Koha: Albansko ministarstvo spoljnih poslova poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage sa granice sa Kosovom

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Republike Albanije reagovalo je na situaciju na severu Kosova i najoštrije je osudilo vandalizam tamo počinjen, gde su neki pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubinom Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu.

Ovo ministarstvo je navelo da ništa ne opravdava upotrebu nasilja, oštećenje javne imovine i nepoštovanje zakona.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove poziva da se ovi vandali izvedu pred lice pravde.

„Albanija je posebno zabrinuta zbog raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, a njihov cilj je destabilizacija Kosova. Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, čiji je cilj osiguranje reda i stabilnosti u tom delu regiona“, navodi se u reakciji.

Ministarstvo je pozvalo Srbiju da povuče svoje oružane snage poslate na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije.

„Pozivamo sve aktere da u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima pokažu suzdržanost i odmah krenu ka dijalogu, kao jedinom načinu za napredovanje i rešavanje otvorenih pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena. Kao saveznik NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, Albanija će učiniti sve što je potrebno da podrži sve napore ka trenutnoj deeskalaciji situacije i povratku u dijalog“, zaključuje se u reakciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.