Bivši šef vojne policije OVK Nazif Mehmeti ispitan u svojstvu osumnjičenog

Bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, Nazif Mehmeti, ispitivan je dva dana u kancelarijama specijalnog tužioca u Prištini, 22. i 23. januara. Mehmeti je ispitan u svojstvu osumnjičenog, saopštio je njegov advokat, prenosi Zeri.

Advokat, Tahir Recaj saopštio je da je njegov klijent ispitivan u svojstvu osumnjičenog, da je format ispitivanja bio korektan i da je njegov klijent odgovorio na sva pitanja tužioca.

Recaj je izjavio da na osnovu pitanja tužioca veruje da će istraga protiv njegovog klijenta biti zaustavljena.

“Nisu nam ništa rekli, ali, na osnovu onoga što sam profesionalno mogao da ocenim, verujem da neće biti podignuta optužnica protiv Mehmetija. Nadam se da će tužilac da zaustavi istragu protiv njega.”

Reze Hodža, iz Kosovskog demokratskog instituta, grupe za pravne i političke studije, očekuje da će Specijalizovano tužilaštvo u Hagu uskoro poslati još poziva bivšim pripadnicima OVK.

Hodža smatra da je važno da se zna u kom svojstvu je Specijalno tužilaštvo pozvalo lica na ispitivanje.

„Kad je reč o svojstvu u kom je Specijalno tužilaštvo pozvalo lica, potrebno je da to bude poznato javnosti, zato što se njihova odbrana pokriva novcem poreskih obveznika Kosova.“

Takođe, smatra da Specijalni sud mora da razjasni da li su pozvani povodom jednog ili više slučajeva ili u više svojstva, kako se ne bi zbunjivali građani Kosova.

Krajem prošle nedelje u kancelarijama EULEX-a u Prištini, bivši komandant OVK u oblasti Paštrik Naser Krasnići, ispitivan je dva dana u kancelarijama EULEX-a u Prištini, saopštila je Gazeta Express.

Međutim, Krasnićijev advokat Fljorin Vertopin (Florin Vertopin) nije bio dostupan da prokomentariše u kom svojstvu je njegov klijent ispitan.

Sredinom januara počele su učestalije javne aktivnosti Specijalizovanih veća, kako u Hagu tako i u Prištini. Do sada, prema saznanjima dostupnim javnosti, osim Nazifa Mehmetija ispitani su Gani Geci, Astrit Šabani, Sokolj Dobruna, Safet Sulja, Rustem Mustafa Remi, Sami Ljuštaku, Sabahajdin Cena i Naser Krasnići.

KoSSev: Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

 1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
 2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao. Advokat – Arianit Koci.
 3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
 4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
 5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
 6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Saslušanje Ljuštakua počelo je danas, 16. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
 7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“.
 8. Safet Sulja,„pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
 9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.
 10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“. Trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
 11. Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.
 12. Ismet Tara, poznatiji kao „Komandant Hodža“ primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara će biti ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.