Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Petković
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da u toku sutrašnjeg dana počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Sličnu najavu iznela je i Partija kosovskih Srba, navodeći da će tablice iz centralne Srbije biti oduzimane ukoliko se ne izvade probne. Prištinske vlasti već danima najavljuju uvođenje reciprociteta prema Srbiji kada su registarske tablice u pitanju, a da li će, i kada do toga doći, ni danas nismo uspeli da saznamo iz kosovske vlade.

Uvođenje ovakve mere posle 15. septembra najavio je još početkom meseca potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi). On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, i  da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Prema ovom sporazumu sva vozila sa registarskim oznakama KS, koje su sada stavljene van upotrebe, mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS je nemoguće ući, te se na samim prelazima izdaju „privremene tablice“. Sa druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.

Uprkos najavama Bisljimija, automobili srpskih registarskih tablica i posle 15. septembra mogli su nesmetano da ulaze na Kosovo.

KoSSev portal je u međuvremenu, kao i danas, u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa prištinskim vlastima povodom najave – konkretno, sa ministarstvom spoljnih poslova, kao i kosovskom vladom, međutim, do objavljivaljnja vesti, portparoli ovih institucija se nisu javljali na naše pozive.

Sa druge strane, danas se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je, pozivajući se na svoja saznanja saopštio da prištinske vlasti planiraju da u toku sutrašnjeg dana počnu sa izdavanjem privremenih probnih tablica, za automobile sa srpskim registarskim oznakama.

„Jedini cilj ovakvih neuračunljivih akcija Aljbina Kurtija jeste da izazove provokacije i opasnu destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije i direktno ugrozi mir i stabilnost. Svi treba da znaju da je Kurti čovek koji želi da izazove incidente po svaku cenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na severu KiM, koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdan napad i ugnjetavanje srpskog naroda“, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ujedno navodi da je ova akcija čije se, kako tvrdi, sprovođenje očekuje već od sutra, započeta danas postavljanjem dodatne infrastrukture na Jarinju i na drugim administrativnim prelazima.

Tvrdi da je reč o „najopasnijoj provokaciji i pretnji po srpski narod“, od dolaska Aljbina Kurtija na Vlast i najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom.

Naglasio je da će „represivnim merama“, posebno biti pogođeni Srbi na Severu Kosova, a što je, kako tvrdi, jedan od glavnih ciljeva Prištine.

„Na ovaj način u pitanje se dovodi život srpskog naroda u pokrajini i zato će Srbi umeti da odgovore na ovakve provokacije Prištine“, kazao je.

Poručio je da će biti istrajan u zaštiti prava srpskog naroda, kao i da Srbi sa KiM „neće dozvoliti Kurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dve najsvetije vrednosti – pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu govora“.

PKS najavljuje oduzimanje srpskih tablica ukoliko se ne izvadi probna

Sličnu najavu iznela je istog dana, ali u večernjim satima i Partija kosovskih Srba.

„Vlada Aljbina Kurtija, čiji je sastavni deo i Srpska lista, u narednim danima uspostaviće na prelazu Jarinje stanicu pogranične policije Kosova sa svim državnim simbolima, koja ima prevashodno ulogu da osigura planirane mere za oduzimanje srpskih registarskih oznaka iz centralne Srbije ukoliko ista ne budu zamenjena privremenim tablicama“, poručili su iz ove stranke.

Kazali su da bi ovakve akcije otežale kretanje ljudi, robe i uslove za život.

„Ponovo ukazujemo na to da smo kao građani nebrojano puta izigrani lažnom patriotskom igrom Srpske liste i njenih predstavnika. A ovaj najnoviji rezervni punkt KPS-a koji nije u saglasnosti sa Briselskim sporazumom o integrisanim prelazima, najnoviji je dokaz pogubne politike Srpske liste i bezobzirnih poteza Prištine na severu Kosova“, precizirali su iz ove stranke.

Pozvali su građane sa Severa Kosova da sa posebnom pažnjom isprate novonastalu situaciju na prelazu Jarinje i u skorije vreme na prelazu Brnjak.

Za razliku od Petkovića i Partije kosovskih Srba iz Kosovske policije su potvrdili za KoSSev da se kontejneri u blizini prelaza Jarinje postavljaju „s ciljem poboljšanja uslova rada policijskih službenika za nadzor granice“.

Međutim, ostalo je bez odgovora pitanje „Da li ova akcija ime veze sa uvođenjem najavljene mere reciprociteta prema Srbiji, koja se ujedno odnosi i na srpske tablice?“.

Više o tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.