Suljejman Seljimi pozvan u Hag

Foto: Gazeta Express

Bivšeg komandanta „glavnog štaba OVK“, Suljejmana Seljimija ispitaće Specijalni sud u Hagu, tokom druge nedelje januara, prenosi Gazeta Express. Inače 26. oktobra, odbijen je zahtev za uslovno puštanje na slobodu Seljimija. Urednik portala Veriu.info izjavio je tada, da Seljimiju nije odobren zahtev za puštanje na slobodu, zato što slučaj Drenica istražuje Specijalni sud.

Suljejman Seljimi je osuđen za ratne zločine u slučaju Drenica i trenutno se nalazi u zatvoru. Advokat i porodica ne žele da govore o pozivu.

Seljimija će saslušati 9. januara 2019. u Hagu, prenosi Gazeta Express na osnovu izvora blisko upoznatih sa ovim procesom.

Pozivnica je Seljimiju dostavljena još početkom decembra, kao i drugim komandantima i važnim figurama OVK.

Kancelarija specijalnog tužilaštva nije komentarisala ovu vest, navode iz Gazete.

Ko je Suljejman Seljimi

Pročitajte još:

Drenička grupa 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

Drenička grupa 2: 10 članova – ukupno 47 godina zatvora; Selimiju ukupno 8

„Drenica“ blokirana na više od dva sata; Opština Glogovac: Sudski proces protiv Dreničke grupe „orkestriran od strane srpskog šovinizma“

Priština: Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju „Drenica 2“

Bivši glavni komandant OVK koji je nakon rata neko vreme bio i glavni komandant KZK, a kasnije i KBS-a, potom i kosovski ambasador u Tirani, Suljejman Seljimi trenutno se nalazi u zatvoru.

Za vreme dok je služio kao ambasador u Tirani, EULEX je podigao optužnicu protiv Seljimija za ratne zločine u dva slučaja poznata kao „Drenica“ 1 i 2.

Na kraju oba procesa bivši generalni komandant KBS-a osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne, za oba slučaja i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud je vratio na ponovno suđenje slučaj „Drenica 1“, slučaj u kojem je Apelacioni Sud, Suljejmanu Seljimiju potvrdio kaznu od 6 godina zatvora za „mučenje civila“.

U međuvremenu je Vrhovni sud po drugi put Suljejmanu Seljimiju potvrdio jedinstvenu kaznu od 7 godina zatvora za ratne zločine u slučaju „Drenica 2“.

Osim Seljimija, iz iste „dreničke grupe“, u Hag su na ispitivanje pozvana i druga dva bivša komandanta operativne zone OVK-a u Drenici, izveštava Gazeta Express. Da je dobio poziv da se odazove sudu potvrdio je i advokat Samija Ljuštakua.

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

  1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
  2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, biće ispitan 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
  4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.
  5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
  6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Pozvan je da se pojavi na saslušanje 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“, niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj
  8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka.
  9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, dobio je poziv za saslušanje od Specijalnog suda na koji treba da se odazove 14. januara 2019.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.