Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice: Kolektivno glasanje, Srpska lista proglasila pobedu

Srpskoj listi u Mitrovici skoro 90% glasova, ostali kandidati oko 3% svaki

Prema preliminarnim podacima CIK-a, kanidat srpske liste, Milan Radojević osvojio je 89,85% svih glasova, prati ga kandidar Samoopredeljenja Erden Atić sa 3,68% glasova, kandidat PDK, Fljorent Azemi osvojio je 3.54% glasova, a najmanje glasova osvojio je nezavisni kandidat Dušan Milunović– 2.92%.

I u Podujevu je gradonačelnik izabran u prvom krugu. Posle višedecenijske dominacije LDK, pobedu u Podujevu je odneo kandidat Samoopredeljenja, Špejtim Bulići sa 51,65% osvojenih glasova. Njegov glavni protivkandiadat Nedžim Rudari iz LDK osvojio je 35.97% glasova, a kandidat PDK, Naim Fetahu 12.40%.

22:00 – Petar Petković čestitao Radojeviću

„Čestitam Milanu Radojeviću na izboru za gradonačelnika severne Кosovske Mitrovice i Srpskoj listi na još jednoj ubedljivoj pobedi srpske sloge i jedinstva, srećan zbog toga što je ovime i politika Republike Srbije na Кosovu i Metohiji odnela pobedu i od građana još jednom dobila ubedljivu podršku“, prva je čestitka koja je stigla Milanu Radojeviću od direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

„Srpski narod u severnoj Кosovskoj Mitrovici ovime je potvrdio svoju nepokolebljivu volju da ostane i opstane na Кosovu i Metohiji, u čemu će na svaki način biti podržan od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Glasajući za kandidata Srpske liste naši sunarodnici u Кosovskoj Mitrovici potvrdili su i podršku ideji srpske političke sabornosti na Кosovu i Metohiji, prepoznajući u Srpskoj listi krovnu državotvornu političku snagu u pokrajini“, poručio je ono što su i čelnici Srpske liste danas govorili.

Petković tvrdi da će Vučić, vlada i Кancelarija za KiM, u skladu sa „strateškim značajem tog grada“ za opstanak Srba, nastaviti da „na svaki način rade na tome da severna Кosovska Mitrovica ostane grad mira, mladosti i budućnosti“.

Podsećajući na to da je Кosovska Mitrovica jedina urbana sredina na Кosovu i Metohiji u kojoj Srbi čine većinu, te da je kao takva ključan politički centar i centar obrazovnog i zdravstvenog sistema, tvrdi da će takva ostati.

Takođe učešće Srba na ovim kosovskim izborima vidi kao „političku zrelost i odgovornost“, te da su prkosili epidemiji i raznim opstrukcijama Prištine.

20:44 – Obraća se Srpska lista: Radojević novi gradonačelnik

„Na osnovu 98% obrađenih biračkih mesta, kandidat Srpske liste Milan Radojević osvojio je 7884 glasa, što je 96,86% „srpskih glasova“, rezultate je saopštio predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Preostaje obrada uslovnih glasova i kovid pozitivnih lica, objasnio je, pa dodao:

„Što znači da će gospodin Milan Radojević imati još veći broj glasova“, siguran je u novi procenat Rakić.

Prognoze su mu dobre bile i jutros, sat i po po otvaranju birališta kada je kazao da građani „od zore izlaze i masovno glasaju za Milana Radojevića“.

Radojević se zahvalio rukovodstvu i predsedništvu Srpskoj listi, državnom vrhu Srbije zbog, kako je potvrdio, ogromne podrške tokom predizbornog procesa i glasačima

„Trudiću se da opravdam njihovo poverenje najbolje što budem mogao. Ne sumnjam da ću u tome imati ogromnu podršku i predsednika Srpske liste i svih članova Srpske liste i celokupnog tima koji je do sada radio“, kazao je Radojević.

20:15 – Skoro 40% glasalo za gradonačelnika Severne Mitrovice, u Podujevu, 40,51%

Glasanje za gradonačelnika u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica završeno je bez problema, potvrdio je zvanično CIK.

U opštini Severna Mitrovica, glasalo je 39,14% birača ili 9.124 birača od ukupno 23.313 upisanih. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 8.269 birača ili 37,9%.

U Podujevu je glasalo 40,51% birača, to jest – 35.400 od ukupno 87.381. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog sata glasalo je 40.162 glasača ili 47,7%.

CIK-u je podnet, neznatan broj žalbi poslednjih 6 dana, a u pitanju su slučajevi kojima se ni krši integritet izbora.

CIK se zahvalio glasačima, kosovskoj policiji i tužilaštvu, članovima biračkih odbora i medijima.

Od 19 časova večeras zvanično je počeo da teče rok za podnošenje žalbi Izbornoj komisiji za žalbe u vezi sa dešavanjima na biračkim mestima tokom današnjeg dana.

19:30 – Zatvorena su birališta, ovo su jutros rekli čelnici Srpske liste

U Podujevu i Severnoj Mitrovici u 19 časova zatvorena su birališta.

„Politika kontinuiteta“ moto je koji se danas čuo u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u okviru vanrednih izbora za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. To je, kako je ovu kovanicu predstavio favorit za gradonačelnika, Milan Radojević, ali i njegovi saborci u Srpskoj listi i glasači, šestogodišnji uspeh u, onom što oni vide kao razvoj i ulepšanje grada, njegove sigurnosti i davanja šanse mladim ljudima. Opširnije u posebnoj vesti.

„Kao što možete videti, izborni proces protiče u najboljem redu“, takođe i „kao što ste mogli videti, od same zore građani izlaze i daju svoj glas Milanu Radojeviću“ – ovim se rečima medijima nakon jutrošnjeg glasanja za gradonačelnika Severne Mitrovice obratio zamenik kosovskog premijera, Goran Rakić, donedavno i sam gradonačelnik grada na Ibru. Opširnije u posebnoj vesti.

Današnji dan je praznik u Kosovskoj Mitrovici, a pobeda kandidata Srpske liste neminovna je, smatra predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. Pobedom kandidata ove stranke na kosovskim izborima, utvrdiće se, uverava on, neraskidiva veza sa Srbijom. Opširnije u posebnoj vesti.

18:25 – Zemaj posetio Severnu Mitrovicu
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, uz predstavnike inspekcije, obišao je danas Podujevo i severni deo Kosovske Mitrovice. Ocenio je izborni proces „regularnim“ u pogledu primene protivepidemioloških zaštitnih mera.
„Ant-kovid mreže se poštuju, u prostoru su obezbeđeni ispravni uslovi za glasanje. Ali molim građane da se ne okupljaju u školskim dvorištima, dok su na snazi antikovid mere“, istakao je ovaj kosovski ministar, uz parole o važnosti zdravlja.
16:15 – Presek do 15 časova – Mitrovica, glasalo 30,3%, Podujevo – 29,76%

U drugom preseku za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice i Podujeva, CIK je izneo nove podatke:

U Severnoj Mitrovici izlaznost do 15:00 bila je 30,3 odsto, ili 7.062 građana. Izlaznost na izborima 2017. godine u ovoj opštini bila je 29 odsto do ovog vremena.

U Podujevu je do 15:00 časova, izlaznost bila 29,76 odsto, odnosno 26.000 birača od ukupnih 87.381. U 2017. godini izlaznost je bila 31 odsto.

16:00 – Po jedno privođenje u policijsku stanicu u vezi sa izborima i u Podujevu i u Severnoj Mitrovici

Jedan glasač fotografisao je svoj glasački listić u Podujevu, zbog čega je predsednica te izborne komisije obavestila policiju, koja je privela ovu osobu u stanicu u Podujevu radi saslušanja. Kljan Kosova snimio je trenutak kada policija odvozi glasača.

I u Severnoj Mitrovici, dogodilo se privođenje, i to članice biračkog odbora, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Bratislav Radović.

U pitanju je osoba sa inicijalima S.G., koja je dovedena sa biračkog mesta Sv. Sava.

KoSSev nezvanično saznaje da se radi o članici biračkog odbora iz Samoopredeljenja, te da je navodno vršila uticaj na glasače.

„Ona je sada u policiji, uzima joj se izjava, uz konsultaciju sa tužiocem“, kazao je Radović.

Policija zadovoljna

Radović je istovremeno ocenio da policija uspešno održava javni red i mir, te da je na terenu optimalan broj policajaca.

Oni imaju i poseban zadatak – da osiguraju poštovanje zaštitnih protivepidemioloških mera.

Radović ističe da ne može da tvrdi da se ove mere poštuju u potpunosti, s obzirom na to da je u toku glasanje, ali situaciju ocenjuje pozitivno. Navodi da iako policija ne kažnjava danas, opominju glasače ukoliko primete da se mere ne poštuju, ali i da, kako dodaje, sami građani vode računa.

12:30 – Presek do 11 časova – Mitrovica, glasalo 12,62%, Podujevo – 8,27%

Na osnovu podataka Opštinske izborne komisije, u opštini Severna Mitrovica do 11:00 časova glasalo je 12,62% birača ili dve hiljade 942, od ukupno 23 hiljade 313, koliko je upisano u birački spisak. Poređenja radi, na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 3 hiljade 324 birača ili 15,2%.

U opštini Podujevo, do 11:00 časova glasalo je 8,27% birača ili 7 hiljada 223 birača od ukupno 87 hiljada 381, saopštio je CIK. Poređenja radi, na lokalnim izborima 2017. godine, do istog sata, glasalo je 7 hiljada 658 birača ili 9,1%.

10:30 – Atić: Pokušaj da se spreče posmatrači

Kandidat Samoopredeljenja Erden Atić, koji je glasao u Bošnjačkoj mahali, kako je javila Koha, kazao je medijima da, iako su biračka mesta otvorena na vreme, došlo je do problema sa posmatračima.

„Imali smo problem, imali smo tendenciju da se zaustave posmatrači na biračkim mestia, ali je problem prevaziđen uz intevenciju CIK-a.

10:00 – Koha: Rakić i Simić prekršili izbornu tišinu, pozvali da se glasa za Radojevića

Koha javlja da su zamenik kosovskog premijera Goran Rakić i poslanik u kosovskoj skupštini Igor Simić „prekršili izbornu tišinu“ tako što su „pozvali građane da izađu na izbore u najvećem mogućem broju u da glasaju za kandidata Srpske liste Milana Radojevića“.

Rakić je tokom obraćanja medija nakon glasanja spomenuo da Srpska lista ima podršku države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Istovremeno su pozvali i na poštovanje zaštitnih mera u pandemiji.

Prethodno su na glasanje došli uz veću grupu zaposlenih u nekoliko institucija u Kosovskoj Mitrovici.

KoSSev, koji je jutros pratio obraćanje ovih kosovskih zvaničnika će njihove izjave za medije objaviti nakon završetka izborne tišine – posle 19 časova.

09:00 – Šta kažu oni koji su glasali – Da se nastavi ovim kontinuitetom, da bude bolje, da nam se deca slobodno kreću, da ostanemo i opstanemo.

Pitali smo građane Kosovske Mitrovice, one koji su glasali šta očekuju od izbora:

„Da se odazovemo u što većem broju, da nastupimo jedinstveno, očekujemo da se nastavi ovim kontinuitetom, kako je do sada išlo“. „Šta da kažem, valjda biće bolje“; „Očekujemo da ostanemo i opstanemo“; „Da se nastavi kontinuitet razvoja srpske sredine, da se nastavi sa projektima urbanizacije, sloboda kretanja – od kada smo dobili gradonačelnika – svi procesi koji su postali aktuelni kreću se da bude efikasnije; da ostvarimo neka prava, ima mnogo problema u vezi sa uzurpiranom imovinom ne samo ovde, nego i na Kosovu. Sve to da gledamo preko ovih naših predstavnika da o tome raspravljamo a ne samo o povratku ne znam kojih ljudi koji su davno prodali i razmenili stanove“.


07:50 – I danas kolektivno glasanje

I za ove zbore u Severnoj Mitrovici glasači iz mitrovičkih institucija došli su kolektivno. Sa njima su čelnici Srpske liste – kandidat za gradonačelnika Srpske liste, Milan Radojević,  prethodni gradonačelnik, a sadašnji ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice, Aleksandar Spirić, poslanik Igor Simić i ostali.

07:30 – Otvorena birališta, pristižu prvi glasači

Građani Severne Mitrovice danas biraju gradonačelnika. Na listi za zaokruživanje se nalaze četiri kandidata – pod rednim brojem 121, ispred pokreta Samoopredeljenje – Erden Atić, pod brojem 122, nezavisni kandidat Dušan Milunović, pod brojem 123, kandidat Srpske liste, Milan Radojević i pod brojem 124 kandidat PDK, Fljorent (Florent) Azemi.

08:15 – Na prvoj konferenciji za medije jutros, Centralna izborna komisija potvrdila je da su sva biračka mesta u opštinama S. Mitrovica i Podujevo, gde se takođe održavaju izbori za gradonačelnika, otvoreni na vreme.

„Danas se u ovim dvema opštinama Republike Kosovo, održavaju vanredni izbori za gradonačelnika. Prema izveštajima opštinskih izbornih komisija iz ove dve opštine, biračka mesta otvorena su na vreme i prema planiranom vremenu u skladu sa zakonom“, kazao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

Biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova. Na njima su jasno istaknuta uputstva i o primeni zaštitnih mera od epidemije. Prvi glasači već pristižu i nose zaštitne maske.

Građani Severne Mitrovice glasaće na ukupno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara, i to u: OŠ „Sveti Sava”, Srednja tehnička škola „Mihailo Petrović Alas”, Medicinska škola, Mikronaselje, privatna kuća u Kolašinskoj ulici, privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala i istureno odeljenje OŠ „Sveti Sava” u Suvom Dolu.

Ovo su prvi kosovski izbori koji se održavaju u vreme pandemije koronavirusa usled čega je kosovska centralna izborna komisija usvojila je upustvo i odredila mere koje će se primenjivati tokom izbornog dana, a koje se odnose kako na glasače, tako i na osoblje u izbornom procesu. Neke od ovih mera su nošenje zaštitnih maski, održavanje distance, dezinfekcija ruku. Više o njima možete saznati u video klipu ispod.

Iz policije regiona Sever potvrđeno je da će u sklopu operativnog plana, osim procedure o izbornom procesu, raditi i na sprovođenju mera, kako protiv širenja koronavirusa, tako i u vezi sa održavanjem javnog reda i mira. Pripadnici Kosovske policije, kao i KFOR-a nalaze su u blizini najmanje jednog biračkog mesta.

Pravo glasa imaće i oni koji su oboleli od kovida, a nalaze se u kućnoj izolaciji.

CIK je prethodno najavio da su formirani mobilni timovi kako u Severnoj Mitrovici, tako i u Podujevu gde se danas takođe održavaju izbori za gradonačelnika. Ovi timovi posećivaće obolele od kovida na kućnim adresama, da bi i oni ostvarili svoje glasačko pravo.

Saopšteno je da je od 500 kontaktiranih osoba iz Podujeva koje su obolele od kovida, 250 izrazilo spremnost da glasaju. U Severnoj Mitrovici kontaktirana je 21 osoba, a većina je takođe spremna da glasa, saopšteno je juče.

Danas će biračima u Severnoj Mitrovici i Podujevu biti dozvoljeno da se kreću do 22:00 iako je na snazi policijski čas od 19:00 do 05:00. Mera će važiti samo danas, a odnosiće se i na osoblje u izbornom procesu.

Pravo glasa u Severnoj Mitrovici ima 23.180 registrovanih birača, a u Podujevu 87.800. Birački centri otvaraju se u 07:00 a zatvaraju 12 sati kasnije, u 19:00.

Severna Mitrovica ostala je bez zvanično izabranog gradonačelnika juna meseca ove godine, kada je u novoj kosovskoj vladi tadašnji gradonačelnik, Goran Rakić, izabran za zamenika premijera i ministra administracije i lokalne samouprave. On je tada na mesto gradonačelnika podneo ostavku, a vršilac dužnosti postao je njegov dotadašnji zamenik, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Zbog epidemije izazvane koronavirusom, izbori za novog gradonačelnika Severne Mitrovice i Podujeva su odlagani sve do prošlog meseca, kada je kosovski predsednik Hašim Tači najavio da će oni ipak da se održe 29. novembra.

CIK je nakon toga, odredila rokove za sprovođenje predizbornih aktivnosti i odobrila operativni plan za sprovođenje izbora, kao i troškove političkih partija tokom kampanje koja je uglavnom vođena pute interneta i bez većih okupljanja.

Više o svemu što je prethodilo današnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Gradonačelnik 2020Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.