Remzi Šalja još jedan „komandant OVK“ pozvan u Hag ali odbio

Remzi Šalja Remzi Shala Komandant Crvena jabuka
Remzi Šalja (Remzi Shala), Foto: Kallxo

Komandant Crvena jabuka, kako se na Fejsbuk profilu predstavlja bivši pripadnik OVK Remzi Šalja (Remzi Shala) je takođe pozvan na saslušanje od strane Kancelarije specijalnog tužioca za Kosovo u Hagu, javila je sinoć prištinska Gazeta Express.

Kako je za Gazeta Express potvrdio sam Šalja, on je pozvan da se na saslušanje u Hagu pojavi 17. januara sedeće godine.

Ni Šalji, inače bivšem „komandantu specijalne jedinice Glavnog štaba OVK“ nije predočeno svojstvo u kom se poziva na saslušanje, kao ni ostaloj četvorici njegovih prethodnika.

Međutim, za razliku od njih, Šalja, koji živi u Suvoj Reci, kaže da se neće odazvati pozivu suda, čime rizikuje da bude kažnjen novčano ili zatvorskom kaznom, prištinski portal prenosi njegovu izjavu.

„Ja, komandant Crvena jabuka specijalne jedinice Glavnog štaba OVK, dobio sam poziv Specijalnog suda da se predam Hagu. Objavljujem pred svim ljudima da se neću predati i da neću odgovoriti na ovaj poziv,“ rekao je on, prenosi Gazeta Express.

„Oni koji su mi doneli poziv su rekli da su EULEX policija, a ja sam im rekao da ne priznajem taj sud, da sam Albanac i da sam ponosan na rat u kom sam učestvovao,“ dodao je.

„I zato pozivam sve moje prijatelje, da kao što smo dali zavet za domovinu i zastavu, budemo kao pčele u roju i sada i ne priznamo ovaj sud i odbijemo da se predamo Hagu,“ zaključuje Šalja.

Prema optužnici kosovske Kancelarije specijalnog tužioca koju je podigao tužioc Haki Gecaj, Remzi Šalja je osumnjičen da je juna 1998., zajedno sa drugim licima, članovima OVK, lišio slobode Hadžija Pertešija (Haxhi Përtesh) koji je posle nekoliko dana pronađen mrtav kraj puta u blizini sela Dulje.

Pored Šalje, do sada su poznata i sledeća imena koja su pozvana na saslušanje u Hag – Rustem Mustafa, Sokolj Dobruna (Sokol Dobruna), Nezif Mehmeti i Sami Ljuštaku (Sami Lushtaku). Osim Dobrune, koji je bio „predsednik Vojnog suda OVK“, ostala trojica su komandovali ovim jedinicama.

Na Kosovu su do sada od strane Specijalnog tužioca za Kosovo ispitani Gani Geci i Astrit Šabani.

Specijalni tužilac Džek Smit, koji je sredinom septembra zvanično stupio na dužnost tužioca Specijalizovanih veća, bio je pre mesec i po dana u prvoj poseti Kosovu. Specijalizovana veća, odnosno kako je u javnosti poznato kao Specijalni sud za zločine na Kosovu, po mandatu treba da se bavi ratnim zločinima pripadnika „Oslobodilačke vojske Kosova“ na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. Sudski procesi vodiće se u Hagu. Zakon o ovom sudu u kosovskim institucijama usvojen je 2015. godine. Još nijedna optužnica nije (javno) podignuta, a upravo do ove posete, sama tema Specijalnog suda bila je mesecima skrajnuta iz fokusa javnosti.

Detaljnije o Džeku Smitu

Kapuzela u 4 tačke o Tačiju i Mogerini: Zašto Specijalni sud nije podigao optužnicu?

Strah od Specijalnog suda najjači motiv za „bajke“ oko granica

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.