Abeljard Tahiri pozvan od strane Specijalnog suda

Vest je ažurirana

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri, sledeći je gost Specijalnog suda.

RTV Dukađini je od veoma pouzdanih izvora saznao da je ministar Tahiri dobio poziv od Specijalnog suda i da će otputovati u Hag krajem oktobra.

KoSSev: U međuvremenu, Tahiri je za RTV Dukađini potvrdio da je dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, ali i da je to očekivao, prenosi Beta.

“Pre dve nedelje sam dobio poziv od Specijalnog suda, odnosno od Specijalnog tužilaštva u svojstvu svedoka. To je bilo očekivano, nije me iznenadilo“, kazao je on.

Rekao je da je imao intenzivnu komunikaciju sa Specijalnim sudom tokom ove godine i na osnovu nejasnoća koje su se pojavile u toj komunikaciji očekivao je poziv.

Inače, Specijalni sud je u utorak pozvao na razgovor bivšeg poslanika PDK-a, Fadilja Beku (Fadil Beka). On je bio lekar za vreme rata na Kosovu.

Pored Beke, Specijalni sud je pozvao dva bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, Fatmira Sopina (Fatmir Sopin) i Sejdija Veseljina (Sejdi Veselin).

KoSSev: Kako prenosi Gazeta Express, Tahiri nije učestvovao u ratu, a danas je poručio da „za sada ne može da komentariše ovo pitanje“.

Tahiri je drugi službenik Ministarstva pravde koji nije učestvovao u ratu a koji je dobio poziv iz Haga.

Prethodno se u Hagu pojavio Riljind Beriša koji je za vreme rata na Kosovu imao svega osam godina.

Međutim, kako je tada prenela Gazeta Express pozivajući se na svoje izvore, Beriša, koji inače radi u Kancelariji za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde, nije osumnjičen za bilo kakav „zločin“ u ratu, već je ispitivan zbog navodnog „curenja osetljivih informacija iz kancelarija“.

Razlog poziva u Hag bio je taj što se sumnjiči da je počinio „neke povrede zakona“ tokom obavljanja dužnosti kao i zbog „curenja“, dodaje Gazeta Express.

S druge strane, kosovsko ministarstvo pravde tada je demantovalo ove navode, poručivši da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi.

KoSSev: Spisak do sada javnosti poznatih ispitanih

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. U nastavku sledi lista osoba koje su javno saopštile da su ispitane od strane ove institucije:

 1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
 2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao. Advokat – Arianit Koci.
 3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
 4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
 5. Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj.
 6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Ljuštaku je ispitan i 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
 7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest– Šalji se „gubi svaki trag“, a početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za Šaljom. Šalja je 24. maja uhapšen po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu a u skladu sa optužnicom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Početkom jula osuđen je na 14 godina zatvora zbog otmice Albanca koji je kasnije pronađen mrtav.
 8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo „operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
 9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ pripadnik u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.
 10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
 11. Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.
 12. Ismet Tara, poznatiji kao „Komandant Hodža“ primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.
 13. Naser Krasnići, bivši komandant OVK za oblast Paštrik ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.
 14. Nazif Mehmeti, bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.
 15. Faton Mehmetaj, bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je Mehmetaj bio ispitivan.
 16. Mahir Hasani, pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, javio je prištinski Insajderi, ali je vest demantovao sam Hasani. Međutim, početkom februara, advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila je da je specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema g. Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.
 17. Ljahi Ibrahimaj (Lahi Ibrahimaj) general OVK iz Metohije (Dukagjin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.
 18. Isuf Gaši ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.
 19. Pjeter Šalja poznatiji kao „Komandant vuk“ ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu. Ovu vest saopštio je Šalja 21. februara, ali tada nije precizirao kada je ispitan, već je naveo da je bio ispitan „pre nekoliko dana“.
 20. Bljerim Kuči, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će „ispuniti svoju obavezu“ i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal Zeri je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.
 21. Osman Karpuzi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.
 22. Baškim Ndrecaj, bivši pripadnik OVK iz Suve Reke 13. marta dobio je poziv Specijalnog suda. Ndrecaj je ispitan maja i to kako je saopštio, u svojstvu osumnjičenog. Rekao je i da se branio ćutanjem.
 23. Saljih Ljajći, komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je „Udruženje ratnih veterana OVK“ iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.
 24. Enver Šalja, bivši predstavnik OVK u Nemačkoj. Poziv za saslušanje u svojstvu svedoka uručen mu je upravo u Hagu gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.
 25. Bivši pripadnik OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg, čiji identitet je poznat TV Kljan Kosova, ispitan je tokom marta u kancelarijama EULEX-a u Prištini.
 26. Rahim Hašimi (Rrahim Hashim), bivši pripadnik “Delta komandnih snaga” 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Hašimija je uhapsila Kosovska policija u maju zbog sumnje da je sa organizovanom kriminalnom grupom počinio krivična dela „zelenašenje“, „prinuda“ i „prevara“, međutim, za razliku od četvorice uhapšenih u akciji „Talas“ kojima je određen pritvor, Hašimi je odmah po hapšenju oslobođen.
 27. Mendim Daka – Šari (Mendim Daka „Sharri“) bivši komandant specijalne jedinice „Generalštaba OVK“, kako je prenela Gazeta Express 13. maja trebalo je da putuje u Hag na poziv Specijalnog suda.
 28. Fljamur Hoti (Flamur Hoti), bivši pripadnik OVK, kako je sam potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda za 28. maj. Nije poznato da li je i u kom svojstvu ispitan.
 29. Šukri Buja (Shukri Buja), bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, kako je sam potvrdio za Gazetu Express, biće ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 17. jula u Hagu.
 30. Ramiz Ćerićin (Ramiz Qeriqin), poznat kao „komandant Lav“, ispitan je 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog, kako je sam naveo. Medijima je rekao da nije mogao da putuje u Hag zato što nema pasoš jer je na poternici INTERPOL-a, pa mu je omogućeno da bude saslušan u kancelariji EULEX-a u Prištini.
 31. Naim Maljoku, savetnik kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja i bivši načelnik Oslobodilačke vojske Kosova, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.
 32. Ramuš Haradinaj, koji je u tom trenutku vršio funkciju premijera, saopštio je 19. jula da je dobio poziv za ispitivanje od Kancelarije specijalnog tužioca i da će se u Hagu pojaviti u svojstvu osumnjičenog zbog čega je podneo ostavku na funkciju premijera. Haradinaj je bio ispitan u Hagu 24. jula.
 33. Bisljim Zurapi (Bislim Zyrapi), savetnik predsednika Kosova i istovremeno bivši načelnik štaba OVK, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje je, kako je sam potvrdio za kosovske medije, zakazano za 4. avgust.
 34. Sokolj Bašoten (Sokol Bashotën), kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušana u Hagu, potvrdio je za Insajderi predsednik bivših pripadnika OVK, Hisni Gucati (Hysni Gucati). Datum zakazanog ispitivanja, za sada nije poznat.
 35. Jakup Krasnići, bivši predsednik kosovske skupštine, ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.
 36. Miljaim Zeka, poslanik u kosovskoj skupštini, dva puta je već bio ispitan od strane Specijalnog suda, potvrdio je on. Kako je sam naveo, ispitan je u vezi sa slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka „spasio život u zatvoru OVK u Albaniji“.
 37. Avdi Ibrahimi, pripadnik „OVK“ „Brigade Paštrik“, pozvan je da da iskaz 2. oktobra, ali nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.
 38. Jedan pripadnik „OVK“ iz „Brigade Paštrik“ je dobio poziv za ispitivanje prošle nedelje. Želeo je da ostane anoniman, a o njegovom pozivu je javnost obavestilo Udruženje veterana „OVK“. Nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.
 39. Novinar Nuhi Bitići saopštio je krajem jula da ga je ispitao specijalni tužilac, ali nije predočio gde, niti u kom svojstvu je ispitan.
 40. Time Kadrijaj, poslanicu u kosovskoj skupštini, koja je tokom rata služila u OVK kao vojni lekar u zoni Dukađini (Metohija), kontaktirao je Specijalni sud i u Hagu bi trebalo da se pojavi 18. septembra, u svojstvu svedoka.
 41. Riljind Beriša, službenik kosovskog Ministarstva pravde, poziv je dobio 18. jula. Ispitivan je dva dana za redom od strane tužioca Specijalnog suda u Hagu. Beriša je tokom rata na Kosovu imao samo osam godina. Kako su preneli kosovski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore. Beriša nije osumnjičen zbog zločina u ratu, već je ispitivan zbog navodnog „curenja osetljivih informacija“ iz Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde gde i radi. Kosovsko MP, međutim, tvrdi da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi.
 42. Safete Haderđonaj, bivša poslanica stranke PDK, dobila je poziv 4. septembra i pojavila se 19. septembra pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu svedoka. Saslušana je u vezi sa svojim učešćem u ratu u periodu od 01. januara 1998. do 31. januara 2000. godine. Posle ispitivanja nisu poznati ostali detalji.
 43. Ljuljzim Kabaši, kandidat za poslanika za izbore 2019. iz AAK iz Prizrena, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu svedoka, a kako prenose kosovski mediji, planirano je da bude ispitan 24. septembra, ali je to promenjeno za 25. On je 24. i otputovao u Hag, dodavši da će biti ispitan u svojstvu svedoka.
 44. Sokolj Bašota, predsednik ogranka PDK u Klini, ispitan je 18. septembra u Hagu, kako je sam priznao, u svojstvu osumnjičenog. Prema njegovim rečima, Specijalni sud mu je ponudio sporazum „koji bi bio povoljan za njega, ali loš po OVK“.
 45. Petrit Bojadžiu, bivši pripadnik OVK i trenutni kapetan Generalštaba KBS, pozvan je da u Hagu svedoči 25. septembra, ali nije poznato u kom svojstvu.
 46. Mehmet Suljaj, bivši pripadnik 128. brigade OVK, u operativnoj zoni Paštrik pozvan na saslušanje 27. septembra u svojstvu svedoka.
 47. Besim Bajrami, bivši pripadnik OVK iz sela Dreoc u Orahovcu primio je poziv na ispitivanje krajem oktobra, u svojstvu svedoka.
 48. Fadilj Beka, nekadašnji lekar OVK u regionu Drenice i poslanik PDK u Skupštini Kosova, dobio je poziv za saslušanje od strane specijalnog suda 14. oktobra. Pozvan je u svojstvu svedoka.
 49. Fatmir Sopina, bivši pripadnik OVK i predsednik ogranka Prištine, pozvan je u Hag ali nije poznato u kom svojstvu.
 50. Sejdi Veseljin, veteran OVK, pozvan je u Hag, nije poznato u kom svojstvu i kada će biti ispitan.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.