DS o situaciji na Severu: Vučić ispunjava preuzete obaveze, dižu galamu da sakriju istinu

FOTO: KoSSev

Režim u Beogradu odgovaran je za sav haos na administrativnim prelazima. Za zvanični Beograd ovo sigurno nije iznenađenje, a galama koju sada podižu služi samo za to da sakrije istinu, ocenila je potpredsednica, Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović novonastalu situaciju na krajnjem Severu Kosova. Predsednik Pokreta Dveri, Boško Obradović, sa druge strane, zatražio je od srpske vlade da poništiti Briselske sporazume i stavi vojsku u pripravnost.

Potpredsednica Demokratske stranke smatra da vlasti u Srbiji namerno nisu uradile ništa u vezi sa rešavanjem problema registarskih oznaka za automobile i druga vozila na KiM-u i da su svesno pustile da bez novog dogovora i rešenja istekne rok važenja sporazuma o tablicama, koji je pre pet godina potpisan u Briselu.

„Reč je očigledno o političkoj igri u kojoj vođa režima u Beogradu, Aleksandar Vučić, ispunjava obaveze koje je preuzeo u pregovorima sa Prištinom i istovremeno pokušava da sačuva rejting među biračima, pred kojima se predstavlja kao nacionalista i nepobediv borac za državne i nacionalne interese“, navela je Manojlovićeva, prenosi Beta.

Prema njenim rečima, u toj igri profitiraju „vlada u Prištini i njen predsednik Aljbin Кurti (Albin), koji vodi svoju predizbornu kampanju i promoviše takozvanu politiku reciprociteta“, dok gube građani i privreda Srbije, a posebno preostali Srbi na KiM.

„Sadašnja vlast u Srbiji na čelu sa Vučićem je 2016. godine sklopila sporazum o tablicama, koji se zasniva na principu reciprociteta i time stvorila pretpostavke za to da danas na administrativnim prelazima, svim građanima Srbije sa kola skidaju regularne tablice i stavljaju privremene“, rekla je ona.

Kako je navela, „za zvanični Beograd ovo sigurno nije iznenađenje, a galama koju sada podižu služi samo za to da sakrije istinu“.

„Naravno da su i Vučić i njegovi poslušnici iz Srpske liste znali da će Кurti dovesti jedinice specijalne policije na Jarinje i da će iskoristiti ‘poklon’ iz Beograda za svoju predizbornu kampanju, ali su o tome ćutali“, mišljenja je Manojlović.

To shvata većina ljudi na KiM, kaže i dodaje da takođe većina sa kojom je razgovarala juče i danas govore isto:

„Ako Кurti sve ovo radi na svoju ruku, bez znanja srpske strane i protivno postojećim sporazumima, šta onda u njegovoj vladi i dalje rade predstavnici Srpske liste“, istakla je Manojlovićeva.

Obradović: Poništiti Briselske sporazume i staviti vojsku u pripravnost

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, povodom novonastale situacije na Severu Kosova, zatražio je od Vlade Srbije da poništi sve dosadašnje Briselske sporazume i prekine trenutni dijalog sa vlastima u Prištini, koji bi, po njegovoj oceni, trebalo nastaviti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Beta.

On je u saopštenju dodao i da bi Vlada Srbije trebalo da zatraži povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na Kosovo, što je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik pokreta Dveri je ocenio i da su dosadašnji pregovori u Briselu bili „samo na štetu srpskog naroda“.

„Najbolji primer je Zajednica srpskih opština koja nikada nije formirana dok je Srbija pod vlašću Srpske napredne stranke pristala da se odrekne policije, tužilaštva, sudstva, energetike, telekomunikacija i mnogih drugih svojih nadležnosti na Kosovu i Metohiji“, naveo je Obradović.

On je istakao i da vlast ne sme da dozvoli da se „separatisti obračunavaju sa golorukim narodom“, već mora da reaguje računajući i upotrebu vojske i policije.

„Niko ne želi rat i sve treba učiniti da prevlada mir, ali isto tako se ne sme dozvoliti bilo kakvo novo stradanje Srba na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Obradović.

O dešavanjima na Jarinju, Brnjaku u prethodnim danima i događajima koji su im prethodili čitajte u:

EU: Lajčak ostaje u Beogradu, pitanje tablica rešavati u sklopu dijaloga

Uživo sa Jarinja i Brnjaka

Svećlja: Srbi kao i svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, akcija nije provokacija, ne blokirajte puteve

Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kako su se kalile probne tablice RKS

Kosovski MUP: Od sutra u podne privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila

MUP Kosova potvrdio da je počeo da uklanja tablice

Rakić po 2. put: Situacija prevazilazi naše mogućnosti, molim sve strane da se uključe

Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Svećlja potvrdio: Od 15. septembra nema KS, niti srpskih tablica

Posle dopremanja kontejnera, na Severu Kosova i specijalne jedinice

Petković: Priština planira da od sutra izdaje probne tablice za automobile sa srpskim registracijama

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza

Kurti: Reciprocitet nije osveta, pripremamo analizu za nova prijavljivanja za članstva

Petković poručio Prištini: Planovi za osvajanje Severa osuđeni na propast

Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.