Uručen poziv još jednom bivšem pripadniku „OVK“

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Bivšem pripadniku „OVK“, Naimu Kadoliu (Kadolli), uručen je poziv Specijalizovanih veća za ispitivanje, potvrdio je sam Kadoli, prenosi Koha.

U objavi na Fejsbuku saopštio je da će se pojaviti u Hagu 12. decembra, a da mu je poziv uručen danas.

„Danas, kada sav albanski narod slavi najvažniji praznik nacije, 28. novembar, ja, kao vojnik OVK, dobio sam poziv Specijalizovanih veća Međunarodnog suda pravde u Hagu“ saopštio je u objavi na Fejsbuku.

Kadoli, međutim, nije saopštio u kom je svojstvu pozvan na ispitivanje.

Kadoli je, kako prenosi Gazeta Express, bio deo „123. brigade OVK“ na području Paštrika u Budakovu.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. Među najistaknutijim imenima „OVK“ ali i kosovske politike koja su ispitana su bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji koji se sada zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem nalaze na zajedničkoj optužnici za ratne i zločine protiv čovečnosti. Optužnica za ratne zločine potvrđena je i i Saljihu Mustafi. Svi optuženi su negirali da su krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

U nastavku je lista osoba koje su javno potvrdile da su ispitane ili pozvane na ispitivanje od strane Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu.

 1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu. Geci je u leto 2020. saopštio i to da će iznova biti ispitan u septembru, ali ovoga puta u Hagu. Geci je potom 18. septembra 2020, u video obraćanju ispred Specijalnog suda potvrdio da je saslušavan 20 sati.
 2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao. Advokat – Arianit Koci.
 3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
 4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
 5. Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj.
 6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Ljuštaku je ispitan i 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
 7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest– Šalji se „gubi svaki trag“, a početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za Šaljom. Šalja je 24. maja uhapšen po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu a u skladu sa optužnicom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Početkom jula osuđen je na 14 godina zatvora zbog otmice Albanca koji je kasnije pronađen mrtav.
 8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo „operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
 9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ pripadnik u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.
 10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
 11. Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.
 12. Ismet Tara, poznatiji kao „Komandant Hodža“ primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.
 13. Naser Krasnići, bivši komandant OVK za oblast Paštrik ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.
 14. Nazif Mehmeti, bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.
 15. Faton Mehmetaj, bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je Mehmetaj bio ispitivan.
 16. Mahir Hasani, pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, javio je prištinski Insajderi, ali je vest demantovao sam Hasani. Međutim, početkom februara, advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila je da je specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema g. Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.
 17. Ljahi Ibrahimaj (Lahi Ibrahimaj) general OVK iz Metohije (Dukagjin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.
 18. Isuf Gaši ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.
 19. Pjeter Šalja poznatiji kao „Komandant vuk“ ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu. Ovu vest saopštio je Šalja 21. februara, ali tada nije precizirao kada je ispitan, već je naveo da je bio ispitan „pre nekoliko dana“.
 20. Bljerim Kuči, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će „ispuniti svoju obavezu“ i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal Zeri je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.
 21. Osman Karpuzi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.
 22. Baškim Ndrecaj, bivši pripadnik OVK iz Suve Reke 13. marta dobio je poziv Specijalnog suda. Ndrecaj je ispitan maja i to kako je saopštio, u svojstvu osumnjičenog. Rekao je i da se branio ćutanjem.
 23. Saljih Ljajći, komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je „Udruženje ratnih veterana OVK“ iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.
 24. Enver Šalja, bivši predstavnik OVK u Nemačkoj. Poziv za saslušanje u svojstvu svedoka uručen mu je upravo u Hagu gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.
 25. Bivši pripadnik OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg, čiji identitet je poznat TV Kljan Kosova, ispitan je tokom marta u kancelarijama EULEX-a u Prištini.
 26. Rahim Hašimi (Rrahim Hashim), bivši pripadnik “Delta komandnih snaga” 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Hašimija je uhapsila Kosovska policija u maju zbog sumnje da je sa organizovanom kriminalnom grupom počinio krivična dela „zelenašenje“, „prinuda“ i „prevara“, međutim, za razliku od četvorice uhapšenih u akciji „Talas“ kojima je određen pritvor, Hašimi je odmah po hapšenju oslobođen.
 27. Mendim Daka – Šari (Mendim Daka „Sharri“) bivši komandant specijalne jedinice „Generalštaba OVK“, kako je prenela Gazeta Express 13. maja trebalo je da putuje u Hag na poziv Specijalnog suda.
 28. Fljamur Hoti (Flamur Hoti), bivši pripadnik OVK, kako je sam potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda za 28. maj. Nije poznato da li je i u kom svojstvu ispitan.
 29. Šukri Buja (Shukri Buja), bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, kako je sam potvrdio za Gazetu Express, biće ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 17. jula u Hagu.
 30. Ramiz Ćerićin (Ramiz Qeriqin), poznat kao „komandant Lav“, ispitan je 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog, kako je sam naveo. Medijima je rekao da nije mogao da putuje u Hag zato što nema pasoš jer je na poternici INTERPOL-a, pa mu je omogućeno da bude saslušan u kancelariji EULEX-a u Prištini.
 31. Naim Maljoku, savetnik kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja i bivši načelnik Oslobodilačke vojske Kosova, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.
 32. Ramuš Haradinaj, koji je u tom trenutku vršio funkciju premijera, saopštio je 19. jula da je dobio poziv za ispitivanje od Kancelarije specijalnog tužioca i da će se u Hagu pojaviti u svojstvu osumnjičenog zbog čega je podneo ostavku na funkciju premijera. Haradinaj je bio ispitan u Hagu 24. jula.
 33. Bisljim Zurapi (Bislim Zyrapi), savetnik predsednika Kosova i istovremeno bivši načelnik štaba OVK, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje je, kako je sam potvrdio za kosovske medije, zakazano za 4. avgust.
 34. Sokolj Bašoten (Sokol Bashotën), kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušana u Hagu, potvrdio je za Insajderi predsednik bivših pripadnika OVK, Hisni Gucati (Hysni Gucati). Datum zakazanog ispitivanja, za sada nije poznat.
 35. Jakup Krasnići, bivši predsednik kosovske skupštine, ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.
 36. Miljaim Zeka, poslanik u kosovskoj skupštini, dva puta je već bio ispitan od strane Specijalnog suda, potvrdio je on. Kako je sam naveo, ispitan je u vezi sa slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka „spasio život u zatvoru OVK u Albaniji“.
 37. Avdi Ibrahimi, pripadnik „OVK“ „Brigade Paštrik“, pozvan je da da iskaz 2. oktobra, ali nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.
 38. Jedan pripadnik „OVK“ iz „Brigade Paštrik“ je dobio poziv za ispitivanje prošle nedelje. Želeo je da ostane anoniman, a o njegovom pozivu je javnost obavestilo Udruženje veterana „OVK“. Nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.
 39. Novinar Nuhi Bitići saopštio je krajem jula da ga je ispitao specijalni tužilac, ali nije predočio gde, niti u kom svojstvu je ispitan.
 40. Time Kadrijaj, poslanicu u kosovskoj skupštini, koja je tokom rata služila u OVK kao vojni lekar u zoni Dukađini (Metohija), kontaktirao je Specijalni sud i u Hagu bi trebalo da se pojavi 18. septembra, u svojstvu svedoka.
 41. Riljind Beriša, službenik kosovskog Ministarstva pravde, poziv je dobio 18. jula. Ispitivan je dva dana za redom od strane tužioca Specijalnog suda u Hagu. Beriša je tokom rata na Kosovu imao samo osam godina. Kako su preneli kosovski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore. Beriša nije osumnjičen zbog zločina u ratu, već je ispitivan zbog navodnog „curenja osetljivih informacija“ iz Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde gde i radi. Kosovsko MP, međutim, tvrdi da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi.
 42. Safete Haderđonaj, bivša poslanica stranke PDK, dobila je poziv 4. septembra i pojavila se 19. septembra pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu svedoka. Saslušana je u vezi sa svojim učešćem u ratu u periodu od 01. januara 1998. do 31. januara 2000. godine. Posle ispitivanja nisu poznati ostali detalji.
 43. Ljuljzim Kabaši, kandidat za poslanika za izbore 2019. iz AAK iz Prizrena, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu svedoka, a kako prenose kosovski mediji, planirano je da bude ispitan 24. septembra, ali je to promenjeno za 25. On je 24. i otputovao u Hag, dodavši da će biti ispitan u svojstvu svedoka.
 44. Sokolj Bašota, predsednik ogranka PDK u Klini, ispitan je 18. septembra u Hagu, kako je sam priznao, u svojstvu osumnjičenog. Prema njegovim rečima, Specijalni sud mu je ponudio sporazum „koji bi bio povoljan za njega, ali loš po OVK“.
 45. Petrit Bojadžiu, bivši pripadnik OVK i trenutni kapetan Generalštaba KBS, pozvan je da u Hagu svedoči 25. septembra, ali nije poznato u kom svojstvu.
 46. Mehmet Suljaj, bivši pripadnik 128. brigade OVK, u operativnoj zoni Paštrik pozvan na saslušanje 27. septembra u svojstvu svedoka.
 47. Besim Bajrami, bivši pripadnik OVK iz sela Dreoc u Orahovcu primio je poziv na ispitivanje krajem oktobra, u svojstvu svedoka.
 48. Fadilj Beka, nekadašnji lekar OVK u regionu Drenice i poslanik PDK u Skupštini Kosova, dobio je poziv za saslušanje od strane specijalnog suda 14. oktobra. Pozvan je u svojstvu svedoka.
 49. Fatmir Sopina, bivši pripadnik OVK i predsednik ogranka Prištine, pozvan je u Hag ali nije poznato u kom svojstvu.
 50. Sejdi Veseljin, veteran OVK, pozvan je u Hag, nije poznato u kom svojstvu i kada će biti ispitan.
 51. Abeljard Tahiri, odlazeći Ministar pravde pozvan je u Hag na ispitivanje u svojstvu svedoka. Tahiri nije učestvovao u ratu, već je pozvan, kako je saopštio, zbog nejasnoća koje su se pojavile u njegovoj komunikaciji sa Specijalnim sudom. Potvrdio je da je ispitivan u vezi sa sredstava koja je Vlada obezbedila osobama koje je ovaj sud pozvao, te da je upitan da li je ovo ministarstvo trošilo novac iz rezervnog fonda.
 52. Saljih Mustafa, (komandant Cilji“) bivši starešina u operativnoj zoni Lab, nije početno saopšteno kad će biti ispitan niti u kom svojstvu, da bi godinu dana kasnije, 24. septembra 2020, bila potvrđenja optužnica protiv njega i ujedno to bila i prva objavljena potvrđena optužnicaSpecijalnog suda.
 53. Kadri Kastrati, bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, ispitivanje zakazano za početak novembra, nije poznato u kom svojstvu će biti ispitan
 54. Nuredim Ibiši-Ljeka, starešina u „operativnoj zoni Lab“, otkrio je da će biti ispitan sredinom novembra, ali ne i u kom svojstvu.
 55. Gani Krasnići, kandidat za poslanika Samoopredeljenja (LVV) na poslednjim kosovskim parlamentarnim izborima, pozvan u svojstvu svedoka, 11. i 12 novembra biće ispitan u Hagu.
 56. Driton Ljajći, direktor Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda, iako mediji navode da je ispitivan tri dana zaredom u svojstvu osumnjičenog zbog odavanja službene tajne, njegov advokat je naveo da je ispitan 17. oktobra i da je dao izjavu kojom je objasnio svoju i funkciju kancelarije kojom rukovodi.
 57. Naim Miftari, bivši visoki starešina OVK i agent KIA-e (Kosovska obaveštajna agencija) pozvan je od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu na saslušanje sledeće nedelje. Miftarija će, prema njegovim rečima, haški istražitelji ispitivati tri dana zaredom u svojstvu svedoka a sve vreme će ga „nadgledati“ njegov britanski advokat.
 58. Azem Sulja, bivši pripadnik OVK i jedan od osnivača ove formacije, dobio je poziv za Hag. U Hag je otputovao 8.marta 2020. a biće ispitan u svojstvu osumnjičenog.
 59. Isni Kiljaj, predsednik ogranka PDK u Mališevu, ispitan je u Hagu 8. decembra 2019. ali nema informacija u kom svojstvu.
 60. Ibrahim Gaši, pripadnik OVK i bivši rektor UP, potvrdio je da je sredinom oktobra primio poziv Kancelarije specijalnog tužioca.
 61. Jatulah Krasnići (Jatullah Krasnići), bivši pripadnik „OVK“ iz Prizrena, pozvan je da 29. oktobra da iskaz Specijalnom sudu.
 62. Fazlji Behrami (Fazli Behrami) iz Srbice, član Brigade 113 „Muj Krasnići“ u operativnoj zoni Drenica pojaviće se pred Specijalnim sudom. Za sada nije poznat datum niti u kom svojstvu će dati iskaz.
 63. Šaban Sulja(Shaban Syla) koji je osuđen za pokušaj ubistva Adema Saljihaja (Adem Salihaj) u slučaju Blace 2, daće iskaz Specijalnom sudu, saopštio je predsednik veterana OVK. Sulja je demantovao da je primio poziv.
 64. Smajlj Ljatifi (Smajl Latifi), aktuelni gradonačelnik Orahovca, pozvan je u Hag. Nema informacija o datumu niti u kom svojstvu će biti ispitan.
 65. Miljaim Ljatifi (Milaim Latifi) koji je bio nadređeni u TMK (Kosovskom zaštitnom korpusu) pojaviće se pred Specijalnim sudom, nije poznato kada i kom svojstvu.
 66. Eljmi Bitići bivši pripadnik OVK iz Prizrena. Kako je sam potvrdio, biće ispitan 31. oktobra u 9 sati u Prištini.
 67. Zenelj Šalja bivši pripadnik OVK iz Srbice, biće ispitan 5. novembra u Prištini, nije poznato u kom svojstvu.
 68. Dževdet Keljmendi, pripadnik „Crnih orlova“ jedinice OVK iz zone „Dukađini“, biće ispitan 25. novembra u Hagu.
 69. Kadri Veselji, jedan od osnivača OVK i predsednik PDK, pozvan je na ispitivanje od strane Specijalnog suda. Saopštio je da će otputovati u Hag 4. decembra. Za sada nije poznato u kom svojstvu će biti saslušan.
 70. Špend Mađuni, donedavni šef Kosovske obaveštajne agencije, prema navodima portala Gazeta Express, biće ispitan zbog navodnog curenja osetljivih informacija iz KIA-e, a u vezi sa Specijalnim sudom. Mađuni nije bio član OVK.
 71. Ramiz Ladrovci, gradonačelnik Glogovca, pozvan je na ispitivanje od strane Specijalnog suda u svojstvu svedoka i u Hag će otputovati 19. decembra.
 72. Seljim Krasnići, bivši pripadnik OVK iz Prizrena pojaviće se pred Specijalnim tužilaštvom.
 73. Bivši pripadnik OVK, Haljilj Ćadraku (Halil Çadraku), pojaviće se pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 11. decembra, otkrila je, njegova supruga, Paka Gaši (Peka Gashi).
 74. Durmiš Gaši, zamenik komandanta za vezu 124. brigade Gani Pačarizi iz Orahovca potvrdio je lično da je dobio poziv Specijalnog tužilaštva. Nije poznato u kom će svojstvu biti ispitan.
 75. Džavit Elšani, bivši pripadnik OVK, pozvan je u svojstvu svedoka. Nije poznato i kada će biti ispitan.
 76. Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), poslanik Samoopredeljenja, potvrdio je 10. novembra da mu je uručen poziv Specijalnog suda, kao i da će biti pozvan u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje mu je zakazano za sledeću nedelju u Holandiji.
 77. Seljim Morina iz Landovice kod Prizrena, bivši pripadnik OVK, dobio je poziv Specijalnog tužilaštva. Nije poznato kada i u kom svojstvu će biti ispitan.
 78. Šefćet Bučaj, bivši pripadnik OVK iz zone Paštrika primio je poziv Specijalnog suda u novembru, potvrdio je predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati.
 79. Gani Krasnići, kandidat za poslanika Samoopredeljenja biće ispitan u Hagu u svojstvu svedoka, javili su u prvoj polovini novembra kosovski mediji.
 80. Fitim Seljimi, šef sektora za zdravstvo „OVK“, pozvan je da u Hagu da iskaz 12. decembra u svojstvu osumnjičenog.
 81. Demuš Laci, bivši pripadnik „OVK“, potvrdio je putem Fejsbuk naloga da je dobio poziv suda u novembru, ne navodeći dalje detalje.
 82. Samidin Džezairin (Samidin Xhezairin) iz Prizrena, bivši pripadnik „OVK“, poznatiji kao „komandant Hodža“, pozvan je od strane Specijalnog suda, za sada nije poznato u kom svojstvu i kada će biti ispitan.
 83. Sejdi Beriša, bivši pripadnik 122. brigade „operativne zone Paštrik“ iz sela Kijevo u blizini Mališeva, dobio je poziv Specijalnog suda. Nije poznato u kom svojstvu i kada će Beriša biti ispitan.
 84. Poziv je stigao i Nezvatu Krejziju iz Suve Reke, bivšem pripadniku OVK iz „operativne zone Paštrik“.
 85. Nehat Baša, bivši pripadnik OVK pozvan je od strane Specijalnog suda. Nije poznato kada i u kom svojstvu će biti ispitan.
 86. Aljuš Šalja, otac ministra trgovine u ostavci, Endrita Šalje, i odbornik AAK naveo je sredinom decembra da će biti ispitan u svojstvu svedoka, ali nije poznato kada.
 87. Zafir Beriša, bivši poslanik NISMA-e, potvrdio je sredinom decembra da je primio poziv za saslušanje. Dvadesetog januara potvrdio je da bi trebalo da bude ispitan 21. januara, ali da zbog problema sa izdavanjem vize do toga neće doći.
 88. Brahim Mehmetaj, predsednik ogranka AAK u Prištini i direktor odeljenja za imovinu u Opštini Priština, potvrdio je 18. decembra 2019, da je dobio poziv da da iskaz Specijalnom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog. Tada nije potvrdio kada će svedočiti i da li će se odazvati da bi u jednom trenutku pre ispitivanja to ipak učinio, istovremeno nazvavši sud „nepoštenim i pristrasnim“. Ispitan je 23. januara, u prostorijama EULEX-a u Prištini, u svojstvu osumnjičenog a ispitivanje je trajalo 8,5 sati.
 89. Sabit Geci, bivši komandant „OVK“ pozvan je u Hag, ispitan je 30. januara 2020. u prostorijama EULEX-a u Prištini, u svojstvu svedoka i branio se ćutanjem.
 90. Agron Ljimani, (Agron Limani) saopštio je 7. januara 2020. da će se pojaviti pred Specijalnim sudom. Kako je javio BIRN, pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu pojaviće se u svojstvu svedoka.
 91. Ferat Šalja, poslanik PDK i bivši pripadnik OVK, potvrdio je da će se 5. februara pojaviti pred Specijalnim sudom.
 92. Imer Zogaj, bivši pripadnik „OVK“, pojaviće se pred Specijalnom sudom 21. januara.
 93. Ramiz Kukaj iz Prizrena dobio je poziv suda u januaru. Nije saopšteno ni vreme ispitivanja ni svojstvo u kom će biti ispitan.
 94. Abedin Daka iz sela Cerovnik u Klini dobio je poziv suda u januaru. Nije saopšteno ni vreme ispitivanja ni svojstvo u kom će biti ispitan.
 95. Šerif Tahiri iz sela Terdevac dobio je poziv suda u januaru. Nije saopšteno ni vreme ispitivanja ni svojstvo u kom će biti ispitan.
 96. Bahri Gaši (Bahri Gashi)potvrdio je danas da je i on dobio poziv da da iskaz Specijalnom sudu, i to u svojstvu osumnjičenog.
 97. Eljmi Rečica (Elmi Reçica) bivši broj 2 ŠIK-a, a sada član PDK, dobio je poziv Specijalizovanih veća tužilaštva u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu i kada će biti ispitan.
 98. Dževahir Geci (Xhevahir Geci), komandant garde KBS i bivši pripadnik „OVK“, na saslušanju je trebalo da se pojavi 19. januara. Nije bilo poznato u kom će svojstvu biti ispitan.
 99. Bedri Ziberaj (Bedri Zyberaj), bivši pripadnik „OVK“ pozvan je od strane Specijalnog suda 13. decembra 2019. godine. Kako je tada njegov sin, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), saopštio na Fejsbuku, ispitivanje njegovog oca u Hagu bilo je zakazano za 22. januar 2020. godine. Nije poznato u kom svojstvu je Ziberaj pozvan na ispitivanje.
 100. Hajruš Kurtaj (Hajrush Kurtaj), član centralnog rukovodstva „Udruženja veterana OVK“ i predsednik ogranka ovog udruženja u Kačaniku, pozvan je na saslušanje u Hag, potvrdio je predsednik ovog udruženja Hisni Gucati (Hysni Gucati). Za sada nije poznat datum niti u kom će svojstvu biti ispitan.
 101. Emruš Džemajlji (Emrush Xhemajli), bivši poslanik u kosovskoj skupštini, pozvan je u Hag na saslušanje u svojstvu svedoka. Informaciju o saslušanju od tri sata kao svedok 24. februara, dan kasnije potvrdio je u objavi na Fejsbuku.
 102. Fatmir Šeholi (Fatmir Sheholli), politički analitičar, pozvan je od strane Specijalnog tužilaštva na saslušanje. Za sada nije poznato kada će i u kom svojstvu biti saslušan.
 103. Skender Hoti, komandant OVK iz Mališeva dobio je poziv za saslušanje. Ove navode potvrdio je predsednik Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati (Hysni Gucati). Za sada nije poznato kada će i u kom svojstvu biti ispitan.
 104. Mehdiju Deljiunu (Mehdi Deliun) koji je za vreme rata imao svega petnaest godina stigao je poziv za saslušanje. Međutim, kako je sam potvrdio, poziv mu je uručen greškom.
 105. Džiljbehar Arifaj (Xhylbehar Arifaj), bivši pripadnik „OVK iz operativne zone Paštrik“, pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu trebalo je da se pojavi 14. februara u svojstvu svedoka.
 106. Avni Spahiu, novinar, publicista i prevodilac pozvan je u Hag u svojstvu svedoka za period ’98 godine dok je bio glavni urednik lista „Bujku“. Informaciju o pozivu potrvdio je lično Spahiu.
 107. Nuhi Krasnići, bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv za saslušanje Specijalnog suda u Hagu, krajem februara 2020, potvrdio je predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati.
 108. Fatmir Brajšori (Fatmir Brajshori), koji već nekoliko godina živi u Švajcarskoj, i koji se predstavlja kao „politički novinar“, kako je sam potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda ali se neće odazvati jer „ga ne priznaje“. Nije precizirao da li je pozvan kao osumnjičeni ili svedok.
 109. Afrim Baša (Afrim Basha), bivši pripadnik OVK iz Suve Reke, i dalje nepoznato u kom svojstvu i kada, a vest je 25. februara saopštio predsednik „Udruženja veterana OVK“, Hisni Gucati (Hysni Gucati).
 110. Faik Zogaj, i dalje nepoznato u kom svojstvu i kada, a vest je 25. februara saopštio predsednik „Udruženja veterana OVK“, Hisni Gucati (Hysni Gucati).
 111. Emruš Džemajlji (Emrush Xhemajli) iz Samoopredeljenja saslušan je 24. februara pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu svedoka, potvrdio je lično u objavi na Fejsbuku.
 112. Gafura Eljšanija (Gafurr Elshani) bivšeg pripadnika OVK i advokata Specijalno tužilaštvo pozvalo je na saslušanje krajem februara u svojstvu svedoka, saopštilo je tada udruženje veterana „OVK“.
 113. Adema Zogjanija, bivšeg pripadnika Generalštaba „Oslobodilačke vojske Kosova“, prema rečima članova porodice, 25. juna.2020., pozvala je misija EULEX-a, a on je „prebačen u Hag, bez njegovog znanja i znanja njegove porodice“. Međutim, dan kasnije, iz misije vladavine prava na Kosovu – EULEX, negirali su hapšenje Adema Zogjanija, i naveli da su navodi o tome da su „oni pritvorili Zogjanija i poslali ga u Hag – neistiniti i da EULEX nema saznanja o tome gde se ova osoba nalazi“.
 114. Afrim Bitići, bivši pripadnik „OVK“ iz Kišnice, dobio je poziv iz Haga početkom jula. Za sada nije poznato u kom svojstvu i kada će Bitići biti ispitan.
 115. Eljbasan Šošaj, bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv za saslušanje Specijalnog suda u Hagu, početkom jula 2020, potvrdio je predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati.
 116. Hašim Tači, kosovski predsednik pojavio se 13. jula u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca nešto manje od tri nedelje nakon što je KST objavilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. Ispitivanje kosovskog predsednika trajalo je četiri dana zaredom.
 117. Ali Ahmeti, lider albanske stranke DUI u Severnoj Makedoniji, svedočio je jula pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u svojstvu svedoka, a kako je kasnije potvrdio, svedočio je iznova, takođe u svojstvu svedoka 2. i 3. septembra.
 118. Ljatif Gaši, bivši poslanik PDK, dobio je poziv iz Haga i najavio da će biti ispitan 27. avgusta, nije poznato u kom svojstvu.
 119. Nazif Musljiju (Nazif Musliu), bivši pripadnik OVK, pozvan je u svojstvu osumnjičenog.
 120. Ziadin Hodža(Ziadin Hoxha), bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv iz Haga. Za sada nije poznato u kom svojstvu i kada će Hodža biti ispitan.
 121. Hadži Šalja (Haxhi Shala), poslanik u aktuelnom sazivu kosovske skupštine pozvan je u svojstvu osumnjičenog za 8. septembar u Hagu, potvrdio je sam Šalja na Fejsbuku. Šalja je međutim ispitan mesec dana kasnije. Kako je potvrdio njegov prijatelj, saslušanje je trajalo svega 15 minuta, jer se branio ćutanjem.
 122. Esat Ujkani, bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv iz Haga, nije poznato u kom svojstu i kada će biti ispitan.
 123. Šemsedin Tači (Shemsedin Thaqi), bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv iz Haga, nije poznato u kom svojstu i kada će biti ispitan.
 124. Skender Žitija (Skënder Zhitia),bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv iz Haga, nije precizirano u kom svojstvu i kada će biti ispitan.
 125. Ramiz Kukaj, bivši pripadnik „OVK“, dobio je poziv iz Haga, nije poznato u kom svojstu i kada će biti ispitan.
 126. Agim Čeku (Agim Çeku), bivši komandant Opšteg štaba „OVK“, saslušan je u Hagu 28. septembrau svojstvu osumnjičenog.
 127. Aljuš Aguši(Alush Agushi), bivši pripadnik „OVK“ pozvan je od strane Specijalnog suda. Nije poznato u kom svojstvu mu je uručen poziv.
 128. Ferat Šalja (Shala), poslanik u kosovskoj skupštini iz redova PDK, i bivši pripadnik „OVK“, saslušan je pred Specijalnim sudom 7. septembra u svojstvu svedoka u Hagu. Detalji sa saslušanja nisu poznati.
 129. Jenuz Šurdani(Jenuz Shurdhani) bivši član štaba 162. brigade „Agim Bajram“ primio je poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, potvđeno je iz ogranka udruženja veterana „OVK“ iz Kačanika. Bajrami će biti ispitan 17. septembra u kancelariji Specijalnog tužilaštva u Prištini
 130. Visar Balovci(Visar Ballovci), jedan od preživelih zločina u zatvoru u Dubravi, saopštio je putem Fejsbuka da je dobio poziv za ispitivanje od Specijalizovanog tužilaštva. Poručio je da će se pred Tužilaštvom pojaviti 12. oktobra.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.