Kosovski MUP spreman na reciprocitet u vezi sa tablicama, čeka odluku vlade

tablice RKS
Ilustrcija/FOTO: KoSSev

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Privremeni sporazum o registarskim tablicama između Kosova i Srbije okončan je u sredu.

Iako je Vlada najavila da će doneti odluku o uspostavljanju reciprociteta o registarskim tablicama sa Srbijom, do sada se izvršna vlast nije izjasnila po ovom pitanju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova izjavili su za Front Online da su spremni, u slučaju da Vlada Kosova uspostavi reciprocitet sa Srbijom.

„Imamo dovoljno probnih tablica za sprovođenje reciprociteta sa Srbijom“, navodi se u odgovoru MUP-a.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, vlasti u Prištini su legalno promenile registarske tablice vozila UNMIK (KS) u Republika Kosovo (RKS).

Ali, nakon dogovora između Srbije i Kosova, o slobodnom kretanju, bilo je moguće koristiti stare registarske tablice na određeno vreme.

Međutim, prema novoj odluci Ministarstva unutrašnjih poslova, vlasnici vozila na Kosovu su u obavezi da registarske tablice KS zamene sa RKS.

“Svi vlasnici vozila koji poseduju registarske tablice KS, povodom nastavka registracije vozila, dužni su da zamene tablice KS registarskim tablicama RKS, u skladu sa procedurama za nastavak registracije vozila i na osnovu rešenja br.012/2020 od 10. 01. 2020. za utvrđivanje tarifa“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su s tim u vezi rekli da postoji 220 aktivnih vozila sa KS tablicama.

„Na osnovu podataka sistema za registraciju vozila, postoji 220 aktivnih vozila sa KS tablicama“, kaže se u odgovoru MUP-a.

KoSSev: Podsetimo, uvođenje reciprociteta kada su srpske tablice u pitanju posle 15. septembra, najavio je nedavno potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi) iz Brisela, a samo dan pre sastanka beogradske i prištinske delegacije.

On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, prenela je Gazeta Express.

Podsetimo, prema ovom sporazumu sva vozila sa registarskim oznakama KS, koje su sada stavljene van upotrebe, mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS je nemoguće ući, te se na samim prelazima izdaju „privremene tablice“. Sa druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.

Međutim, uprkos najavi, automobili srpskih registarskih tablica juče su nesmetano ulazili na teritoriju Kosova preko prelaza Merdare. Više o tome u posebnoj vesti:

Na Merdaru se za sada ne primenjuje mera reciprociteta za srpske tablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.