Tači ispitan u Hagu, ispitivanje se nastavlja i sutra

Foto: RSE

Vest je ažurirana 

Tači ispitan u Hagu, ispitivanje se nastavlja i sutra
Nakon saslušanja koje je trajalo šest sati, kosovski predsednik Hašim Tači u kratkoj izjavi medijima kazao je da je slušao o tehničkim detaljima o kojima su razgovarali advokat i tužilac i najavio da se razgovori nastavljaju i sutra. Tači se osim kratke izjave obratio samo na albanskom, ignorišući novinarske zahteve da to učini i na engleskom.
„Ja sam danas čuo razmene različitih tehničkih pitanja između advokata gospodina Prospera i tužilaca, tehnička pitanja i razjašnjenja, a u isto vreme i ona početna interesovanja tužilaca za Oslobodilačku vojsku Kosova, tako da će se sutra nastaviti“ kazao je Tači.
Kako navodi reporter N1 iz Haga, pretpostavlja se da je Tači odgovarao samo na dodatna pitanja u skladu sa zahtevom suda i da još uvek nije završena priča oko ove optužnice. Ona je podignuta 24. aprila, sudija za prethodni postupak ima šest meseci da je potvrdi, tako da će se njena sudbina znati u oktobru.

Tači stigao u sud u Hag

Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je u Kancelariju specijalizovanog tužilaštva u Hagu gde će, kako je ranije sam najavio, biti ispitan.

Pre ulaska se kratko obratio medijima rekavši da je tu da ispoštuje nezavisno Kosovo.

„Danas sam tu da ispoštujem ono o čemu sam sanjao i za šta sam se borio – nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini prava. Spreman sam da se suočim sa ovim novim izazovom i da izađem uspešan za mog sina, moju porodicu, moj narod i moju državu“, rekao je Tači medijima prenosi Radio slobodna Evropa.

Tačijev advokat je, kako javlja Radio slobodna Evropa, redakcija na albanskom jeziku, Pjer-Ričard Prosper (Pierre-Richard Prosper), bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu, što je u suprotnosti sa jučeranjim izveštavanjem Kljan Kosova da će Tačija braniti britanski advokat Džefri Najs, bivši tužilac u slučaju protiv Slobodana Miloševića.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, pojavio se danas u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca nešto manje od tri nedelje nakon što je KST objavilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Tači i Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava identifikovanih žrtava među kojima su Albanci, Srbi i Romi.

Zastava „OVK“ na ogradi Specijalnog suda

Kako javlja prištinski Indeksonline, pripadnici kosovske dijaspore, okačili su na ogradi preko puta Specijalizovanih veća Kosova zastavu „OVK“.

Grupa Albanaca je i organizovala i protest u blizini prostorija tužilaštva, javila je Koha. Oni su nosili transparente koji opominju na zločine režima Slobodana Miloševića za koje, kako smatraju, nema pravde.

Foto: Koha

Uoči polaska u Hag, u nedelju veče, Tači je dao intervju albanskom Top Channel-u gde je još jednom naglsio važnost toga što je kosovska Skupština bila ta koja je oformila takozvani Specijalni sud, umesto da je to onda prepušteno Savetu bezbednosti UN koja bi u suprotnom formirala međunarodni sud.

„Ispunićemo u potpunosti odgovornost za okolnosti stvorene našim građanskim obavezama, našim ustavnim i zakonskim obavezama. Znam da je to bila istorijska nepravda kada su osnovana ta Specijalizovana veća, ali želim da naglasim i danas da je to bila vrlo teška odluka Skupštine Republike Kosovo, ali jedna strateški ispravna odluka“, rekao je on za Top Channel.

Šta stoji u Martijevom izveštaju

Specijalni sud, oformljen je usvajanjem izmene kosovskog ustava i usvajanjem posebnog zakona, a nakon znatnog pritiska međunarodnih predstavnika sa svrhom da se ispitaju navodi o zločinima iznetim u izveštaju izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija.

U izveštaju se navodi da je Hašim Tači kao član Dreničke grupe, postao šef organizovane kriminalne grupe, da se zahvaljujući podršci SAD i zapadnih zemalja koje su ga prepoznale kao poželjnog partnera, osećao nedodirljivo iako je u izveštajima brojnih obaveštajnih agencija označeno da je preko svoje Dreničke grupe stvorio mrežu organizovanog kriminala na Kosovu i u Albaniji.

„Važno je naglasiti da u poverljivim izveštajima koji datiraju pre više od jedne decenije, agencije posvećene borbi protiv krijumčarenja droge u najmanje pet zemalja, su označile Hašima Tačija i ostale članove njegove „Dreničke grupe“ kao osobe koje su vršile nasilnu kontrolu nad trgovinom heroinom i drugim narkoticima“, navodi se u izveštaju usvojenom u Savetu Evrope 2010.

Među ozbiljnijim optužbama iznesenim u izveštaju je i ona koja navodi da je Tači, zajedno sa Đavitom Haljitijem, Azemom Suljom i Fatmirom Ljimajem naredio, i u nekim slučajevima lično nadgledao ubijanja, pritvaranja, prebijanja i ispitivanja u različitim delovima Kosova i Albanije između 1998. i 2000.

Ova grupa optužuje se i da je upravljala ad hoc pritvornim centrom u Albaniji gde su pritvarani zatvorenici sa Kosova kojima su nasilno vađeni organi radi prodaje na crnom tržištu.

Advokat: Dva moguća razloga Tačijevog odlaska u Hag

U izjavi za Kohu, prištinski advokat, Arianit Koci, kritikovao je netransparentnost kosovskog predsednika za kog kaže da je trebalo da iznese više detalja o tome zašto odlazi u Hag. Sam Koci smatra da za to postoje dva razloga – ili se odaziva pozivu sudije za prethodni postupak ili će biti saslušan zbog navoda o ometanju rada suda.

„Tači je možda pozvan na zahtev sudije za prethodni postupak da se izjasni o optužnici, što je predviđeno pravilom 86, ali postoji i druga opcija – da je g. Tači sada pozvan zbog krivičnog dela koje nema nikakve veze sa ratnim zločinima koji spadaju u nadležnost Specijalizovanih veća. To se direktno odnosi na javno saopštenje o optužnici, gde je tužilaštvo navelo tvrdnju da je g. Tači kontinuirano opstruisao i sabotirao rad Specijalizovanih veća. Naravno, ovo su navodi Tužilaštva u ovoj fazi i možda nisu tačni“, rekao je Koci, prenosi Koha.

Povezani članci:

Kljan: Tači stigao u Hag

Tači u ponedeljak u Hagu

Tači: Daću ostavku ukoliko se optužnica i potvrdi

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.