Izdata međunarodna poternica za Remzijem Šaljom

Remzi Šalja Remzi Shala Komandant Crvena jabuka
Remzi Šalja (Remzi Shala), Foto: Kallxoal

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika)

Osnovni sud u Prizrenu je izdao međunarodnu poternicu za bivšim pripadnikom OVK, Remzijem Šaljom (Remzi Shala) poznatim pod ratnim nadimkom „Crvena jabuka“.

Šalja se nije pojavio na ročištu u Osnovnom sudu u Prizrenu 9. januara na suđenju za ubistvo Hadžija Pertešija (Haxhi Parteshi) koje se dogodilo 1998, javlja Kallxo.

Usled njegovog odsustva, Sudsko veće je izdalo nalog policiji da Šalju izvede pred sud.

Po izdavanju naloga suda da policija istraži dodatne informacije o tome gde se Ramzi Šalja nalazi, policija nije mogla da pruži tražene dodatne informacije o njegovom boravištu.

Kallxo izveštava da je predmetni sudija u slučaju Remzija Šalje, Remzi Elezi, izdao lokalni nalog, ali i međunarodni nalog za hapšenje, budući da policija nije uspela da locira optuženog Šalju.

U Zakonu o krivičnom postupku je navedeno da se „privođenje može naložiti ukoliko je optuženi protiv koga je pokrenut krivični postupak u begu.“

Međunarodno privođenje može se zatražiti u slučajevima kada traženo lice nije na Kosovu ili postoje dokazi da osoba boravi van Kosova. Kallxo je redovno pratio sudska ročišta Remzija Šalje i više puta je izveštavao o pozivu Specijalnog suda i njegovom begu.

Šalja je u decembru primio od Kancelarije specijalnog tužioca poziv na saslušanje u Hagu za 17. januar i od onda nije u kontaktu sa svojim advokatom.

Remziju Šalji se trenutno sudi za ratni zločin u vezi sa kidnapovanjem Hadžija Pertešija iz Suve Reke 1998, koji je posle nekoliko dana pronađen mrtav.

Pročitajte još:

Remzi Šalja još jedan „komandant OVK“ pozvan u Hag ali odbio

Izdat nalog za hapšenje Šalje, Seljimi zbog „narušenog zdravlja“ zasad neće biti ispitan, Cena bi radije da bude optuženi nego svedok Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.