponašaju a kojima je jedini cilj kako da prošite svoju vlast i moć, onda je vrćo teško dolaziti do racionalnih rešenja“, istakao je Vučić.

Danas najbrutalniji napad, 350 do zuba naoružanih specijalaca ranga bataljona da tobož, rade posao saobraćajne policije za skidanje tablica

Srpski predsednik je Prištinu optužio da ceo dan demonstrira silu, pre svega na Jarinju i Brnjaku, optuživši prethodnu srpsku vlast da ih je ona napravila, te da nemaju pravo da ulaze na Sever bez prethodnog znanja srpskog komandira.

Iako je prethodno kazao da se znalo za upad specijalaca, u istom obraćanju je kazao i to da „sve dok ih nismo uočili jutros oko 6 sati na mostovima iz južne ka Severnoj Mitrovici“.

Međutim, prema saznanjima KoSSeva, specijalne jedinice su viđene na Severu, na putu ka Jarinju još oko 5 časova jutros.

Prištinu je optužio za unilateralni potez, uz podršku „mentora“, ne otkrivši i ko su. Što se tiče srpske strane, kaže da ih nisu obavestili ali da su ih Srbi upozorili da to ne čine.

Ipak u kasnijem odgovoru na pitanje Rade Komazec iz Jedinstva o „mentorima“, kazao je da je „uveren da kancelarija Borelja i Miroslava Lajčaka sasvim sigurno nije uticala na ovakve odluke“.

Naprotiv, ne znam šta će javno reći ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvog razvoja događaja Prištine. Oni će verovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obeju strana. Tako to ide uvek

Kao „branitelji istine“ Srbi ne treba da „okreću leđa zapadnom svetu“.

Na konferenciji je objasnio, kako kaže, šta se danas dogodilo. Podsetio je na dva sporazuma iz 2011. i 2016. koji su se ticali istog pitanja – tablica.

To su četiri sporazuma o slobodi kretanja, prema kojima je KS tablicama produžavano trajanje od 2011. do 2016, i to na insistiranje Srbije, odnosno od 2016, do 2021.

„Za sve to vreme, odnovna obaveza Prištine je bila formiranje ZSO. A onda su oni na jedan volšeban i čudesan način protumačili nešto što apsolutno nigde ne piše, osim što je u glavi g. Kurtija, pa on je zamislio neko potpuno novo pravilo koje nigde ne možete da pročitate, a to je da kada naiđe vozilo sa tablicama iz centralne Srbije, pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u našoj štampi, bezbroj netačnih tumačenja u našim medijima, dakle više nije problem KM ili Priština. To je bilo jutros, ali to nije prblem. Problem je ako naiđe vozilo vranjskih tablica“, naveo je Vučić.

Pokazao je fotografiju ambulantnog vozila vranjskih tablica da bi naveo kako je ovo vozilo zaustavljeno, na kojem su skinute tablice suverene međunarodno priznate države članice UN, „zato što se njima te tablice ne sviđaju“ i zato što Srbija stavlja takođe stikere.

„Niti to gde piše, niti je igde pisalo, niti je to moguće. To ne piše niti u jednom dokumentu, čak ni u u onom iz 2011. Nikada nigde!“ – tvrdi.

Briselski sporazum uporedio je sa Dejtonskim: „Mi ćemo se uvek na njega pozivati kao na Dejtonski“, naglasio je i ponovio šta sve od tačaka iz Briselskog Priština nije ispunila.

Srbe je pozvao da ne nasedaju na provokacije, a da „puste siledžije i nasilnike da rade šta god hoće i kako god hoće“.

„Jer na kraju neko će to morati da prihvati, a Srbi sasvim sigurno da neće, tako da je najvažnije da pokušamo da očuvamo mir, a istovremeno izaći ćemo vrlo vrlo odlučno pred međunarodnu zajednicu“, kazao je.

Ili ćete da provodite Briselski sporazum ili nemojte više da nas zamajavate, a onda ćemo mi sutra da razgovaramo i o našim merama

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi pogrom iz 2004. godine.

Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM

Za to vreme, u obraćanju u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja jednoglasno su naveli u zasebnim obraćanjima da je današnjim potezima samo započeta primena sporazuma na koji je Srbija već pristala uz pomoć EU. Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju nameru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije, a Srbe je pozvao da uklone barikade.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera. Saobraćaj je trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pešice.

Uživo sa Jarinja pratite na KoSSevu.

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vlasnici zatvaraju pojedine lokale u Kosovskoj Mitrovici

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.