Veselji reagovao na nove pozive Specijalnog suda za Jakupa Krasnićija i Sokolja Bašotu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Skupštine Kosova i lider PDK, Kadri Veselji, reagovao je nakon novih poziva od strane Specijalnog suda upućenih bivšem portparolu OVK, Jakupu Krasnićiju i bivšem članu Vrhovnog štaba, Sokolju Bašotu.

„Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo i ovaj izazov zajedno prevazići sa hrabrošću i ojačati od njega“, napisao je između ostalog Veselji na svojoj Fejsbuk stranici.

„Sa žaljenjem sam primio danas vest o pozivu Specijalnog suda za bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova, Jakupa Krasnićija i to odmah nakon poziva i bivšem načelniku štaba OVK, Bisljimu Zirapiju, kao i bivšem komandantu Operativne zone Dukađini, Ramušu Haradinaju, te bivšem pripadniku OVK, Sokolju Bašotiju. Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo sa hrabrošću, zajedno, i ovaj izazov pobediti i izaći jači nego ranije. Uveren sam da će se oni opet vratiti nevini i ponosni, jer je pravo bilo i ostaje na našoj strani, a mi smo bili na pravoj strani istorije”, napisao je Veselji.

Svi ovi događaji odvijaju se u vreme kad je Ramuš Haradinaj podneo ostavku nakon što je saopštio da mu je stigao poziv od Specijalnog suda, koji je stvoren da procesuira bivše vođe OVK za koje se sumnja da su počinili ratne zločine.

Nedavno je Haradinaj pokvario odnose sa liderom PDK, Kadrijem Veseljijem, koji je iz Vašingtona rekao da premijer Kosova razgovara sa Amerikom kao sa Srbijom. Haradinaj je rekao da je takva izjava politička servilnost.

Haradinaj je nastojao da izađe na vanredne izbore i vrati odlučivanje narodu. PDK je zbunjena ovom odlukom. LDK i Samoopredeljenje su zatražili vanredne izbore kao i PSD, NISMA i Fatmir Ljimaj.

Od predsednika se očekuje da tokom narednih dana pozove političke partije da se konsultuju o dve opcije: osnivanju nove vlade ili izlasku na izbore.

Praktično, postoji samo jedna opcija, jer niko nema broj za formiranje nove vlade, jer niko ne može da računa na glasove Srpske liste, koja je prošle godine napustila koaliciju, kada je uvedena carinska dažbina od 100 odsto poreza na srpske proizvode.

Vlada Ramuša Haradinaja od tada održava opstanak taksi kroz manjinsku vladu i uz podršku nekih odluka PSD-a i Špenda Ahmetija.

Ramuš Haradinaj je šesti premijer Kosova nakon Bajrama Redžepija, Bajrama Kosumija, Agima Čekua, Hašima Tačija i Ise Mustafe.

Haradinaj je još jednom vodio kosovsku vladu u okviru 100 dana kada je bio prisiljen da podnese ostavku u martu 2005. da bi otišao pred Haški tribunal kao optužen za ratne zločine. Tamo je dva puta proglašen nevinim.

Niko od posleratnih vladinih lidera nije dovršio ustavni mandat.

Od rata je održano šest parlamentarnih izbora.

Vučić: Haradinajeva ostavka politički trik, sada će porasti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Bivši predsednik kosovske skupštine pozvan na saslušanje u Hag

Posle Haradinaja, nove pozivnice Specijalnog suda, među osumnjičenima i Tačijev savetnik

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu specijalnog suda

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.