Vučić tvrdi da je odbio predlog Kvinta+EU: A da dobijete pečat na to, e nećete

Platite tih 1000 dinara, prodavac uzme tih hiljadu dinara i ja kažem, ‘pa dajte mi te pomorandže koje sam platio’. Ne, ne, ali nisi uzeo to, znaš, ove pomorandže su najvišeg kvaliteta. One dolaze iz posebnih zemalja. Ali mi smo se dogovorili da je 1000 dinara. Ne, ne, ali moramo još, i onda tu izbije svađa i dođe policajac i predstavnici međunarodne zajednice i on kaže – eee, ‘ajde smirite se i jedni i drugi, vi ste isti i nikakve razlike između vas nema i pošto ste isti, e, ajde sad’ lepo ti dodaj još trista dinara, kompromisnu varijantu, nemoj još 1000 dinara da plaćas, još 300 dinara dodaj i onda je to kompromisno rešenje“ – ovo je modus operandi „kompromisnog rešenja“ EU+Kvinta, koje je srpski predsednik odbio juče i danas pre održavanja sednice Saveta za nacionalnu bezbedost, a u čemu ga je isti i podržao.

Vučić je u jutrošnjim razgovorima sa zemljama Kvinte, sa kojima se sastao na njihovu inicijativu pre najavljenog sastanka za nacionalnu bezbednost, dobio predlog EU i njihov kako bi trebalo da izgleda tobožnje kompromisno rešenje.

Kakav je predlog za ono što se predstavlja kao izlazak iz krizne situacije, Aleksandar Vučić nije objasnio drugačije osim kroz primer kupovine pet kilograma pomorandži u prodavnici.

U najkraćem, to je rešenje kojim bi 70 posto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji – zaboravili na to, ali bi uveli 20-30 posto…

Naglasio je da je „lično preuzeo obavezu i odbio to rešenje jer to nije kompromisno rešenje, već ono koje unižava Srbiju“.

„Ja sam taj koji je odbio. Ne dam pristanak na bezobrazluk, kriminal i ponižavanje Srbije a Savet je prihvatio moje obrazloženje i podržao moju odluku. E, tako i tako će i da se nastavi“, kazao je novinarima nakon sastanka.

 

„Odbacio sam to zato što sam sit politike svršenog čina i zato što tako ne možete da razgovarate sa Srbijom“, dodao je.

Nije ga strah da govori istinu. „Znate ja sam veteran u tome“, naglasio je Vučić.

Međutim, ni u uvodnom izlaganju, ni kasnije u odgovorima novinarima, nije dao detalje o tome šta je predlog koji je spominjao i sadržao. Međutim, jeste spominjao navodni predlog da ostanu srpske tablice gradova na KiM.

„Da jeste (Srbija prihvatila predlog), odmah bi se povukla ROSU jedinica, ali nije. Mi tražimo da se povuku ROSU jedinice bez njihovih uslova, a da mi vičemo kako smo srećni i zadovoljni što će da nam daju probne tablice i stikere…Pustili bi na probne tablice, ne bi oduzimali KM, PR, svoje građane bi pustili kako hoće, ali građane iz centralne Srbije ne bi i to bi otprlike bilo. Uzeli su otprlike zlatnu sredinu, malo bi nas pustili da to bude kao normalno, sve u redu, postigli smo kompromis. A-a, ne može“, naglasio je.

Za akciju „prištinskog režima“ kaže da je kriminalna, 6. po redu, jer je izvedena uz korišćenje „dugih cevi“ i oklopnih vozila, a uz neobaveštavanje gradonačelnika četiri opštine. Prištinu je optužio za izvođenje „šibicarskih“ i „barabskih“ trikova.

E na takve barabske kriminalne trikove Prištine više niko u Srbiji neće da pristaje

U opisivanju akcija kosovskih specijalnih jedinica ponovio je da je u toku maltretiranje naroda brutalnom demonstracijom sile, ali i da su isti specijalci uplašeni od Srba, te da je srpska strana upoznata sa njihovim kretanjem.

„Pošto im presretnemo komunikaciju, da vi vidite koji je to strah! Iza svakog drveta oni vide Milana Radoičića. Pogledaju, vide ga na Jarinju, vide ga na Brnjaku, vide ga i u Zvečanu i na svakom mestu, naravno nigde on tamo nije bio. Tol’ki junaci, a takav strah imaju“.

Spomenuo je čak danas i primer oslikanog voza iz 2015, i, kako je ironično kazao „strašan greh“ Srba.

„Taj voz nije stigao ni do 30 kilometara do administrativne granice, a njihova oklopna vozila sa dugim cevima su zauzela adminstrativni prelaz ili, kako oni kažu granični i maltretirali Srbe i sve ostalo“.

 

Pošto Srbija, kako objašnjava, neće da pristane da potvrdi poteze kosovske vlasti, već traži povlačenje i povratak na pređašnje stanje.

„A da dobijete pečat Srbije na to, e nećete za fizičko nasilje“, dodao je Vučić.

Srbima na Kosovu poručuje da neće biti ni „pogroma, ni Oluje, ni Bljeska“.

„Jedino što je – izvolite ,sprovodite to, ali sprovodite na silu. Pristanak Srbije ne možete da dobijete. Jedino rešenje je povlačenje i to povlačenje svih trupa sa Severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel da razgovaramo i ukoliko je moguće da razgovaramo“, naglasio je.

Za druga pitanja srpski predsednik je uvek spreman za razgovor ali sada ima još jedan uslov nakon sastanka za nacionalnu bezbednost, koji ga je podržao.

Srbija traži hitan odgovor od EU: Postoji li Briselski sporazum u pravom prometu ili ne? Kada će biti formirana ZSO. I taj odgovor tražiće u narednih mesec dana.

„I njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora biće jasan znak da briselski sporazum više ne postoji i da oni ne žele da se formiraju ZSO. I to je nešto, ali onda znamo da taj sporazum više ne postoji, jer suština briselskog sporazuma je ZSO, to je srž, suština onog zbog čega se pravio briselski sporazum“, dodao je srpski predsednik.

„Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane. Srbija je uvek spremna da nastavi razovore u Briselu, ali neće da prihvati nametnuta rešenja nametnuta jednostranim kriminalcnim akcijama“.

Među ključnim zaključcima odnosno zahtevima je i onaj koji se tiče presude Ivanu Todosijeviću.

„Pozivamo EU, uz njih Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da bez odlaganja ukinu protivpravno donetu presudu Ivanu Todosdijevicu to smatramo sledećim velikim razlogom za produbljivanje krize“.

Ovo pitanje je neposredno povezao sa iseljavanjem Srba.

Međutim, Vučić je predvideo i druge nadolazeće situacije, koje se tiču pre svega pitanja energetike, što je do sada, inače, već više puta najavljivao.

Tako što će da uplaše narod „safari“ operacijama, pa onda povuku „oklopnjake za lov na divlje zivotinje oko Kilimandžara“, a onda u Valaču ostane menadžment – „e, to je kompromis“, objasnio je Vučić.

„Zahtevamo da hitno budu izdate licence za snabdevanje i distribuciju snabdevanja električnom energijom za dve srpske kompanije u skladu sa briselskim sporazumom“, jedan je od Vučićevih zahteva.

Ukoliko se ovi zahtevi ne budu ispunili, Vučić je najavio neke dodatne mere koje će biti donete, ali o kojima će se tek razmatrati. Ni to nije danas precizirao.

„U međuvremenu, dok traje krizna situacija na severu pokrajine, mi ćemo se snalaziti i pronalaziti rešenje za sve ali i osnovnih životnih naminica“, kazao je takođe.

Srbija će nastaviti da insistira na primeni mira i pune stabilnosti ali pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, takođe je zaključak sasednice Saveta.

I za kraj imao je veliki pozdrav za „srpske junake koji su celu noć i dan izdržavali teror albanskih specijalaca“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.