Gazeta Express: Specijalni sud će podići optužnicu protiv Tačija i Veseljija zbog ubistva Albanaca

Na raznim stranama: Veselji i Tači /FOTO: AP/V. Kryeziu
Na raznim stranama: Veselji i Tači /FOTO: AP/V. Kryeziu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Visoki zvaničnik Specijalnog suda rekao je Gazeti Express da će biti podignute prve optužnice za ubistva Albanaca nakon rata. Prema navodima ovog izvora, Specijalni sud može biti nazvan i „državnim sudom“ zato što će optuženi biti predsednik Tači i Kadri Veselji. Sud je predočio brojne svedoke i dokaze na kojima su zasnovane ove optužbe.

Do sada je Kancelarija specijalnog tužioca ispitala 100 osoba u svojstvu svedoka i osumnjičenih, a planiraju da pre podizanja prvih optužnica ispitaju i još 300 osoba.

Visoki zvaničnik Specijalnog suda je rekao Gazeti Express da su na listi osumnjičenih i predsednik Hašim Tači, kao i predsedavajući skupštine Kadri Veselji.

„Prve optužnice biće za ubistva Albanaca nakon rata“.

On kaže da će Specijalni sud optužiti državne lidere i da je u tu svrhu sud okupio svedoke, video snimke i druge dokaze.

„Na osnovu onoga što tužilaštvo danas ima, optužnice će biti podiignute protiv Tačija i Veselija, Redžepa Selimija (Rexhep Selimi), Dauta Haradinaja (Daut Haradinaj), Samija Ljuštakua (Sami Lushtaku), Azema Sulje (Azem Syle), i mnogih drugih, rekao je izvor.

Na osnovu dosadašnjeg rada Specijalnog suda, ovaj zvaničnik zaključuje da se „glavni lideri OVK boje jedni drugih“.

On je ukazao na to da će optužnice biti podignute tek nakon „završetka mozaika“, ali i da je Specijalni sud svestan ljudi koji su pokušali da ometaju sprovođenje pravde, a u vezi sa tim u narednih nekoliko nedelja, može biti iznenađenja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.