Probne „RKS“ tablice izdaju se i u opštinama na Severu Kosova

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Agencija za civilnu registraciju, izdala je u periodu od 20. do 22. septembra 6.375 privremenih registarskih tablica „RKS“. Tablice se izdaju na prelazima, ali i u opštinskim centrima za registraciju, među kojima su i one na Severu Kosova.

Kada je reč o prelazima, najviše tablica je od 20. do 22. septembra izdato na Beloj Zemlji – 1616, pa Merdaru – 1309. Iako je saobraćaj na Brnjaku i Jarinju još od uvođenja odluke o izdavanju probnih tablica blokiran, prema navodima Kosovskog MUP-a, u istom periodu na Jarinju je izdato 13 ovakvih tablica, a na Brnjaku 11.

Kada su opštinske direkciju za registraciju vozila u pitanju, najviše probnih tablica izdato je u Prištini – 341.

Podaci kosovskog MUP-a ujedno ukazuju na to da se probne tablice izdaju i na Severu Kosova – u Severnoj Mitrovici izdato čak 90 u periodu 20-22 septembra, u Zubinom Potoku – 12, Zvečanu – 19. Na ovoj listi, međutim, nema podataka o opštini Leposavić.

Iako se probne tablice izdaju u Severnoj Mitrovici – KoSSev portal ostao je i danas uskraćen za informacije o proceduri vađenja istih.

Novinari našeg portala obratili su se gradonačelniku Severne Mitrovice, Milanu Radojeviću, kao i zamenici gradonačelnika, Adrijani Hodžić. Oni se, međutim, do objavljvanja vesti nisu javljali na naše pozive.

U međuvremenu smo stupili u kontakt sa gradonačelnikom Leposavića, Zoranom Todićem, koji, međutim, nije mogao da nam kaže kakve su procedure za izdavanje tablica, uputivši nas na opštinske direkciju za registraciju vozila.

Međutim, do objavljivanja vesti nismo uspeli da stupimo u kontakt sa službenicima ove direkcije.

Kako su prethodnog dana javili mediji, procedure vađenja probnih tablica razlikuju se od opštine do opštine.

U registracionom centru u Lapljem Selu, osim uplate od pet evra, za dobijanje privremenih tablica potrebna je kopija očitane srpske lične karte, saobraćajne dozvole, polisa osiguranja i ovlašćenje, ukoliko je vozilo registrovano na neko drugo lice, javio je RTV Kim.

Međutim, prema pisanju istog medija, u Novom Brdu je za vađenje tablice potrebna i kosovska lična karta.

Kada su prelazi u pitanju, mera kosovske vlade o vađenju probnih tablica RKS, osim Jarinja i Brnjaka, gde je i dalje u toku blokada puta, neometano se primenjuje na Merdaru i drugim prelazima ka centralnoj Srbiji, ali su ujedno primetne i veće gužve.

Kako je danas javio takođe RTV KiM, na Merdaru je formirana kolona od oko 80 šlepera i kamiona i teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobraćaj se, sa druge strane, odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.