Bivši komandant OVK Rustem Mustafa Remi ide na ispitivanje u Hag

Rustem Mustafa Remi
Foto: YouTube/ Gazeta Express/ Screenshot

Rustem Mustafa Remi  je bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i poslanik Skupštine Kosova koji će se 14. januara pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, saopštio je njegov advokat Arianit Koci.

„Sa ovlašćenjem mog klijenta, Rustema Mustafe, obaveštavam da je on primio poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tužilaštva Kosova u Hagu. To je poziv za davanje izjave,“ kazao je Koci, prenosi portal Koha.

Advokat je rekao da je Mustafa spreman da se dobrovoljno pojavi i spreman je da objasni sve okolnosti o kojima Specijalno tužilaštvo vodi istragu.

Rustem Mustafa je u izveštaju nemačke savezne obaveštajne službe koji je decembra 2008. objavio Wikileaks bio naznačen kao osoba koja je kontrolisala region Laba i kao jedan od najuticajnijih komandanta UČK-a. Mustafa u švercu droge usko sarađuje sa Haradinajem. Za Mustafu radi klan Suma, dodaje se u izveštaju.

Apelacioni sud u Prištini je novembra 2015. potvrdio prvostepenu presudu Rustemu Mustafi, Ljatifu Gašiju i Nazifu Mehmetiju, trojici vođa bivše OVK u regionu Podujeva. Mustafa je tada osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu. U tom trenutku je bio poslanik PDK u Skupštini Kosova.

„To su sva saznanja koja imamo do sada. Uljudno molimo novinare da ne kontaktiraju gospodina Mustafu u vezi s ovim pitanjem,“ kazao je Koci.

Mustafu je ranije pravosnažno osudio Osnovni sud u Prištini na četiri godina zatvora zbog ratnih zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je početkom decembra na ispitivanje tri bivša oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima je i jedan bivši poslanik Skupštine Kosova, preneo je ranije danas portal Gazeta Express.

Portal je naveo da je identitet tih osoba poznati redakciji.

U odgovoru na pitanje redakcije portala, iz kancelarije Specijalnog tužioca Džeka Smita je navedeno da ne daju informacije o slučajevima koji su u toku, niti daju informacije o vremenu kada bi mogle da budu podignute moguće optužnice.

Televizija KTV javlja da ima informacije da su istražitelji Specijalnog tužilaštva bili na Kosovu i pregovarali o mogućoj predaji osumnjičenog bivšeg poslanika Skupštine Kosova.

„Ima izgleda da se u januaru postigne sporazum i da se on vrlo brzo dobrovoljno preda,“ javlja KTV.

Prištinski portal je preneo da je bivši poslanik koji je navodno dobio poziv tužilaštva, odbio da odgovara na pitanja redakcije Gazeta Express.

Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo su institucije koje su formirane zakonom usvojenim u Skupštini Kosova 2015. godine kao rezultat izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija koji je 2011. godine prihvaćen kao dokument Saveta Evrope.

Početkom novembra ove godine, još jedan bivši poslanik Skupštine Kosova, Gani Geci je u emisiji Pressing na T7 opisao kako ga je saslušao tužilac Specijalnog suda. Tom prilikom je izjavio da će u Hagu biti svedok za pet ubistava. Sam Geci je izvršio dva ubistva u, kako je tvrdio, samoodbrani. Godine 2014. ubio je Ruždija Šaćirija. Po ovom činu, on se predao EULEX-u, zahtevajući da „nema ništa sa kosovskim pravosuđem“. Za ubistvo Ruždija osuđen je na četiri i po godine od čega je većinu preležao u kućnom pritvoru zbog pretnji.

Bivši poslanik skupštine Kosova i dugogodišnji član DSK, a potom Demokratskog Savez Dardanije, Gani Geci, bio je u stalnom sukobu sa pripadnicima OVK iz regije Drenice, bliskim saradnicima Hašima Tačija.

Netrpeljivost i sukobi, javili su tada kosovski mediji, datirali su još od 1998. godine, kada je Geci odbio da se stavi pod komandu Dreničke grupe OVK.

Na njega je pucano i pre 2014. kada je i bio ranjen, a dvoje njegovih prijatelja – jedan telohranitelj Ibrahima Rugove i drugi novinar lista ”Bota Sot”, ubijeni su kada je svojevremeno Geci u samoodbrani pucao iz vatrenog oružja i tada ubio komandanta OVK Abedina Redžu, poznatog pod nadimkom ”Sandokan”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.