Bivši komandanti OVK, Nazif Mehmeti i Sami Ljuštaku takođe pred Specijalnim sudom u Hagu

Specijalno tužilaštvo u Hagu saslušaće bivšeg komandanta OVK, Nazifa Mehmetija, poznatijeg kao Komandant Dini kao i Samija Ljuštakua. Očekuje se da će Mehmeti biti ispitivan od 22. do 24. januara u Hagu, dok je Ljuštaku dobio poziv da se pojavi pred sudom 14. januara kada i bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, Rustem Mustafa – Remi. Pored komandanata OVK, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), Sokolj Dobruna biće takođe ispitan, 12. decembra, prenosi Insajderi. Tako su poznata sva četiri imena prvih saslušanja a što je ranije javila prištinska Gazeta Express.  

„Prošle večeri, bio je istražitelj iz Specijalizovanih veća koji je dostavio obaveštenje da bi on (Nazif Mehmeti) trebalo da se pojavi 22, 23, i 24. januara. Ja sam na listi advokata koje je odbrao da ga brane,“ rekao je advokat, Tahir Recaj Insajderiju.

„Uz odobrenje mog klijenta, Samija Ljuštakua obaveštavam vas da je gospodin Ljuštaku dobio poziv da se pojavi 14. januara 2019. u kancelarijama Specijalnog tužilaštva za Kosovo u Hagu. Ovo je poziv za saslušanje. Ljuštaku će se dobrovoljno pojaviti i spreman je da razjasni sve okolnosti koje Specijalno tužilaštvo istražuje,“ napisao je na svom Fejsbuk profilu, advokat Arianit Koci, koji takođe zastupa i Rustema Mustafu.

Odlukom Vrhovnog suda Kosova Sami Ljuštaku je oslobođen iz pritvora u julu prošle godine gde je bio upravo zbog optužbi za ratne zločine a Arianit Koci mu je i tada bio advokat. Samiju Ljuštakuu je kao pripadniku takozvane Dreničke grupe 1, pred kosovskim osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, suđeno u maju 2015. godine za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru „Oslobodilačke vojske Kosova“ u Likovcu 1998. i 1999. godine i ubistvo. Ljuštaku je prvostepenom odlukom osuđen na 12 godina zatvora, da bi mu, potom, Apelacioni sud Kosova u novembru prošle godine, kaznu smanjio na 7 godina. Pored njega, tzv. Drenička grupa 1 brojala je još šestoro optuženih – Sulejman Selimi, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci.

„Mustafa će se dobrovoljno pojaviti i spreman je da razjasni sve okolnosti koje Specijalni sud istražuje. To je sve što znamo trenutno i ljubazno bih zamolio novinare da ne kontaktiraju gospodina Mustafu povodom ovog pitanja,“ rekao je tada Koci.

Sada su poznata i sva četiri imena prvih koje će saslušati

Sinoć je objavljena vest da je i bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), Sokolj Dobruna takođe pozvan na ispitivanje.

„Odredili su mi termin 12. kada treba da se javim. Obratilo mi se je jedno lice koje se predstavilo kao Slovenac i da je radnik tužilaštva Specijalnog suda. Pretpostavljam da mogu da budem ili svedok ili optuženi, ali ne znam zašto sam pozvan,“ rekao je Dobruna za Pressing sa Leonardom Kerćukinom na T7.

Dodao je i to da OVK „nije vršila zločine“. „Razume se da ću da sarađujem, ali u kojoj ravni, u kom svojstvu – ne znam,“ rekao je Dobruna.

Još uvek nije poznato u kom svojstvu će pozvana lica biti ispitivana, kao svedoci ili osumnjičeni.

Bivši šef vojne policije OVK u „operativnoj zoni“ Laba, Nazif Mehmeti, osuđen je za ratne zločine. Osnovni sud na Kosovu osudio ga je 2013. godine na 3 godine zatvora kao deo „Labske grupe“. Sud je utvrdio da su u Labskoj operativnoj zoni u jednoj štali u selu Lapaštice (Llapashticë) mučeni, tučeni, terorisani i držani u neljudskim uslovima nekoliko albanskih civila u toku 1998-1999. Kao deo „Labske grupe“ bili su osuđeni i Rustem Mustafa na 4 godine, Ljatif Gaši na 6 godina i Nazif Mehmeti na 3 godine zatvora.

Prema obrazloženju suda, Ljatif Gaši i Rustem Mustafa snose komandnu odgovornost, dok Latif Gaši i Nazif Mehmeti snose i ličnu odgovornost. Dalje, u obrazloženju se kaže da je Latif Gaši lično učestvovao u ispitivanju i mučenju albanskih civila u selu Lapaštice, dok se za Nazifa Mehmetija kaže da je „brutalno učestvovao u premlaćivanju ovih civila“, navodi Insajderi.

Hronologija u medijima

Gazeta Express je 6. decembra izvestila da je Kancelarija specijalnog tužilaštva uručila prve pozivnice za ispitivanje za ratne zločine. Dan kasnije, ekskluzivno je objavila da je Kancelarija specijalnog tužioca za Kosovo pozvala na ispitivanje drugog visokog zvaničnika OVK. Izvori Gazeta Express do tada su potvrdili da su u Hag pozvana četiri imena. Dvojica od njih, visoki zvaničnici, dok su druga dvojica bivši obični (redovni) vojnici OVK, imena svih poznata su redakciji.

Odmah nakon izveštavanja da je među pozvanima iz Haga i jedan bivši komandant OVK, koji je nakon rata bio poslanik u Skupštini Kosova, advokat Rustema Mustafe, poznatog kao Remi, potvrdio je da je reč o njegovom klijentu.

Prištinski mediji su 8. decembra javili da je Specijalno tužilaštvo Haga ispitalo još jednog bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Pored toga, juče je Insajderi preneo vest da je i bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), Sokolj Dobruna takođe pozvan da se javi kancelariji Specijalnog suda, 12. decembra. Dobruna je takođe izjavio da ne zna u kom svojstvu je pozvan.

Pored navedenih osoba, specijalni tužilac je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu ispitao i Ganija Gecija, bivšeg poslanika Demokratske lige Dardanije u Skupštini Kosova. Geci tvrdi da će biti svedok Specijalnog suda.

Čitajte više u:

Bivši sudija OVK dobio poziv od Specijalnog suda

Specijalno tužilaštvo ispitalo bivšeg pripadnika OVK u zatvoru Dubrava

Bivši komandant OVK Rustem Mustafa Remi ide na ispitivanje u Hag

Okupljanje veterana OVK nakon poziva Specijalnog tužilaštva za ispitivanje Rustema Mustafe

Ekskluzivno: U Hag pozvan još jedan visoko rangiran pripadnik OVK

Rustem Mustafa: Pripadnici OVK tokom rata nisu činili ratne zločine, izaći ćemo čista obraza

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.