Osmani: Kosovo u potpunosti primenilo briselske sporazume koje je Srbija zanemarila

Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obe strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahteva sama EU. Srbija je ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo, poručila je u večerašnjoj akciji kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je kao rezultat zaključivanja sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana između Kosova i Srbije, podsetila je Osmani.

Iako je navela da je Kosovo u potpunosti primenilo sporazume iz Brisela, ostaju ipak kao neispunjene tačke koje se tiču Zajednice opština sa srpskom većinom, čemu se i sama Osmani protivi, navodeći da se radi o protivustavnoj obavezi, te da neće dozvoliti „bosnizaciju“ Kosova, ili formiranje „druge Republike Srpske“.

„Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prelazima, osim na dva na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe“, opisala je trenutnu situaciju na Severu.

Nakon što je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi najavio nakon dolaska iz Brisela prošle nedelje da od 15. septembra prestaje da važe KS tablice, dok se za vozila iz Srbije uvode probne RKS tablice, Kosovska policija od juče je započela sa uklanjanjem ovih tablica.

Istovremeno, specijalne jedinice kosovske policije od juče rano ujutru nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Na prelazima se od juče ujutru nalaze i okupljeni Srbi. Saobraćaj je tokom čitavog jučerašnjeg dana i trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pešice. Do sada nije bilo incidenata, osim na Brnjaku, gde je juče oko 16:30 bačen suzavac na grupu od oko 150 ljudi.

„Ilegalne srpske strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona. Štaviše, Srbija, prema nepromenjenoj logici iz prošlosti, takođe koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju“, sada je poručila Osmani.

„Nijedna vrsta pretnje iz Srbije ne sprečava našu odlučnost da sprovedemo sprovođenje zakona, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, u korist svih građana Republike, bez obzira na etničku pripadnost“, takođe je istakla.

Osmani je, kao i predsednik Srpske liste Goran Rakić dan ranije sa protesta kod Jarinja, pozvala EU da reaguje, ali tako što će, umesto na Prištinu, kako su to Srbi izneli, da izvrši pritisak na vladu Srbije da „odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe građana kosovskih Srba“.

„Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njihovi hegemonistički ciljevi za takozvani ‘srpski svet’, povratak su njihovoj logici iz 90-ih, koja je dovela mnoge žrtve u naš region“, poručila je Osmani.

Šta se dešavalo juče i prethodnih dana, čitajte u:

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.