Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Petar Petković
FOTO: KoSSev

Beogradu je dobro poznata opsesija političara iz Prištine severnim delom KiM-a, uzalud prave bilo kakve tajne planove za njegovo osvajanje, poručio je danas kosovskim zvaničnicima direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. 

Oglašavanju direktora Kancelarije za KiM, prethodilo je sinoćno gostovanje predsednika kosovske skupštine, Gljauka Konjufce (Glauk Konjufca) u emisiji Rubikon na Klan Kosova.

Konjufca je, podsetivši da na Severu Kosova postoje paralelne institucije, izrazio uverenje da Priština radi na planu za uvećanje svog prisustva u Severnoj Mitrovici.

„Ja govorim o onome u šta verujem da se dešava, ne kažem da će se to dogoditi jednog dana sledeće godine, ali verujem da bezbednosne institucije, cela arhitektura bezbednosnih institucija, počev od snaga bezbednosti, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, direktora obaveštajne službe, zajedno sa premijerom, izrađuju takav plan, odnosno plan da budu efikasniji u sprovođenju prisustva kosovskih institucija u tom delu zemlje“, kazao je Konjufca u Rubikonu.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, rekavši da je Beogradu dobro poznata „opsesija“ političara iz Prištine severnim delom KiM-a.

Poručio im je da uzalud prave „bilo kakve tajne planove za osvajanje severa“, te da je takav scenario „osuđen na propast – podjednako kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive“.

„Mi ćemo nastaviti da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo u srpskim sredinama“, precizirao je Petković.

Sevetovao je prištinskim zvaničnicima bi im umesto „pretnji osvajanjem severa“, bilo mnogo pametnije da pristupe formiranju Zajednice srpskih opština, jer je, kako je dodao, to jedini plan koji ima budućnost kada su u pitanju srpske sredine na KiM-u.

„Na najavljene provokacije Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, mogu samo da poručim albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti“, naglasio je Petković.

Na kraju navodi da je Beograd spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, ali i da „umesto konstruktivne ruke saradnje, od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje“.

„U takvoj atmosferi nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.