Brnjak i Jarinje – blokirani i mirni, Merdare – gužva, čekaju tablice

FOTO: Ana Ćup-Marković

Ovog jutra na dva prelaza na Severu Kosova, mirno je. Putevi su i dalje blokirani te nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice. Na Merdaru su već gužve za probne RKS tablice.

U neposrednoj blizini prelaza, kao i juče su raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

Kakva je trenutna situacija sa Brnjaka, za KoSSev je ovog jutra deo atmosfere prenela novinarka Gračanica online Ana Ćup-Marković, koja prati dešavanja na Brnjaku od jutros:

„Ovde je trenutno mirno. Okupljeni se smenjuju, očekuju da uskoro stigne još ljudi. Nije ih uplašio jučerašnji suzavac, to su mi rekli. Nastavljaju da blokiraju dok se ne reši. Stiglo je pojačanje blindiranih vozila, oko pet. Oni se nalaze na prvom punktu, oko dva kilometra niže od prelaza. Oni su upravo napravili novi punkt i ne dozvoljavaju ljudima da dođu gore, to jest u pojasu od dva kilometra ka samom prelazu. Najviše okupljenih je kod mosta odakle ne mogu gore. Na samom prelazu je mirno“.

I na Jarinju je mirno bili i tokom noći i jutros.

Dva zvaničnika Srpske liste obezbeđivala smenu specijalaca

Tokom sinoćnje smene specijalnih kosovskih policijskih jedinica, vidljivo je bilo da je njihova smena kod Jarinja i Brnjaka izvršena uz asistenciju čelnika Srpske liste – gradonačelnika Zubinog Potoka na Brnjaku i potpredsednika Srpske liste Igora Simića na Jarinju, a snimci koji to dokazuju se od sinoć masovno dele društvenim mrežama. U međuvremenu poslati su i našem portalu.

 

 

Inače, nisu samo specijalne policijske jedinice te koje se smenjuju. Na prelaze se od juče upućuju zaposleni u pojedinim institucijama koji smenjuju jedni druge.

Na Merdaru gužve
FOTO: KoSSev

Za to vreme, na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se vrši u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza.

U opštinama na Severu, još uvek se voze automobili sa dosadašnjim tablicama, a to su registracije iz centralne Srbije, srpske registracije gradova na KiM-u, i RKS. Ipak, građani su zbunjeni, a mnogi od njih i upadljivo iznenađeni „brzinom i lakoćom primene novog dogovora“.

Od juče, i našem portalu stižu brojni upiti o pravilima, kakvi propisi su u primeni, i ako se primenjuje najnovija odluka kosovskih vlasti, šta ona podrazumeva.

Na ovo pitanje i naš portal i dalje ima delimičan odgovor, s obzirom na to da još uvek nije izdato uputstvo za nekoliko hiljada vozača putničkih vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM.

Kako je potvrdio kosovski MUP od juče, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

„Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS“, navelo je ovo ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi 5 evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

O dešavanjima na Jarinju, Brnjaku i događajima u vezi sa tim čitajte u:

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.