Tači na saslušanju i u četvrtak

Foto: RSE

Treći dan ispitivanja kosovskog predsednika, Hašima Tačija pred specijalnim tužiocem u Hagu je završen. Ispitivanje se nastavlja i sutra, javlja Radio Slobodna Evropa.

Tači nakon današnjeg ispitivanja nije davao izjave za medije ali se nije medijima obraćao ni kada je ulazio u zgradu tužilaštva.

Ovo je treći dan Tačijevog ispitivanja, koje je i danas kao i prethodna dva dana trajalo po 6 sati. Međutim, za svo to vreme, kako tvrdi sam Tači, on je samo u ponedeljak kazao da je slušao tehničke informacije koje su razmenjivali tužilac i njegov advokat Pjer-Ričard Prosper (Pierre-Richard Prosper).

Kosovski predsednik, Hašim Tači, pojavio se ovog ponedeljka u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca nešto manje od tri nedelje nakon što je KST objavilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Tači i Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava identifikovanih žrtava među kojima su Albanci, Srbi i Romi.

Iz tužilaštva međutim sada, kao ni jednog puta pre ovoga, nisu saopštili zbog čega je Tači na saslušanju, a to nije otkrio ni sam Tači.

Sudija za prethodni postupak koji odlučuje o Tačijevoj optužnici je Francuz Nikola Giju (Nikolas Guillou), ima rok 6 meseci da optužnicu potvrdi ili ne, a taj rok ističe 24. oktobra.

Ukoliko optužnica bude potvrđena otpočeće dugogodišnje suđenje, ocenio je bivši glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Klint Vilijamson, koji je prvi istraživao navode iz izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, zbog kojih je ovaj sud i osnovan.

„Ako se optužnica (protiv Hašima Tačija i ostalih bivših pripadnika OVK) potvrdi, mi ćemo krenuti sa suđenjima i taj proces će verovatno trajati još nekoliko godina”, kazao je on, prenosi BIRN.

Naglašava i da će SVK biti poslednji internacionalizovani proces u regionu, čime će se okončati vrlo jedinstven stepen angažovanja međunarodne zajednice u uspostavljanju odgovornosti.

„Sve u svemu, govorimo o 30 i više godina međunarodnih napora da se postigne pravda na Zapadnom Balkanu; posvećenost je bez presedana i vrlo je malo verovatno da će se ponoviti još negde u svetu”.

Povezani članci:

Tači na saslušanju i u sredu

Bez talasa reakcija političara u Prištini na Tačija, oglasili se Kurti, Haradinaj, Cakaj

Tači ispitan u Hagu, ispitivanje se nastavlja i sutra

Kljan: Tači stigao u Hag

Tači u ponedeljak u Hagu

Tači: Daću ostavku ukoliko se optužnica i potvrdiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.