Suljejman Seljimi hospitalizovan dva dana pre puta u Hag, za proslavu Nove godine dobio dva slobodna dana

Suljejman Seljimi
Foto: Gazeta Express

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Suljejman Seljimi koji sutra treba da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, na lečenju je u Kliničko-bolničkom centru Kosova i može da otputuje u Hag samo uz lekarsku pratnju, izjavio je direktor ORL klinike u Prištini – Hajdin Tači.

Prvi u Hag odlazi Suljejman Seljimi, da li će i Hašim Tači biti pozvan?

Suljejman Seljimi pozvan u Hag

„On može da se kreće samo ako ima lekara uz sebe i ako ima terapiju. U ovim okolnostima kada pacijent nema stabilnost i kada ne može sigurno da hoda i u stanju u kojem se nalazi, on može da putuje ali treba sve vreme da prima infuziju,“ rekao je Tači.

Prištinska Gazeta Express je ranije danas javila da je Seljimi u bolnicu primljen u ponedeljak sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“, kao i da takvo stanje „može da odloži“ njegovo putovanje u Hag.

U međuvremenu, Seljimijev advokat, Tom Gaši, objavio je na svom Fejsbuk profilu da Seljimijev advokatski tim trenutno pregovara sa Kancelarijom specijalnog tužioca o mogućnosti da se Seljimi ispita u Prištini, nekog drugog datuma, kada se njegovo zdravstveno stanje normalizuje.

Gaši tvrdi da se opšte zdravstveno stanje bivšeg glavnokomandujućeg OVK pogoršava već nekoliko godina i da je na lečenju još od 5. decembra.

Seljimi je iz zatvora u Dubravi, gde je na izdržavanju višegodišnje kazne zatvora, 4. januara primljen na ORL kliniku gde bi, prema rečima Tačija, u predviđenim okolnostima trebalo da ostane na lečenju 10 dana.

Seljimi je prvi od osam bivših visokih oficira OVK koji tokom januara treba da se pojave pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Prištinska Gazeta Express je 2. januara objavila fotografije navodno nastale u novogodišnjoj noći. Fotografije na kojima se nalazi i Suljejman Seljimi objavio je Jahir Morina Gripa, vlasnik jedne građevinske firme.

Gripa je fotografiju objavio na Fejsbuku uz poruku zahvalnosti Seljimiju zato što je Novu godinu proveo sa njegovom porodicom.

„Bilo je zadovoljstvo provesti Novu 2019. sa porodicom i s generalom Suljejmanom Seljimijem!“

Tom prilikom je za portal „Kallxo“ direktor Korektivne službe Kosova, Nehat Tači izjavio da je Seljimi dobio dva slobodna dana.

„Imao je dva slobodna dana za vikend, to je u skladu sa zakonom,“ rekao je Tači.

suljejman seljimi u noćnom provodu
Foto: Gazeta Express

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

  1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
  2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, biće ispitan 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
  4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
  5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
  6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Pozvan je da se pojavi na saslušanje 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“
  8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka, Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
  9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, dobio je poziv za saslušanje za 14. januar.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.