Cena i Mustafa ispitani, sutra u Hagu počinje ispitavanje Ljuštakua

Rustem Mustafa
Foto: Tviter nalog Đeraćine Tuhine, dopisnice RSE iz Brisela

Bivšeg pripadnika OVK u operativnoj zoni Paštrik, Sabahajdina Cenu, saslušao je specijalni tužilac u svojstvu osumnjičenog, juče, u kancelarijama EULEX-a, dok je, istovremeno, ispitivanje Rustema Mustafe – Remija u Hagu trajalo gotovo osam časova. Ispitivanje Remija nastavljeno je i danas, dok ispitivanje Samija Ljuštakua, takođe u Hagu, treba da počine sutra. 

Rustem Mustafa Remi, koji je u nedelju otputovao za Hag zajedno sa Samijem Ljuštakuom, ispitivan je juče i danas.

Na kraju dvodnevnog ispitivanja koje je trajalo skoro 10 sati, Rustem Mustafa je novinarima rekao da je završio sa ispitivanjem u Hagu.

Prvobitno, ispitivanje Mustafe i Ljuštakua, zakazano je za 14. januar, međutim budući da ih zastupa isti advokat, Arianit Koci, ispitivanje Ljuštakua odloženo je za 16.

„Oni (tužilaštvo) su bili ozbiljni u pitanjima i mi smo ozbiljno odgovorili na svako pitanje. Ja sam obećao da ću ovde da štitim OVK, međutim OVK je štitila mene,“ rekao je Mustafa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Upitan u kom svojstvu je pozvan na ispitivanje u Hagu, on je ponovio da je „osumnjičeni svedok“.

Za sutra je planirano da počne ispitivanje Samija Ljuštkaua, takođe bivšeg komandanta OVK. Prema najavi odbrane, njegovo ispitivanje je planirano da potraje do petka.

Istovremeno, sa ispitivanjima se nastavlja i u Prištini. Pored Ganija Gecija, Astrita Šabanija, Safeta Sulje i Sokolja Dobrune, u Prištini je juče počelo i ispitivanje Sabahajdina Cene.

Advokat Sabahajdina Cene, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog. Jučerašnje ispitivanje nastavljeno je i danas.

Specijalni sud je formiran s ciljem da se utvrde navodi iz izveštaja Saveta Evrope da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, ubistva, kidnapovanja i nehumano tretirali civile. Najozbiljniji navodi u izveštaju se odnose na sumnje o trgovini ljudskim organima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.