Safet Sulja, sedma osoba koja je dobila poziv od Specijalnog suda

Safet Sulja
Foto: Insajderi

Safeta Sulju, bivšeg pripadnika OVK, saslušaće Specijalni sud za Kosovo u svojstvu svedoka, prenosi Insajderi. 

U telefonskom razgovoru za Insajderi potvrdio je da mu je u utorak stigao poziv iz Specijalnog suda za saslušanje u, kako je rekao, svojstvu svedoka.

„Pozvan sam od strane Specijalnog suda da budem saslušan u svojstvu svedoka u istrazi i danas imam saslušanje u 9,“ rekao je Sulja.

Pre nego je počeo rat na Kosovu, Safet Sulja je služio kao komandant u centru za obuku „Oslobodilačke vojske Kosova“ u Tropoji u Albaniji. U međuvremenu, u toku rata bio je pukovnik „Oslobodilačke vojske Kosova“, deo operativne zone Paštrik. Nakon završetka rata, Sulja je služio kao pukovnik u Zaštitnom korpusu Kosova (KZK) a potom je imenovan na mesto direktora Kancelarije za pitanja nasleđa Zaštitnih snaga Kosova (ZSK). Sulja je na ovoj poziciji više od pet godina. Kancelarija za pitanje nasleđa ZSK funkcioniše u sklopu Ministarstva rada i socijalne zaštite. On je takođe i predsednik kancelarije veterana u opštini Štimlje.

Od ovog meseca javnosti su poznata i imena prethodne petorice pripadnika OVK koji su takođe dobili poziv za sud u Hagu, iako još uvek nije poznato da li u svojstvu osumnjičenih ili svedoka. Sa izuzetkom Ganija Gecija – bivšeg poslanika „Demokratske lige Dardanije“ u Skupštini Kosova, koji tvrdi da će biti svedok Specijalnog suda, i kojeg je specijalni tužilac još početkom novembra već ispitao na nepoznatoj lokaciji na Kosovu, ostali tek treba da budu ispitani: Bivši komandanti OVK, Nazif Mehmeti, poznatiji kao Komandant Dini, od 22. do 24. januara, Sami Ljuštaku 14. januara, kada i bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, Rustem Mustafa – Remi. Pored komandanata OVK, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), Sokolj Dobruna biće takođe ispitan, 12. decembra.

Međutim, tu je i sedmi pripadnik OVK, barem prema onome što javljaju kosovski mediji – Remzi Šalja, koji je takođe pozvan na saslušanje 17. januara, ali koji tvrdi da se neće odazvati.

„Ja, komandant Crvena jabuka specijalne jedinice Glavnog štaba OVK, dobio sam poziv Specijalnog suda da se predam Hagu. Objavljujem pred svim ljudima da se neću predati i da neću odgovoriti na ovaj poziv. Oni koji su mi doneli poziv su rekli da su EULEX policija, a ja sam im rekao da ne priznajem taj sud, da sam Albanac i da sam ponosan na rat u kom sam učestvovao,“ napisao je na svojoj Fejsbuk stranici.

Posle više dana oglasio se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, njihov saborac iz rata, takođe jedan od „komandanata OVK“.

„Žrtva naroda Kosova za slobodu i nezavisnost bila je bez presedana u novoj istoriji Evrope. Naš oslobodilački rat je bio ispravan, a to je već dokazano. Od nas se traži sve više žrtava i suočavanja sa pravdom, iako smo mi bili žrtve agresije. Odgovor kosovskih građana i bivših pripadnika OVK međunarodnim pravnim organima je bio dosledan,“ kazao je Haradinaj i dodao „naše suočavanje je bila istinito, opipljivo i održivo, tako da niko ne misli i veruje da je ova država predodređena i spremna samo da se prilagodi interesima onih koji su izgubili rat juče, a danas ugrožavaju mir i stabilnost u regionu“, prenosi RTK2.

„Specijalni sud je još jedan dokaz o tome kolika je žrtva za pravnu državu i predstavlja još jedan izazov na našem putu napred, koji ćemo zajedno prevazići i učiniti nas jedinstvenim i jačim. Pošto smo prošli kroz brojne poteškoće da bi došli ovde gde smo sada, svako bi trebalo da shvati da će i država i društvo, i ovaj bol nakon Haškog tribunala, sudova UNMIK-a i EULEX-a, prevazići zajedno,“ rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima „niko nema pravo da sramoti Kosovo i da se krije, spreči ili izbegne pravdu“.

Kaže da je „borba OVK bila čista i sveta, i to će se dokazati snažnije nego ikada“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.