Specijalni sud ispitao Haradinajevog savetnika Suljejmana Seljimija

seljimi i gaši
Foto: FB, Tomë V. Gashi

Politički savetnik kosovskog premijera Suljejman Seljimi, osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji je trenutno na uslovnom otpustu, ispitan je danas u Prištini od strane Specijalnog suda. Vest o tome da je Seljimi imenovan za savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, potvrdila je danas za KoSSev portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši. 

Krajem godine objavljeno je da je Seljimi dobio poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda. Trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu, međutim, dva dana pred put, hospitalizovan je, zbog čega je ispitivanje odloženo. Direktor ORL klinike u Prištini, Hajdin Tači, otkrio je tom prilikom da je Seljimi primljen sa simptomima „vrtoglavice i povraćanja“ te da može da se kreće „samo ako ima lekara pored sebe i ako prima terapiju“ kao i da u takvim okolnostima „on može da otputuje u Hag“ ali da bi morao „sve vreme da prima infuziju“.

Vest da je Seljimi ispitan danas u Prištini, potvrdio je njegov advokat Tom Gaši na svom Fejsbuk profilu.

„Komandant Glavnog štaba OVK, Suljejman Seljimi pozvan od strane Specijalnog suda dao je danas izjavu u Prištini,“ saopštio je Gaši i najavio konferenciju za medije u 14 časova.

Pored Gašija, Seljimi je kao advokata odbrane angažovao i advokata Gregora Gaja Smita (Gregor Guy-Smith), koji je već pred Haškim tribunalom branio kosovske Albance optužene za ratne zločine.

Seljimi koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust.

Suljejman Seljimi hospitalizovan dva dana pre puta u Hag, za proslavu Nove godine dobio dva slobodna dana

Kosovski lideri primili osuđenog ratnog zločinca kao počasnog gosta

Prošlog petka, šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Avni Arifi saopštio je da će Seljimi biti novi Haradinajev politički savetnik.

Portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši potvrdila je danas za KoSSev da je Seljimi imenovan za Haradinajevog političkog savetnika.

„Da, istina je da je Suljejman Seljimi imenovan za savetnika premijera,“ odgovor je koji smo dobili od portparolke Donjete Gaši.

Međutim, portparolka kosovske vlade, redakciji KoSSeva nije odgovorila na još dva pitanja koja smo joj istovremeno uputili, a to su: Koja će biti primarna oblast u kojoj će Seljimi savetovati kosovskog premijera i na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može zaposliti osobu koja je na izdržavanju kazne.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za savetnika premijera osudile su i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Direktor kosovskog Fonda za Humanitarno pravo Bekim Bljakaj takođe je osudio Seljimijevo imenovanje.

„Moj stav i stav organizacije je da je ovo zapravo nedopustivo, da je neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin ne bi trebalo nikako da ima bilo kakvu institucionalnu funkciju, a još manje vrlo važnu funkciju savetnika premijera,“ rekao je Bljakaj za KoSSev dodavši da „bez obzira na to da li zakon dozvoljava stupanje u radni odnos osobe koja je na uslovnom izdržavanju kazne ili ne, to svakako nije moralno ispravno“.

„Suljejman Selimi ništa ne duguje pravdi, i svi ga veoma poštuju. Niko nije pobegao od pravde,“  s druge strane, reakcija je  kosovskog premijera, Ramuša Haradinaj povodom saopštenja Inicijative mladih za ljudska prava Srbije i Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.