Ispitali bivšeg pripadnika OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg


Glavna tema izveštaja bivšeg izvestilaca Saveta Evrope Dika Martija, zbog kojeg je, između ostalog, i formiran Specijalni sud, jeste tvrdnja da je OVK vršila trgovinu organima. Nedavno je TV Kljan Kosova emitovala prilog o bivšem pripadniku OVK, koji je tokom rata na Kosovu, nakon ranjavanja, navodno helikopterom evakuisan u bolnicu u Tirani, gde mu je posle operacije saopšteno da mu je odstranjen bubreg. Upravo o tome su ga nedavno ispitali i istražitelji za Specijalni sud u Hagu.

Pozvan u svojstvu svedoka, skoro dva dana bio je ispitivan u sedištu EULEX-a u Prištini.

U prilogu nisu naveli njegov identitet, ali Kljan Kosova navodi da im je on poznat.

“U toku rata, bilo nas je oko 70 vojnika, kada smo upali u zasedu, u jedno minirano polje, na sreću tu niko nije ubijen, ali je nas trojica ranjeno. Ja sam najteže ranjen, stoga su me prebacili u vojnu bolnicu u Tirani. Tu je trebalo da me operišu, gde su nakon toga došli, i čestitali mi, rekli su mi da su mi jedan bubreg i deo creva odstranili, pošto su bili teško oštećeni,” izjavio je ispitani.

Ovaj bivši pripadnik OVK rekao je da mu je potom, ispitivanje u sudu o onome što je lično iskusio – bio najteži deo, „ne zato što je u tome bilo nečega ilegalnog“, već zato što je bio prinuđen da se podseti na traumatično iskustvo gubljenja vitalnog organa, navodi dalje Kljan Kosova.

“Oni su me samo pitali o strukturi OVK. Pitali su me gde sam ranjen – nacrtao sam im na karti. Pitali su me: ko te je uzeo helikopterom, ko te je operisao, da li si imao transplataciju, kako sam izgubio bubreg. Ova pitanja su za mene bila vrlo teška, kao da mi staviš ruku unutra i da mi promešaš organe” – govori ovaj Albanac.

Kako kaže “ne samo da nije bilo ničega istinitog u tvrdnjama istražitelja, već je tretman u Tirani bio neuobičajeno dobar”.

I da mi je otac bio ministar odbrane Albanije, ne bi mi poslao helikopter da me prebaci u vojnu bolnicu u Tiranu

Dodaje i da je rekao istražiteljima da bi želeo da se licem u lice nađe sa Dikom Martijem  kako bi “opovrgao njegove klevete, koje je izneo protiv svetog rata OVK”.

Prema prikupljenim informacijama, brojni su konkretni i konvergentni pokazatelji koji potvrđuju da su neki Srbi i neki kosovski Albanci bili zatvoreni na tajnim lokacijama u severnoj Albaniji. Na ovim lokacijama nalazili su se zatvori koje je kontrolisao OVK, navodi se u izveštaju Dika Martija iz 2011 godine.

Pre nego da nestanu bili su podvrgnuti nehumanom i ponižavajućem postupanju. Brojne indikacije potvrđuju da su u periodu neposredno nakon završetka oružanog sukoba na Kosovu 1999, a pre nego da međunarodne snage preuzmu kontrolu i uspostave red i zakon, nekim od zatvorenika vađeni organi na klinici u Albaniji u blizini Kroje (Fushe-Kruje). Premda su konkretni dokazi o takvoj trgovini već postojali na početku dvehiljaditih, međunarodne vlasti u ovom regionu nisu smatrale za potrebno da detaljno ispitaju ove okolnosti ili su to učinile na nepotpun i površan način, navodi se u Martijevom izveštaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.