Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

Foto: KoSSev

Građani od sutra mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, upravo se još jednom oglasilo kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

„U cilju nastavka informisanja javnosti i istovremenog omogućavanja slobodnog kretanja građana, nakon isteka sporazuma od 14. septembra 2016. godine, obaveštavamo građane da pored mogućnosti preuzimanja privremenih tablica Republike Kosovo na svim graničnim prelazima, od sutra u podne tablice mogu preuzeti i u svim Centrima za registraciju vozila u Republici Kosovo“, naveli su u najnovijem saopštenju za javnost.

Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice.

Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice „RKS“.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi 5 evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

Ipak, kakva je sudbina vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, a koje mahom voze Srbi na Severu, još uvek nije poznato, odnosno potvrđeno.

Uprkos više pokušaja prethodnih dana, uključujući i danas, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenje iz Prištine.

Portparol Kosovske policije Daut Hodža (Hoxha) nas je uputio na Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz napomenu da im je ovo pitanje poznato, ali da i oni zavise od odluka kosovske vlade, odnosno ministarstva unutrašnjih poslova koje im prosleđuje informacije.

Na više telefonskih poziva ministar Đeljalj Svećlja nam nije odgovorio kao ni na pisani upit do objavljivanja ove vesti.

Kako je u međuvremenu saopštio MUP Kosova, ministar Đeljalj Svećlja će danas u 17 časova, u Prištini održati konferenciju za medije. Istovremeno, „kako Blic saznaje“, i srpski predsednik Aleksandar Vučić održaće konferenciju za medije u Beogradu sat kasnije – u 18 časova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, zajedno sa Kosovskom policijom, počelo je da sprovodi akcije uklanjanja srpskih tablica na svim prelazima, potvrdio je ranije jutros kosovski MUP.  Ujedno su i objavili video na kojem se vidi da se tablice uklanjaju.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku.

Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Skoro nedelju dana su u toku najave i iz Beograda i iz Prištine da će se od 15. krenuti sa primenom, kako to kosovski zvaničnici nazivaju, reciprociteta – uklanjanja srpskih tablica i KS tablica na Severu.

Uživo sa Jarinja pratite na KoSSevu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.